Pistolarul Arenas, izgonit din NBA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liga de baschet din SUA se debarasează de Gilbert Arenas, după ce acesta a scos arma în faţa unui coechipier.

Liga profesionistă de peste Ocean tinde să fie una cât mai curată şi conservatoare, pentru a-şi putea vinde produsele către o masă cât mai mare de oameni, în special spre cei care au o putere de cumpărare cel puţin medie.

Chiar dacă majoritatea jucătorilor provin din medii sărace, pline de criminalitate, unde un conflict se rezolvă cu pumnul, cu cuţitul sau cu pistolul, odată ajunşi în NBA, liga lucrează din plin la imaginea lor. Nu degeaba a fost introdus acum aproape un deceniu un dress code obligatoriu, care să elimine ţinutele hip-hop.

Nu degeaba liga a interzis prezenţa armelor de foc la orice acţiune care se poate asocia cu numele său. Şi nu degeaba s-au acordat pedepse drastice pentru abateri extreme, aşa cum a fost cazul lui Ron Artest, la acea vreme la Indiana Pacers, în celebra bătaie cu fanii echipei Detroit Pistons de acum şase ani.

Nu putea fi altfel nici în cazul pistolarului de ocazie Gilbert Arenas, de la Washington Wizards. Potrivit surselor citate de presa americană, acesta nici măcar nu a îndreptat pistolul, care oricum nu era încărcat, către coechipierul său. Simpla scoatere la iveală a unei arme de foc într-un vestiar al unei arene din NBA şi faptul că incidentul a ajuns la urechile opiniei publice au determinat conducerea ligii să fie necruţătoare.

Arenas, rebel până la capăt

Nici Arenas nu şi-a ajutat foarte mult cauza. Cunoscut ca o persoană deschisă, oricând pus pe şotii, gata să devină bufon pentru ca ceilalţi să se distreze în jurul său, jucătorul de la Washington, a continuat să trateze cu superficialitate problema, chiar şi după apariţia primelor informaţii. „Presa este uneori haioasă. M-am trezit dimineaţă că sunt John Wayne", scria Arenas pe blogul său.

Mai mult, la primul meci care a urmat dezvăluirilor, acest Billy the Kid s-a distrat la încălzire făcând gesturi evidente cu degetele aşezate în formă de pistoale. Gluma nu a fost gustată deloc de mai marii ligii şi David Stern, comisarul NBA, l-a suspendat pe o perioadă nedeterminată. Pedeapsa financiară este usturătoare. Arenas avea al cincilea contract ca valoare din ultimul deceniu, semnat în 2008 cu Washington pentru 111 milioane de dolari pe şapte ani.

Adică aproximativ 16 milioane de dolari pe sezon, ceea ce îl face să piardă peste 150.000 de dolari la fiecare meci pe care nu îl joacă. De ce? Pentru că s-a ambiţionat să recupereze, mai în glumă, mai în serios, o datorie probabil de maximum câteva mii de dolari, câştigaţi la un joc de poker, în avionul echipei, la întoarcerea de la un meci din Phoenix.

Faptul că liga nu glumeşte în acest caz este dovedit şi de măsurile luate în ultimele zile. La Verizon Center, arena unde Washington Wizards joacă partidele de acasă, nu mai există niciun indiciu că Gilbert Arenas a jucat vreodată aici. Tricouri, şepci şi alte materiale promoţionale, postere, reclame cu imaginea sa, totul a dispărut. Nu mai apare nici în imaginile video care promovează liga. Gilbert Arenas e istorie, cel puţin până la reabilitarea sa, dacă acest lucru se va întâmpla vreodată. E limpede, eroii de western nu au ce căuta în NBA.

Au vrut să interzică şi jocul de cărţi

NBA a încercat să ia şi o altă măsură ca urmare a scandalului generat de Arenas, şi anume să interzică jocurile de cărţi. Însă mai mulţi oficiali ai echipelor au contestat această măsură. „Jocul de cărţi e un mod excelent de relaxare. Nu trebuie interzis, noi nu am avut niciodată probleme din cauza lui", a declarat Phil Jackson, antrenorul celor de la Lakers. Deocamdată, liga a lăsat decizia la latitudinea echipelor.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite