VIDEO Ce se ascunde în spatele atracţiei sexuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate simţurile noastre trebuie să fie stimulate pentru ca declicul să se producă. Atracţia sexuală nu ţine doar de modul în care arată partenerul. Depinde şi de context, şi de jocul seducţiei, conştient sau nu.

Alina are 24 de ani şi spune că e genul de femeie care nu se simte atrasă sexual de niciun bărbat la prima vedere. Trebuie să-l audă vorbind pentru a deveni interesată, pentru că pune cel mai mare preţ pe simţul umorului şi pe naturaleţe.

Aşa i s-a întâmplat cu un tip pe care l-a cunoscut ­într-un bar şi care i-a făcut avansuri „simpliste". „L-am displăcut complet pentru tupeul afişat şi mi s-a părut cel mai asexual bărbat pe care ­l-am întâlnit", îşi aminteşte ea. Câteva luni mai târziu însă, când l-a revăzut, era parcă alt om. „Nu-şi mai încerca norocul cu glume ieftine, era uşor melancolic şi foarte deştept, parcă dintr-odată". De această dată, atracţia a fost reciprocă. „Când vrei pe cineva atât de tare, cum a fost cazul meu atunci, tot ce faci este cu o ţintă sigură; un fel de energie care se canalizează în direcţia aceea, şi dacă ai noroc şi este împărtăşită, începe un joc minunat în doi, în care legile atracţiei fac ca totul să pară foarte firesc şi să decurgă natural", povesteşte Alina.

„Absolut toţi bărbaţii ­care m-au atras mi s-au părut îngrozitori la prima vedere. Şi la a doua şi a treia, în unele cazuri", spune ea. „Nu mă simt atrasă de un om care intelectual nu are ce-mi oferi. Şi nu mă refer la seri în ­care să discutăm critica moralei pure. Nu-mi plac bărbaţii-şablon şi probabil de-asta nu mă pot declara învinsă de atracţia sexuală de la prima vedere." Atracţia sexuală nu ţine numai de aspectul fizic, mai spune ea. Doi dintre bărbaţii cu care a ieşit „arătau teribil de bine", dar n-a fost suficient.

Citiţi şi:

Femeile fără orgasm, lipsite de orice şansă

De ce partenerii dintr-un cuplu ajung să semene?

Fanteziile sexuale fac bine cuplului?

„Nu funcţionează aşa, cel puţin nu în cazul meu. Conexiunea, chimia se formează la alt nivel, iar pentru asta e nevoie de mai mult decât fizic". Pentru că vrei mai mult decât sex de la bărbatul de care te simţi atrasă, „sau ajungi să vrei", explică Alina.

Jocul seducţiei

Pe lângă capitalul social, capitalul simbolic şi capitalul cultural, există şi capitalul erotic, explică Oana Maria Popescu, psiholog şi manager al clinicii PsihoBlue din Timişoara. „Adam Green de la Universitatea din Toronto descrie capitalul erotic ca fiind cantitatea şi calitatea atributelor individuale care induc un răspuns erotic la o altă persoană. Unele dintre aceste atribute sunt naturale - de exemplu înălţimea, culoarea pielii -, în timp ce altele pot fi dobândite - prin bodybulding, liposucţie, machiaj, coafură", spune ea. Capitalul erotic, sau atracţia sexuală, este unul dintre factorii care duc la actul sexual.

Mulţi cercetători au încercat, prin diferite metode, să afle ce se ascunde în spatele acestui concept, ce ne face să alegem un anumit partener şi nu altul. „Feromoni, senzualitate, parfum, privire, mers, fese, postură, zâmbet, modă? Cine ar putea să redea cu exactitate ecuaţia atracţiei pe care cineva o determină în raport cu cei din jur la un moment dat? Apoi s-a dezbatut aspectul voluntar, involuntar, conştient sau inconştient al acestui fenomen. Şi, ca despre multe alte aspecte din viaţa noastră, s-a constatat că jocul seducţiei poate fi atât conştient, cât şi inconştient",explică psihosexologul Jeni Chiriac.

Mare parte din atractivitatea sexuală umană este generată de atractivitatea fizică, însă există şi alte elemente care ne influenţează atunci când alegem un anumit partener. Alina face parte din categoria femeilor pentru care atracţia sexuală se bazează pe mai multe simţuri, nu numai pe fizic.

Caracteristici generale

„Cercetările arată că bărbaţii sunt mai motivaţi de fizic, în timp ce femeile sunt mai motivate de emoţii - cum ar fi apropierea de partener -, în ceea ce priveşte angajarea în actul sexual", spune Oana Maria Popescu. Atracţia fizică este însă unul dintre cele mai importante elemente în ceea ce priveşte dorinţa sexuală. Din acest motiv, cercetătorii au vrut să afle care sunt trăsăturile generale care fac ca o femeie şi un bărbat să fie atractivi.

„Femeile consideră că bărbaţii cu talie îngustă şi umerii laţi sunt cei mai atractivi. În aproape toate culturile, torsul în formă de „V" este foarte atractiv la bărbaţi, raportul ideal talie-umeri fiind de 0,75 sau mai mic", explică ea. Atractivitatea fizică a femeilor depinde de simetria trăsăturilor faciale şi raportul talie-şolduri, pentru că acestea indicau sănătatea fizică şi fertilitatea, adaugă Oana Maria Popescu.

„Determinanţii atractivităţii fizice feminine sunt tinereţea, circumferinţa braţului, proporţia masei corporale şi simetria facială. În general, bărbaţii preferă femeile cu cel puţin doi ani mai tinere decât ei, precum şi femeile cu înfăţişare tinerească: buze pline, piele netedă, ochi luminoşi, păr strălucitor şi tonus muscular bun".

Semnale provocatoare

Bărbaţi - Poziţia cowboy-ului - cu degetele mari de la mâini vârâte după cureaua pantalonilor sau în partea de sus a buzunarelor de la pantaloni, înclinarea şi apropierea de femeie.

Femei - Aruncarea părului pe spate, expunerea palmelor şi a încheieturilor mâinilor, îndepărtarea coapselor în poziţia şezând, legănarea şoldurilor, gura întredeschisă, umezirea buzelor.

Simţurile fac jocurile

Mirosul are un rol important în stimularea dorinţei sexuale

image

Sexologii insistă asupra faptului că, în jocul seducţiei, fiecare simţ joacă un rol important.

1 Rolul văzului - Acesta este, într-o primă etapă, cel mai important, pentru că, prin intermediul lui, se produce acel declic care îţi arată că persoana aceea ­este ceea ce-ţi doreşti. „Simpatia unilaterală sau reciprocă născută între un bărbat şi o femeie se realizează iniţial prin «excitare» vizuală. Atenţia se îndreaptă, înainte de toate, spre ochi şi spre buze. Apoi urmează linia coapsei, a gambei, rotunjimea feselor, unduirea siluetei", spune sexologul Jeni Chiriac.

2 Rolul auzului - Vocea este mai importantă decât ai putea crede, arată câteva experimente pe această temă. Gordon Gallup de la State University of New York din Albany, SUA, a pus zece bărbaţi să clasifice în funcţie de atractivitate vocile a zece femei. Aceştia le-au preferat pe cele cu voci mai puternice. „Timbrul vocal, în special fluctuaţiile date de modificarea respiraţiei sau de congestia nazală apărută în urma excitaţiei sexuale: gemete, vorbire guturală, au un rol declanşator şi stimulator al dorinţei sexuale", explică Jeni Chiriac.

3 Rolul simţului tactil - Senzaţiile tactile au un efect aparte în trezirea dorinţei sexuale, spune psihosexologul. „Căldura corpului celuilalt şi fineţea pielii, pentru unii umiditatea şi pilozitatea ei, sunt factori deosebiţi în generarea excitaţiei. Buzele, prin sărutul erotic, au un efect tactil «afrodiziac» puternic", explică ea.

4 Rolul mirosului - Mirosul încheieturii mâinii atunci când ea gesticulează aproape de tine, mirosul gâtului ei atunci când o săruţi pe obraz pot fi excitante. „Suntem capabili să deosebim peste 10.000 de mirosuri diferite de care suntem conştienţi. Dar există şi o mulţime de mirosuri de care nici nu ne dăm seama", spune terapeutul Laura Berman, pentru „The Oprah Magazine".

5 Rolul gustului - „În timpul sărutului, pe lângă impresiile tactile, se produce un schimb salivo-gustativ între parteneri, de cele mai multe ori favorabil excitaţiei sexuale", explică Jeni Chiriac.

Substanţele implicate în atracţie

Antropologul Helen Fischer a descoperit substanţele implicate în ceea ce numim atracţie sexuală:

Dopamină - generată de spiritul de aventură, de curiozitate, creativitate, spontaneitate şi optimism.

Adrenalină - generată de pericol şi de excitaţie nervoasă. Are un rol major în „dragostea la prima vedere".

Oxitocină - generată la atingeri. Provoacă ataşament pe termen lung.

Feniletanolamină - eliberată la contactul vizual prelungit cu o altă persoană.

Între emoţie şi judecată

„Când un bărbat priveşte o femeie, el ştie în două secunde dacă o place sau nu. Când o femeie priveşte un bărbat, ea ştie în aproximativ şase secunde dacă îl place sau nu", spune Sorin I., trainer de Seducţia Femeilor, la www.scoaladeseductie.ro.

Sorin spune că atracţia sexuală este o forţă instinctuală. „Femeia vrea să fie condusă şi protejată, aşadar va căuta un bărbat «puternic», iar bărbatul vrea să aibă urmaşi sănătoşi, aşadar va căuta o femeie «frumoasă»". Bărbatul verifică rapid frumuseţea, spune trainerul, urmărind anumite elemente: sânii medii şi mari asigură o bună alăptare a copilului, bazinul mediu al femeii asigură o naştere uşoară, iar chipul simetric asigură o frumuseţe fizică a copilului.

Femeia îşi dă seama mai greu dacă bărbatul pare a fi un om vertical, de caracter şi genul de luptător care îi poate asigura stabilitate şi protecţie, dar importantă este şi „frumuseţea izvorâtă din atitudine, charismă, relaxare, încredere în sine şi spirit ludic".

Cum luăm decizia de a începe o relaţie

Trainerul de la Şcoala de Seducţie spune că, potrivit Analizei Tranzacţionale a lui Eric Berne, personalitatea noastră are trei dimensiuni: părintele, adultul şi copilul. Părintele se ocupă de judecată, de critică, de protecţie. Adultul, de analiza obiectivă a informaţiilor şi de aplicarea de strategii pentru atingerea unor obiective precise. Copilul înmagazinează capacitatea noastră intuitivă, cât şi emoţii precum frica, ezitarea, excitarea, atracţia şi entuziasmul.

„Există un principiu în psihologia succesului care spune că, între emoţie şi raţiune, emoţia câştigă. Chiar şi atunci când cumpărăm un produs, îl cumpărăm pentru că ne-a plăcut (emoţie) şi apoi ne justificăm raţional de ce l-am cumpărat (raţiune)", spune trainerul, care aplică acelaşi principiu şi relaţiilor între bărbaţi şi femei. „Cum altfel am putea găsi o explicaţie pentru cuplurile în care femei foarte frumoase au relaţii cu bărbaţi banali sau chiar urâţei fizic?".

Există totuşi şi un revers al medaliei. „Dacă la începutul relaţiei, copilul ia decizia, adesea, pe termen lung, intervine părintele şi, fie menţine relaţia, fie o termină. Datorită faptului că foarte mulţi oameni nu se cunosc la un nivel profund şi nu au învăţat să adopte o comunicare eficientă, foarte multe relaţii fie se opresc înainte de a începe, fie se sfârşesc la scurt timp după ce au început", explică el.

Se atrag personalităţile opuse?

Antropologul Helen Fischer a studiat cum se atrag diferite tipuri de personalităţi, pe care le-a împărţit în patru categorii, în funcţie de trăsăturile generate de unele substanţe. Cei la care predomină dopamina au fost numiţi exploratori, cei la care predomină serotonina, creatori, cei cu testosteron ridicat, directori, şi cei cu estrogen şi oxitocină, negociatori. Iată rezultatele:

Exploratorul (aventuros, curios) caută explorator
Creatorul (calm, tradiţionalist) caută creator
Directorul (ambiţios, com­­­petitiv) caută negociator
Negociatorul (flexibil, intuitiv) caută director.

VIDEO Science of Sex Appeal: Sexy Body Motions

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite