Ghid de supravieţuire cu salariul tăiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsurile anunţate recent de Guvern îi determină pe majoritatea românilor, obișnuiți deja cu privaţiuni financiare, să adopte un stil de viaţă și mai cumpătat ca până acum. Salariile bugetarilor mai mici cu 25%, pensiile, cu 15%. Anunţul i-a speriat pe români. „Adevărul“ a întocmit un ghid de supravieţuire pentru cei cu bani puţini.

Mai citeşte şi:

ÎI DOARE ÎN COT DE CRIZĂ:


Topul salariilor barosane ale funcţionarilor din primării care sfidează recesiunea

Cum se câştigă în România/ Adevărul vă prezintă repartizarea salariaţilor pe grupe de salarii

Top bugetari: Rectorul Universităţii de Petrol şi Gaze are 17.440 de lei salariu lunar

Mămicile din Iaşi: „Nu vrem să ne creştem copiii cu un colţ de pâine“ VIDEO

1 Eliminaţi toate cheltuielile inutile. Răspunsul la întrebarea „Am cu adevărat nevoie de acest lucru?" vă va direcţiona către cumpărăturile cu adevărat necesare, care să acopere doar nevoile de bază. În magazine, urmăriţi ofertele de tip „2 la preţ de 1", „cumperi 3 şi plăteşti doar 2" sau cupoanele cu reduceri, pe care le găsiţi în toate hipermarketurile.

2 Folosiţi maşina personală cu moderaţie, doar când este neapărat nevoie. Acest lucru va elimina costurile cu benzina sau motorina, dar şi eventualele costuri suplimentare legate de reparaţia autoturismului. Păstraţi combustibil în rezervor pentru urgenţe.

3 Economiile la curent se pot face prin stingerea luminii atunci când nu sunteţi în încăpere. La fel procedaţi şi cu apa - opriţi robinetul dacă nu folosiţi sau folosiţi strict cât este necesar.

4 Eliminaţi toate facturile neesenţiale. Dacă petreceţi mult timp la serviciu şi ajungeţi seara târziu, renunţaţi la abonamentul de internet sau de telefonie fixă. Oricum le folosiţi rar!

5 Economisiţi de unde se poate, mai ales la categoria produse pentru întreţinerea casei - raţionalizaţi consumul, adăugând apă în săpunul lichid, folosiţi filtrul original în loc să aruncaţi banii pe filtre de hârtie pentru cafea, apelaţi la oţet pentru a dezinfecta obiecte şi folosiţi şampon când spălaţi rufe. Când banii sunt puţini, economiile se pot face oriunde!

6 Dacă nu puteţi renunţa la viciul cafelei, o variantă ar fi să o îndoiţi cu apă. La serviciu, uitaţi de automatul de cafea, aducând de acasă un termos care să vă ajungă întreaga zi.

7 Nu renunţaţi la hrana sănătoasă. De cele mai multe ori, este o prejudecată că alimentele sănătoase sunt scumpe. Este nevoie doar de puţină atenţie la ceea ce introduceţi în lista de cumpărături. Nu renunţaţi la ingredientele de bază şi nici la condimente. Combinaţiile inteligente şi câte puţin din fiecare vă vor ajuta să nu flămânziţi.

8 Umpleţi golurile din frigider cu gheaţă - astfel va consuma mai puţin. Specialiştii spun că un frigider plin consumă mai puţin decât unul care are pe rafturi doar câteva alimente.

9 Reorganizaţi şifonierul şi „recondiţionaţi" vechile haine, potrivindu-le după culori şi croieli. O garderobă frumoasă este şi o garderobă la care se adaugă un pic de inventivitate.

10 Folosiţi telefonul cu măsură, doar pentru apeluri urgente. Dacă nu puteţi fi „expeditivi", schimbaţi abonamentul pe care îl aveţi cu unul care oferă minute incluse. O altă variantă ar fi să renunţaţi la abonament pentru o cartelă SIM pe care o folosiţi pentru conversaţii ocazionale.

11 Dacă aveţi spaţiu suplimentar în locuinţă, nu ezitaţi, cel puţin pentru o perioadă limitată, să închiriaţi una dintre camere.

12 Faceţi economii importante la electricitate dacă, în loc să urmăriţi ştirile la tv, vă plimbaţi sau faceţi jogging într-un parc din apropierea casei.

13 Amânaţi pentru o vreme hobby-urile. De cele mai multe ori, acestea sunt costisitoare şi vă împiedică să vă atingeţi scopul de a strânge cureaua. Încercaţi să vă ocupaţi timpul liber într‑un mod creativ şi sănătos fără a cheltui prea mulţi bani.

14 Dacă banii de cărţi sunt o problemă care vă fură plăcerea lecturii, nu vă privaţi de un roman bun. Încercaţi să vă faceţi un abonament lunar sau trimestrial la o bibliotecă de cartier.

image

15 Când faceţi cumpărăturile din hipermarket, încercaţi şi mărcile proprii, pe care le are fiecare lanţ comercial. Acestea sunt mai ieftine decât brandurile consacrate şi au avantajul că acoperă multe categorii de produse, în special cele necesare casei. În ţările din vestul Europei, mărcile proprii deţin o pondere importantă în coşul de cumpărături al unei familii.

16 Socializarea este importantă, dar ieşirile în oraş sunt scumpe. Faceţi vizite prietenilor acasă şi chemaţi‑i la voi. Nu mergeţi la restaurante dacă nu vă permiteţi. Petrecerile în cadru restrâns întăresc relaţiile dintre voi.

17 Folosiţi cash. Dacă plătiţi cu cardul, nu aveţi întotdeauna control asupra sumelor. Banii lichizi sunt mai uşor de gestionat.

18 Când banii sunt puţini, disciplina de fier este cheia reuşitei. Puteţi trăi decent dacă vă organizaţi priorităţile şi cheltuiţi doar pentru lucrurile absolut necesare. De mare ajutor este şi implicarea celorlalţi membri ai familiei. Şi ei trebuie să fie conştienţi de situaţia financiară dificilă şi trebuie să participe activ la organizarea bugetului familiei.

Planificarea bugetului

Evidenţa lunară a veniturilor şi cheltuielilor vă arată unde se duce mare parte din banii câştigaţi. Faceţi o lista cu cheltuielile importante (alimente, întreţinere, rate), dar şi o listă cu cheltuielile secundare (haine, ieşiri, ziare, cafea, benzină etc.), la care adăugaţi data încasării veniturilor, dar şi data fiecărei plăţi. Astfel, veţi şti cât înseamnă cheltuielile fixe şi cât puteţi reduce din cheltuielile flexibile.

Experiment în SUA

Un blogger din Statele Unite a încercat să trăiască cu cât mai puţini bani pe o perioadă determinată. A reuşit să cheltuiască doar 34 de dolari într-o săptămână şi spune că, pe lângă economiile pe care le-a făcut, a învăţat lucruri importante.

Americanul a făcut economii mari la electricitate. „Am scos din priză toată aparatura din casă şi nu am mai dat drumul la aerul condiţionat. Am folosit doar cuptorul cu microunde", spune el. Mesele sale au constat din carne de vită, legume şi colţunaşi. Când a simţit nevoia de o îngheţată, a cumpărat o marcă oarecare.

Apă şi-a luat de la dozatorul sălii de fitness fără a plăti nimic, iar ca activităţi, a ales să facă jogging sau să se plimbe în fiecare seară. Economiile au fost consistente, pentru că a renunţat la televizor sau la computer seara. Principala sa concluzie este că, în general, folosim mai mult decât avem nevoie şi că putem fi fericiţi doar cu lucrurile simple.

Ce ne „mănâncă" cei mai mulţi bani din buget

Românii cheltuiesc cei mai mulţi bani pe alimente. Potrivit „Anchetei bugetelor de familie", care se raportează trimestrial de către Institutul Naţional de Statistică (INS), 40,3% din coşul total de cumpărături înseamnă produse alimentare şi băuturi nealcoolice.

„Analiza indicatorului «cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul - alimentare» al INS pe perioada boom-ului economic 2000-2008 arată o triplare a consumului alimentar în termeni de volum şi o rezistenţă deosebită la scădere a alimentelor ca pondere în coşul de consum. Ponderea de circa 36% din coşul cheltuielilor totale, la nivelul anului 2010, implică şi foarte multe cheltuieli pe care le putem numi capricii. Cel mai probabil, cel mult 25% înseamnă cheltuieli cu alimentele care asigură hrana obligatorie", declară analistul economic Radu Limpede.

El spune că acest fenomen însoţeşte explozia de hipermarketuri şi supermarketuri, care ne-a influenţat să ne satisfacem şi coşul discreţionar. În opinia specialistului, cifrele arată că, pe de o parte, economic suntem subdezvoltaţi ca ţară, iar, pe de altă parte, românul cu venit mediu este şi nesăbuit.

„Dacă privim consumul de ciocolată per capita la nivel naţional, unui copil îi revine probabil o ciocolată pe lună. În schimb, ţigările (neincluse în coşul de alimente) sunt egale cu toată piaţa de mezeluri sau cu întreaga piaţă de brânzeturi. Nici băuturile alcoolice nu sunt incluse în coşul de 36%. Suntem o naţiune dezechilibrată în ceea ce priveşte obiceiurile", afirmă analistul economic.

Preţuri mari şi lăcomie

O altă explicaţie a ponderii mari deţinute de mâncare şi întreţinere în totalul coşului de consum este dată de nivelul de trai. „Cu cât nivelul de viaţă este mai scăzut, cu atât partea din buget este mai mare pentru consumul de bază", spune sociologul Alfred Bulai.

El susţine că această pondere este şi un indicator al sărăciei, iar „la cei săraci tendinţa e ca toată suma câştigată să fie inclusă". Cu alte cuvinte, cheltuielile deţin o parte importantă pentru că salariul este mic. Dar ponderea mare deţinută de mâncare este generată şi de preţul mare de achiziţie.

„Alimentele din România nu au un preţ de achiziţie mai mic, în raport cu puterea de cumpărare a românilor, ci sunt relativ comparabile cu cele din pieţele vest-europene", spune sociologul Marius Pieleanu. Specialistul precizează că românii au o plăcere de a cheltui mai mult pe alimente decât alţi cetăţeni din UE, care cumpără doar strictul necesar.

Totuşi, în contextul noilor schimbări economice şi a reducerilor drastice anunţate de Executiv, românii vor fi nevoiţi să schimbe direcţia banilor. Radu Limpede consideră că românii vor fi mai precauţi şi vor reduce din coşul de consum discreţionar, care reprezintă o treime din coşul de alimente. De asemenea, românii vor tăia, la fel cum au făcut-o şi până acum, din achiziţiile de cărţi, vacanţe şi bunuri de folosinţă îndelungată. ;

Ce fac unii români strâmtorați financiar ca să treacă uşor de criză

Unii dintre conaţionali „fură" curent cu magnetul pentru a micşora suma de pe factura de electricitate.

Când fac baie, unii români aleg să umple cada „cu picătura" pentru ca apometrul să se mişte greu şi, astfel, să facă economii la plata întreţinerii.

Sunt consemnate numeroase cazuri în care cei care folosesc mijloacele de transport în comun circulă ceu legitimaţii de veteran falsificate, bilete contrafăcute sau pur şi simplu fără bilet .

În supermarket sau hipermarket,unii români aleg produse din rafturi şi mănâncă la discreţie fără a ajunge cu ambalajele la casă. Multe dintre ambalajele unor alimente rămân abandonate printre jucării de pluş sau la raftul de produse cosmetice.

Marile magazine se dovedesc „o mină de aur" şi pentru mesele în familie! Mulţi îşi asigură micul dejun când merg la cumpărături, vârând în buzunar câte o chiflă.

Pe timp de vară, aerul condiţionat e soluţia salvatoare pentru mulţi dintre noi. Unii însă fac economii consistente, folosind aerul condiţionat oferit gratis de magazine.

Tot marile lanţuri comerciale pun la dispoziţia celor mai chibzuiţi cărucioarele! Acestea îşi dovedesc utilitatea nu doar pentru a transporta produsele cumpărate, ci şi pentru că au monede, pe care cei cu „mâini abile" le scot cu dexteritate.

Apa de la robinetul personal este considerată un lux pentru unii români. Pentru a plăti o factură mică, aceştia folosesc toaletele instituţiilor publice, unde să tragi apa nu costă nimic.

O economie fac şi cei care fură semnal de cablu TV de la vecinii de bloc.

Medicamentele sunt scumpe şi nu toţi şi le permit. Drept pentru care, unii mai „inventivi" au găsit soluţia: cheamă Salvarea mai des pentru a beneficia gratuit de ele.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite