Sex de la prima întâlnire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O aventură de-o noapte (sau „one night stand", cum a fost preluată ca expresie) înseamnă atracţie sexuală sau libidou
O aventură de-o noapte (sau „one night stand", cum a fost preluată ca expresie) înseamnă atracţie sexuală sau libidou

Specialiştii în relaţii spun că femeile de azi sunt la fel de dispuse ca bărbaţii să încerce o astfel de experienţă. O aventură de-o noapte poate funcţiona ca o supapă de moment pentru eliberarea tensiunii sexuale. Fără alte poveşti şi fără scuze a doua zi.

 După 20 de minute petrecute împreună cu un coleg de serviciu într-un club, la petrecerea de Crăciun, Raluca a decis să meargă cu el acasă.
„S-a întâmplat acum mai bine de trei ani, cu aproape o săptămână înainte de Crăciun, într-un club în care nu erau mai mult de 50-60 de oameni. Eram la petrecerea firmei cu care colaboram pe atunci. Eu, o copilă care nici nu împlinise 20 de ani, el, unul dintre colegii mei - brunet, simpatic, puţin mai mare, cu un zâmbet timid. Ne ştiam de vreo trei luni şi ne vedeam cam de două-trei ori pe săptămână. Nu vorbeam foarte mult. Ne salutam, stăteam câteva minute la ţigară, schimbam idei despre proiectele la care lucram şi cam atât", povesteşte ea.

Citiţi şi:

Satisfacţia depinde de motivul pentru care facem sex

VIDEO Ce se ascunde în spatele atracţiei sexuale

Au dansat câteva melodii, iar întunericul, muzica şi puţinul alcool consumat i-au apropiat, aşa că au urcat repede într-un taxi. „Nu ştiu când am ajuns la el acasă, când ne-am dezbrăcat şi ne-am băgat sub duş. Îmi amintesc doar că ne-am sărutat tot drumul în taxi, că nu mai ştiam ce să fac cu mâinile şi că tot corpul îmi era parcă amorţit. Ca după un pahar de vin roşu... sau două. Gândul că nu va trebui să ieşim a doua zi la cafea să lămurim lucrurile, că nimeni nu va cere scuze nimănui şi că, dacă vreau, dimineaţă pot să plec fără să îi spun unde sau când mă întorc, m-a dezinhibat. Hainele au căzut în câteva secunde. Nu a fost nici tandru, dar nici murdar. A fost aşa cum trebuia", îşi aminteşte Raluca.

A fost al doilea bărbat din viaţa Ralucăi şi prima experienţă de acest gen. Nu a regretat-o atunci şi nu o regretă nici acum. „A doua zi dimineaţă, am plecat. Am rămas multă vreme colegi. Nu ştiu dacă mă simt mai puternică, mai femeie, după experienţa asta. A fost ceva ce am vrut să fac şi nu mi-am refuzat", spune ea.

Şi femeile caută aventuri

O aventură de-o noapte (sau „one night stand", cum a fost preluată ca expresie) înseamnă atracţie sexuală sau libidou - dorinţă sexuală, sau ambele, coexistând contextual în acelaşi timp. „Este un mod de a-ţi oferi plăcere de moment, este o ardere a unei tensiuni sexuale, o compensare a unui gol sau a unei insatisfacţii pe diverse planuri", spune psihosexologul Jeni Chiriac.

Ea crede că este o prejudecată să spunem că bărbaţii sunt mai predispuşi decât femeile spre a căuta să facă facetime sex de la prima întâlnire. „Femeile devin din ce în ce mai conştiente de sexualitatea lor şi responsabile în asumarea propriilor nevoi sexuale, acţionând în cunoştinţă de cauză, fără a se simţi lezate de prejudecăţi şi de culpabilităţi gratuite", explică ea.

De ce o fac

Sorin I., trainer de seducţia femeilor la scoaladeseductie.ro, recunoaşte că bărbaţii preferă să facă sex cu o femeie de la prima întâlnire sau la scurt timp după aceea, dar încearcă să găsească şi o explicaţie: „În primul rând, bărbaţii se excită mult mai repede decât femeile. Ei sunt excitaţi de simpla vedere a fizicului unei femei. Ele, pe de altă parte, tind să se excite întâi psihic, apoi fizic. Pentru ea e provocatoare atitudinea unui bărbat, comportamentul incluzând detalii subtile precum vocea, postura şi felul în care este atinsă. Pe lângă acestea, pentru o femeie sunt importante existenţa unor valori comune şi posibilitatea începerii unei relaţii profunde între cei doi".

Sorin spune că bărbaţii care caută aventuri de-o noapte şi reuşesc să facă asta consecvent înţeleg că „90% din femeile care aleg să accepte acest lucru se află în perioada ovulaţiei, zile în care corpurile lor secretă o mare cantitate de estrogen şi progesteron, ceea ce duce la o puternică stare de excitabilitate". Iar bărbaţii au învăţat să le observe, analizându-le limbajul trupului şi reacţiile.

"Este un mod de a-ţi oferi plăcere de moment, este o ardere a unei tensiuni sexuale, o compensare a unui gol sau a unei insatisfacţii pe diverse planuri."
Jeni Chiriac psihosexolog

Sex de la vârste mici

Tinerii sunt mai dispuşi să facă sex la prima întâlnire, spun specialiştii. „Cei cu vârste din ce în ce mai mici (sub 18-20 de ani), care sunt şi persoanele ce utilizează destul de rar elemente de protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală, dar şi a sarcinii nedorite. Creşte în mod îngrijorător sexul asociat cu un consum excesiv de alcool şi, mai nou, cu diferite substanţe interzise", spune psihologul Valentin Pescaru.

„Femeile sunt mai conştiente de puterea lor sexuală"

Tot mai multe femei acceptă să facă sex din prima seară

Tot mai multe femei acceptă să facă sex din prima seară

Până acum ceva vreme, studiile arătau că bărbaţii sunt mai predispuşi la aventuri (sex la prima întâlnire) decât femeile; în ultimii ani însă, se observă o echilibrare a proporţiilor, adică femeile vin puternic din urmă... Ceea ce cred însă că se petrece, dincolo de ce afirmă statisticile, este o nouă revoluţie sexuală. Femeile, în urma mişcărilor de emancipare şi de eliberare, şi nu numai, au devenit din ce în ce mai conştiente de puterea lor sexuală şi încep să-şi modifice comportamentul ca atare.

„Ce o să creadă despre mine dacă fac sex la prima întâlnire?" este însă o întrebare pe care şi-o pun atât femeile, cât şi bărbaţii. În vremurile în care orice greşeală poate apărea pe „iutub", bucurându-se de o nedorită reclamă, apare din ce în ce mai des întrebarea de mai sus. Bărbaţii sunt din ce în ce mai stresaţi şi sub presiunea de a-şi demonstra „bărbăţia", încât înregistrează din ce în ce mai multe eşecuri, iar femeile par hotărâte să-şi reclame dreptul la propria plăcere/emancipare. Se poate afirma însă că, deşi se face din ce in ce mai mult sex, se face din ce în ce mai prost, numărul bărbaţilor cu probleme de erecţie şi al femeilor cu probleme de orgasm fiind în continuă creştere.

Bărbaţii află, în număr din ce în ce mai mare, şi într-o manieră din ce în ce mai neplăcută, că există o parte din corpul lor care nu ascultă de comenzi, ba uneori se opune cu stoicism oricărei presiuni, iar femeile, în aceeaşi manieră neplăcută, află că pentru a ajunge la marele „O" e nevoie de ceva muncă şi cunoaştere, dar şi de partenerul potrivit.

Din fericire, sex s-a făcut şi probabil se va mai face, iar societatea are mecanismele ei de autoreglare. Oamenii încearcă să-şi condimenteze viaţa sexuală în nenumărate feluri, prin diverse mijloace, utilizând instrumente şi substanţe, dar şi prin aventuri, chiar dacă se află în relaţii stabile. Curiozitatea, surpriza, necunoscutul au fost dintotdeauna afrodisiace tari, alături de nevoia de a-şi demonstra puterea şi de a-şi exercita/testa atracţia.

O astfel de aventură poate, în mod paradoxal, aduce liniştea în unele relaţii, creând o zonă de descărcare în afara relaţiei a unor frustrări din interiorul ei. Condiţia de bază este însă modul în care persoana în cauză poate ţine „pentru sine" experienţa şi cum îşi prelucrează sentimentul de vinovăţie. Există în vremurile noastre toate mijloacele necesare pentru ca aproape orice persoană să aibă o viaţă sexuală împlinită, totul este să-şi dorească asta şi să-şi ofere posibilitatea de a se cunoaşte şi de a explora. A face sex este minunat, cu condiţia ca cel cu care vrei să-l faci să vină la întâlnire... Valentin Pescaru Psiholog şi sexolog

Ce se întâmplă în dimineaţa de după aventura de-o noapte

Motivele pentru care acceptăm o noapte de sex întâmplătoare sunt diferite, în funcţie de fiecare persoană şi de context, dar se poate face o disctincţie între cele două sexe. „Motivele pentru care bărbaţii şi femeile fac sex la prima întâlnire sunt foarte diferite - dacă ei sunt interesaţi de o aventură de moment, ele se gândesc mai mult la perspectivă şi se pare că devin din ce în ce mai pragmatice din acest punct de vedere", spune psihologul şi sexologul Valentin Pescaru, de la psihologultau.net.

Îi spui sau nu partenerului?

Totuşi, ce se întâmplă atunci când cel care aplează la această supapă este deja într-o relaţie? Sexologul Jeni Chiriac spune că motivaţia este una personală, ţine de grila de valori a fiecăruia şi de reprezentarea libertăţilor proprii în acea relaţie. Dintre cei care află - fie prin mărturisirea celui care a făcut-o, fie întâmplător -, cei mai mulţi vor considera că au fost înşelaţi. Există însă şi o parte care ar fi preferat să li se spună de la început că sunt într-o relaţie „deschisă", în care sexul cu alte persoane nu este interzis.

A doua zi după o astfel de experienţă, cei mai mulţi se întreabă dacă şi cum să-i spună partenerului ce s-a întâmplat. Totul este subiectiv, ţine de relaţia respectivă, de ce îşi doreşte în continuare cel care a făcut-o, spun cei care au trecut prin aventuri care au durat o noapte şi-atât.

Ele regretă mai mult

Un studiu din 2008, publicat de cotidianul „The Daily Telegraph", arata că femeile au mai multe regrete decât bărbaţii după o partidă de sex la întâmplare. Cercetătorii au concluzionat că, deşi societatea permisivă din anii '60 ar fi trebuit să le elibereze şi să le dea posibilitatea de a se bucura de aventuri sexuale la fel ca bărbaţii, acest lucru nu s-a întâmplat. Potrivit acestui studiu, 54% din femei aveau sentimente negative după o astfel de experienţă. Majoritatea au citat expresii precum „m-am simţit ieftină", „a fost degradant, m-a făcut să arăt ca o uşuratică", „am fost folosită" sau „am regretat tot ce s-a întâmplat".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite