Fanteziile sexuale fac bine cuplului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un scenariu sexual pus în practică poate reaprinde pasiunea în orice cuplu, mai ales în cele în care s-a instalat monotonia. Totuşi, până unde mergi cu împărtăşirea fanteziilor sexuale?

Toţi avem fantezii sexuale, spun psihologii. Numai că unii dintre noi o recunosc, iar ceilalţi nu. „Nu este nici imoral şi nici ruşinos să ai fantezii sexua­le, dimpotrivă, acestea pot stimula dorinţa în cadrul unui cuplu", afirmă Xavier Arnaud, sexolog la spitalul din Strasbourg. Cu toate acestea, multe persoane fie se culpabilizează şi găsesc anormal acest tip de imaginaţie, fie au chiar sentimentul că îşi înşală partenerul, remarcă sexologul. În alte cazuri, fanteziile sunt semnul unei vieţi sexuale neîmplinite şi al unei relaţii nesatisfăcătoare.

Condimentează viaţa sexuală

Acelaşi pat, aceeaşi oră, aceeaşi poziţie... Nu-i aşa că uneori vrei să schimbi ceva? Începe cu împărtăşirea dorinţelor sexuale. Desigur, nu trebuie să fie o mărturisire prea fidelă a fanteziei în sine, mai ales că, în unele cupluri, acest lucru poate fi semn de infidelitate („oare de unde a «învăţat» asta?", s-ar putea întreba partenerul). Mai curând, pregăteşte terenul, spune-i că ţi-ar plăcea să schimbaţi locul unde faceţi dragoste, de exemplu.

Ai putea avea plăcuta surpriză să afli că şi celălalt îşi dorea acelaşi lucru, dar nu a avut poate curaj să îţi spună. Visele intime pot anticipa plăcerea, o întreţin şi o amplifică. Sexologii spun că fanteziile sunt benefice şi pentru bărbaţii cu probleme erotice, deoarece le pot înlătura inhibiţiile.

Şi dacă dorinţele sunt prea îndrăzneţe?

De multe ori, fanteziile rămân nemărturisite, de teama de „Ce va spune celălalt?". Uneori, este foarte posibil ca dorinţele erotice să facă mai mult rău decât bine cuplului, acest lucru fiind influenţat de mentalitatea ­fiecăruia privind ­sexualitatea. Şi, desi­gur, de cât de „vinovată" ­este experienţa sexuală.

De exemplu, dacă lucruri precum schimbarea poziţiei şi locului în care faceţi dragoste sunt bine primite de partener, ­este foarte probabil ca fantezii de genul sex în trei (scenariu imaginat mai ales de bărbaţi) să fie respinse din start de partener.

Beneficii: Fanteziile cresc dorinţa sexuală şi uşurează obţinerea orgasmului.

Când devin o problemă

Când persoana iubită nu primeşte cu entuziasm sau pur şi simplu nu acceptă punerea în practică a fanteziei, pot apărea sentimente de nesiguranţă. De asemenea, mărturisirea visurilor intime poate atrage gelozia partenerului, inducându-i în subconştient ideea că nu este la nivelul aşteptărilor tale sexuale. Astfel, fanteziile devin o armă cu două tăişuri: uneori îmbunătăţesc relaţia, alteori o înrăutăţesc. De aceea, evaluează situaţia înainte de a trece la mărturisiri.

Mărturisirea fanteziilor sexuale poate atrage gelozia partenerului.

«Oare la ce se gândeşte?»

Ce nu ar da femeile să ştie ce este în mintea bărbaţilor atunci când se gândesc la sex? Sau invers. Când vine vorba de fantezii, acestea diferă în funcţie de sex. În cazul bărbaţilor, contează mai mult stimularea vizuală, dorinţele lor erotice zburând mai ales către forme „palpabile" (sâni, coapse), în timp ce femeile visează la situaţii romantice, cu o încărcătură emoţională mai mare şi la seducţie.

Specialistul nostru
Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

image

Fanteziile sexuale sunt benefice atunci când ambii parteneri le împărtăşesc şi vin unul în întâmpinarea celuilalt, creând o legătură mai strânsă în cuplu. Ele devin însă dăunătoare atunci când satisfacerea unui partener aduce frustrarea celuilalt, când nu sunt împărtăşite de ambii parteneri şi devin motiv de conflict.

Ele sunt o problemă şi atunci când interferează cu viziunea, cu regulile morale sau cu aşteptările unuia dintre parteneri. O comunicare directă, prin înţelegerea limitelor stării de confort a celuilalt şi crearea unor fantezii care să păstreze respectul asupra relaţiei sunt esenţiale în menţinerea caracterului benefic al fanteziilor.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite