Preşedinte de culoare, ligă pentru albi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În SUA s-a înfiinţat o ligă de baschet în care nu vor putea evolua decât jucători caucazieni. Don Lewis este iniţiatorul acestui proiect care a născut vii controverse în Statele Unite şi are puţine şanse de a fi acceptat.

„Doar jucătorii care au cetăţenie americană şi ambii părinţi naturali de rasă caucaziană vor avea dreptul să joace în această ligă." Această regulă şocantă va fi principalul criteriu de selecţie pentru jucătorii care vor să evolueze într-una dintre cele 12 echipe care vor alcătui AABA.

Mai citiţi şi:

Shawne Williams a fost închis pentru posesie de droguri

Pistolarul Arenas, izgonit din NBA

Intenţionat sau nu, anunţul a fost făcut în premieră atunci când americanii sărbătoreau ziua Martin Luther King, în memoria legendarului lider al mişcării de susţinere a drepturilor pentru populaţia afro-americană. În ciuda caracterului evident rasist, Don Lewis, iniţiatorul proiectului, susţine însă că nu a intenţionat să deranjeze pe cineva.

„Nu urăsc persoanele de altă culoare, dar cetăţenii americani albi sunt acum în minoritate. Aceasta este o ligă în care ei pot juca baschetul tradiţional pe care îl iubesc", a declarat fondatorul asociaţiei pentru publicaţia „Augusta Chronicle". Lewis a explicat că „baschetul tradiţional" este diferit de „streetballul" jucat de „oamenii de culoare".

Liga poate fi uşor contestată în justiţie

Reacţiile la înfiinţarea unei astfel de ligi au fost vehemente. "Sportul nu avea nevoie de aşa ceva", "KKK în loc de NBA", "Liga de baschet pe care nu o vrea nimeni" sunt doar câteva dintre titlurile apărute în presa americană. Potrivit oamenilor legii, liga are şanse mici de a funcţiona.

„Mi se pare o chestie discriminatorie, fără nicio reală justificare. Cred că poate fi uşor contestată în justiţie", a declarat unul dintre avocaţii echipei Miami Heat.

Jucătorii albi, 11,5 la sută în NBA

Jucătorii albi reprezintă aproximativ 11,5 la sută din totalul celor care evoluează în NBA, liga profesionistă de baschet nord-americană. Un studiu realizat anul trecut arăta că 50 de jucători reprezentau rasa albă din totalul celor peste 430 de baschetbalişti.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite