VIDEO Autişti celebri: Stephen Wiltshire, artistul care a desenat 20 de oraşe din memorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stephen Wiltshire este supranumit "Camera vie de filmat"
Stephen Wiltshire este supranumit "Camera vie de filmat"

Există oameni care au reuşit să îşi depăşească condiţia de autist şi să creeze lucruri extraordinare. Profesoara Temple Grandin, artistul Stephen Wiltshire sau scriitoarea Donna Williams sunt câteva personalităţi contemporane celebre care au fost diagnosticate cu autism.

Autismul este considerat ca fiind una dintre cele mai severe tulburări neuropsihice, deoarece afectează deopotrivă abilităţile mintale, emoţionale şi de comunicare. Datorită faptului că au o imagine de ansamblu extraordinar de dezvoltată şi că fac conexiuni rapide, autiştii pot fi adevărate genii.

Citiţi şi:

Episodul 4:Legea autismului aduce, teoretic, servicii suportate de către stat

Episodul 3: "Mulţi încă cred că autiştii ar trebui închişi în centre"

Episodul 2: “Am ajuns să avem până la 10 cazuri noi de autism pe săptămână. Este o nenorocire!”

Episodul 1: Medic: „Cum poate un părinte cu 10 milioane să susţină terapia unui copil autist?”

Temple Grandin (63 de ani), o americancă care nu a putut vorbi până la vârsta de 5 ani, este în prezent profesoară la Colorado State University (SUA). Este foarte cunoscută, mai ales prin bestsellerurile despre comportamentul animalelor şi autism. Totodată, ea a revoluţionat industria zootehnică, inventând noi dispozitive pentru ferme şi abatoare.

image

Temple Grandin a găsit la 16 ani propria metodă de a-şi controla autismul. La ferma mătuşii sale din Arizona a realizat că animalele se calmau cu ajutorul unei menghine care le ţinea pe loc în timp ce li se administra un vaccin. Tânăra a încercat metoda şi a văzut că dă rezultate. Ulterior, s-a hotărât să-şi construiască propria menghină din lemn, care o strânge ca într-o îmbrăţişare. Metoda ei este folosită acum în centre de autism din SUA. Citeşte aici mai multe despre ea.

O altă autistă celebră este australianca Donna Williams (scriitoare, compozitoare, scenaristă, consultant în autism) care abia la vârsta de 20 de ani a fost diagnosticată cu această boală. Anterior primise diverse diagnostice, printre care şi psihoză. Scriitoarea a reuşit să vorbească abia la 9 ani, iar la 10 ani, după ce s-a refugiat în stradă din cauza faptului că nu mai suporta zgomotul unei petreceri de acasă, o profesoară i-a spus mamei ei că Donna ar avea autism. În anii ’70 familiile în care existau persoane autiste erau stigmatizate.

Donna Williams

Născută în 1963, Donna a scris mai multe cărţi, printre care şi autobiografia “Nobody Nowhere: The Extraordinary Autobiography of an Autistic Girl”, un bestseller. Împreună cu Jim Sinclair (psiholog şi activist pentru drepturile autiştilor)  a fondat Autism Network International, o asociaţie pentru integrarea persoanelor cu această deficienţă. Autist şi el, Jim Sinclair a reuşit să vorbească abia la vârsta de 12 ani.

A pictat Roma după o scurtă plimbare cu elicopterul deasupra ei

În vârstă de 36 de ani, artistul autist Stephen Wiltshire are propria galerie de artă permanentă în “Royal Opera Arcade, Pall Mall” din Londra.  Supranumit “Camera vie de filmat”, Stephen Wiltshire are capacitatea de a desena panorame doar din amintiri.

El a rămas orfan de tată la vârsta de 3 ani, când a şi fost diagnosticat cu autism. Wiltshire nu a vorbit până la 5 ani. Mama sa l-a trimis la Queensmill School din Londra, o şcoala pentru copiii cu nevoi speciale, unde i-a fost descoperit talentul la desen. Desena, în special, peisaje imaginare de după cutremur şi maşini. A fost încurajat de către profesori, care i-au trimis desenele la diverse concursuri.

În ianuarie 2006, artistul a fost numit de către Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii Membru al Ordinului Imperiului Britanic pentru contribuţia lui în artă. În acelaşi an, încurajat de sora sa, Annette, Stephen şi-a deschis propria galerie de artă în partea de sus a “Royal Opera Arcade”.

Stephen Wiltshire a desenat Roma în 3 zile doar din amintiri după o plimbare de numai 45 de minute cu elicopterul deasupra oraşului. Panorama Romei este atât exactă încât în desen se disting toate coloanele celebrului Panteon. Totodată, după un drum asemănător de 20 minute, Stephen şi-a petrecut o săptamână desenând priveliştea Hong Kong-ului. El a ajuns la un palmares de circa 20 oraşe, printre care Frankfurt, Madrid, Dubai, Ierusalim, Londra sau New York, pe care le-a desenat din memorie.

Arta lui Wiltshire este foarte cunoscută, el fiind chiar subiectul unei cărţi a lui Oliver Sacks (capitolul “Prodigies”, din volumul “An Anthropologist on Mars”).

Savanţi autişti: Einstein şi Newton

Michael Fitzgerald, profesor de psihiatrie la Colegiul Trinity din Dublin, a publicat în 2008 un studiu prin care afirma că multe personalăţi marcante din ştiinţă, politică sau arte, precum Albert Einstein, George Orwell,  Isaac Newton sau Samuel Beckett ar fi avut tulburări de spectru autist (TSA), inclusiv sindromul lui Asperger  (manifestat  prin comportament repetitiv care afectează capacitatea de a comunica şi interesul excesiv pentru un domeniu îngust sau faţă de un aspect restrâns al unui fenomen mai complex).

Potrivit lui Fitzgerald, TSA, creativitatea şi geniul au cauze genetice comune.

Charles Darwin (născut în Anglia în 1809), care a revoluţionat ştiinţa prin teoria evoluţiei speciilor şi a  selecţiei naturale, ar fi avut Asperger. Savantul fost un singuratic în copilărie şi era obsedat de colecţii şi catalogări.

Despre Albert Einstein se spune că ar fi avut sindromul Aspenger înainte de vârsta de şapte ani. A fost un singuratic şi a învăţat greu să citească în primii ani ai vieţii. Ulterior, el repeta obsesiv fraze şi ţinea prelegeri confuze, chiar şi când era mai în vârstă. Totodată, se mai spune că a lucrat într-un birou de brevete pentru că era prea dominator pentru a lucra la o universitate. Este celebră şi o anecdotă în care autorul teoriei relativităţii a perceput o trăsură neagră cu coviltir ca fiind tabla sa de scris de acasă şi a început să aştearnă formule matematice pe ea. La un moment dat, trăsura a plecat, iar el s-a speriat, neînţelegând cum de tabla s-a pus în mişcare.

Un alt personaj celebru, savantul Isaac Newton, era atât de prins de muncă încât uita să mânânce chiar şi trei zile. Era destul de violent cu puţinii săi prieteni şi ţinea cursuri în săli în care nu se mai afla nimeni în afară de el.

Simone Weil, scriitoarea franceză pasionată de filozofie, şi filozoful Samuel Beckett ar fi fost la rândul lor autişti, potrivit profesorului Fitzgerald.  Vezi aici ce alte personalităţi ar mai fi avut tulburări de spectru autist.

Rain Man nu era autist

Prin "Rain Man", celebrul film al lui Barry Levinson câştigător a 4 Oscaruri, milioane de oameni au aflat de autism. Actorul principal Raymond, interpretat de Dustin Hoffman, este un autist cu un grad avansat de boală.  În ciuda dificultăţilor sale de comunicare, personajul principal posedă calităţi intelectuale uimitoare. Deşi era foarte stresat dacă era întrerupt din rutina zilnică, Raymond  avea capacitatea de a calcula probleme de matematică foarte complicate în minte, cu o rapiditate uimitoare.

Kim Peek

Rain Man este inspirat din povestea savantului american Kim Peek (foto) care, deşi nu putea să se îmbrace singur sau să aprindă lumina, putea recita din memorie conţinutul a circa 12000 de cărţi. Kim Peek a decedat în 2009 la vârsta de 58 de ani, fiind considerat ca având cea mai colosală capacitate de memorare întâlnită vreodată. Deşi a avut probleme de comunicare, Kim Peek nu a  fost autist. Problemele sale au fost cauzate de faptul că în momentul naşterii avea un cap de dimensiuni neobişnuit de mari. Medicii au constatat curând că micuţului îi lipsea o parte a creierului numită corp calos, ţesut nervos ce uneşte cele două emisfere cerebrale.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite