Lucian Bute şi Steluţa Luca arată lumii ce înseamnă „Stânga de Pechea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stângacii pecheni Steluţa Luca şi Lucian Bute se numără printre cei mai faimoşi români. „Stânga de Pechea" a devenit „marcă" cunoscută în lume graţie pugilistului Lucian Bute, campion mondial al versiunii IBF, şi handbalistei Steluţa Luca, vicecampioană mondială şi la un pas de câştigarea Ligii Campionilor cu Oltchim Rm. Vâlcea.

S-au cunoscut în Danemarca


Deşi cei doi sunt verişori şi au copilărit în comuna natală, Lucian şi Steluţa s-au cunoscut târziu, dar nu acasă, la Pechea, ci tocmai în Danemarca, la Copenhaga. Steluţa juca atunci la FCK Kopenhagen şi a mers să-l vadă la o gala de box.
„Avem familie foarte numeroasă, mama a avut nouă fraţi, iar tata, cinci, aşa că nu am cum să-mi ştiu toate rudele, toţi verişorii", a spus Steluţa Luca.


Mama handbalistei, Maria Lazăr, ne-a explicat cum de a fost posibil ca cei doi să nu se cunoască atât timp: „Pechea e localitate mare, cu 13.000 de oameni, noi stăm într-un capăt al comunei, iar Lucică a crescut în celălalt capăt. Au învăţat în şcoli diferite şi a mai fost şi diferenţa de vârstă, cam cinci ani între ei. Când a plecat Steluţa, el avea doar vreo zece ani".

Bute va merge să o suţină pe Steluţa


Aflat acasă, la Pechea, Lucian Bute a promis că să fie în Polivalenta din Bucureşti pe 15 mai, la meciul retur al finalei Ligii Campionilor, sperând să o vadă pe Steluţa Luca câştigând marele trofeu.
„O să fiu in sală la meciul de la Bucureşti, să o susţin pe verişoara mea şi pe toate fetele de la Oltchim. M-au invitat să merg şi la partida tur, din Danemarca, dar pentru 8 mai aveam deja programul stabilit. Îmi doresc din tot sufletul să fie un nou mare succes al sportului românesc. Deja este un lucru extraordinar că joacă finala, nu s-a mai reuşit acest lucru de o echipă românească de prin 1986. Steluţa o să facă un meci mare, sunt convins că o să dea lovitura decisivă, exact ca mine, cu «Stânga de Pechea», marcă specială a comunei noastre", a declarat Lucian Bute.


A moştenit stânga de la tată


Handbalista este mezina familiei Lazăr şi niciunul dintre cei trei fraţi nu este stângaci, ca ea. Tatăl, Ion Lazăr, este singurul din familie care foloseşte mai mult mâna stângă. „De la mine a moştenit puterea şi «Stânga de Pechea», iar de la maică-sa îndemânarea", spune, cu mândrie, tatăl handbalistei.

Părinţii Steluţei ne-au mărturisit ce cred ei că ar fi secretul succeselor celor doi verişori.
„Aşa suntem noi pechenii, oameni de la ţară care preţuim munca şi aşa ne-am educat şi copii. La câmp, la şcoală, apoi la handbal, o fată tare muncitoare. Nu trebuia să strigi la ea ca să pună mâna. La fel ca Lucian, că şi el e tot din sămânţa noastră, totul prin muncă multă. Şi acum, când mai vine acasă, intreabă imediat ce e de făcut la camp, pe la vie. Să o ajute Dumnezeu să-şi vadă împlinit şi visul ăsta, să câştige Liga", a povestit Maria Lazăr.


Ferdinand Dragomir, văr cu tatăl Steluţei, şi-a amintit cum a început cariera handbalistei.
„Era în echipa şcolii, iar în campionatul inteşcolar dădea gol de la centrul terenului, după a doua etapă, care s-a jucat aici, la Pechea, au şi luat-o la Galaţi. Acum urmează finala vieţii, atât pentru ea cât şi pentru noi, suporterii de acasă. Sunt atât de motivate încât nu cred că nu o să o câştige. Nu sunt atât de speriat danezele, le-am şi bătut în grupă", a povestit „unchiul" Ferdinand.

„Steluţa aduce ploaia"

Ion Lazăr ne-a povestit de ce Steluţa era foarte îndrăgită de femeile din comună încă din copilărie. „Când era mică, o mai luam la câmp în locul maică-sii. De fiecare dată când mergea ea, ploua, Se rugau femeile să o aduc mai des, ştiau că o să plouă şi scapă de muncă. Acum o să fie tot ploaie. Una de goluri, date de Otchim", a spus tatăl handbalistei.


Părinţii au un singur regret, cauzat de celebritatea fiicei. „Nu mai avem nicio fotografie cu ea în casă. Colegii băieţiilor, când erau la şcoală, cereau fiecare câte o poză, apoi nepoţii le-au luat pe cele care mai rămăseseră", a explicat Maria Lazăr.
Obişnuiţi să meargă la meciuri atunci când Steluţa Luca vine cu Oltchim să joace la Galaţi, soţii Lazăr nu vor merge la Bucureşti pentru finala Ligii Campionilor. „Nici lor nu le dau prea multe bilete, aşa că îi lăsăm pe doi dintre băieţi să meargă, împreună cu un fin al lor", a adăugat Ion Lazăr.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite