Cum poţi să-l faci să te iubească?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încrederea în sine, în celălalt, suprimarea dorinţei de a-l schimba, disponibilitatea de a-l asculta şi de a-l ajuta – toate sunt soluţii pentru netezirea unei relaţii de cuplu. Oferi confort emoţional, vei fi răsplătită pe măsură. Psihologii afirmă că drumul spre inima unui bărbat trebuie pavat cu înţelegere şi cu răbdare.

„Să se bucure de fiecare dată când mă vede, să mă considere şi cea mai bună prietenă a lui, dar şi iubita lui." Acesta este răspunsul pe care îl dă Corina, o femeie în vârstă de 29 de ani, când este întrebată ce-şi doreşte de la bărbatul cu care îşi împarte viaţa.

Tânăra spune însă că, din punctul ei de vedere, pentru asta sunt necesare eforturi. „E greu să păstrezi o relaţie, pentru că fiecare le are pe ale lui, şi bune, şi rele." Dar, adaugă Corina, orice femeie ajunge în timp să afle măcar o parte din secretele care pot duce la funcţionarea unei relaţii după placul inimii ei.

Citiţi şi:

Reţeta fericirii: tineri, fără copii, căsătoriţi recent

Ne certăm, ne împăcăm şi încercăm să continuăm

Orice nouă iubire  te costă doi prieteni

Ce face ea de fiecare dată când simte că o problemă ar putea să-i tulbure „paradisul emoţional"? „Dacă îl văd supărat, încerc să aflu de ce, fără să-l presez. Şi chiar dacă, uneori, mi se pare că e o prostie, am grijă să nu râd de problema lui. I-aş răni orgoliul, or, asta se pare că, în cazul bărbaţilor, este ceva foarte grav", spune Corina. Recunoaşte că nu întotdeauna s-a purtat aşa.

„La început nu prea eram conştientă de lucrurile astea. Şi apăreau certuri foarte des. Mi-a luat un timp să înţeleg cum funcţionează şi, recunosc, mi-am propus să reacţionez aşa cum fac acum. Dar e mult mai bine", adaugă femeia. „

Toată lumea ştie că «vorba dulce mult aduce», problema e că uneori uităm să punem chestia asta în practică", mai spune ea.
De fiecare dată când „uită" să se poarte aşa, apare riscul izbucnirii unei dispute. Femeia admite însă că, dacă-şi tratează partenerul de viaţă cu înţelegere şi-i respectă tabieturile, şi acesta reacţionează pe măsură. „Când nu uităm să comunicăm normal şi să avem grijă de sentimentele celuilalt, lucrurile merg ca pe roate."

Conduita, hrana relaţiei

În cele din urmă, spun psihologii şi sexologii, principalul factor care influenţează o relaţie este comportamentul. „O relaţie satisfăcătoare pentru cei doi presupune mai multe ingrediente, incluzând atracţia care poate potenţa dorinţa sexuală într-un cuplu, interesele comune, care pot face ca timpul petrecut împreună să devină unul calitativ, indiferent de cantitate, precum şi comportamentul unuia faţă de celălalt, care are acelaşi nepreţuit rol", explică psihosexologul Jeni Chiriac.

„Comportamentul într-o relaţie este foarte important, pentru că în spatele lui se acunde o atitudine hrănită de sentimente, credinţe, prejudecăţi, emoţii mai mult sau mai puţin pozitive", adaugă psihosexologul. Jeni Chiriac spune că o atitudine mai puţin adecvată poate naşte o altă atitudine asemănătoare şi aşa se poate crea „un cerc vicios al disfuncţionalităţii relaţionale într-un cuplu stabil".

„În funcţie de ceea ce face un partener, de ce oferă în cuplu, dar şi de ceea ce primeşte, se simte confortabil sau nu într-o relaţie. Funcţionalitatea acesteia depinde de comportamentul ambilor", subliniază şi psihologul Elisabeta Ilie. 

Derapajele femeilor

Psihoterapeuţii sunt de părere că femeile au de pierdut fie din cauza tendinţei de a se abandona pe ele însele, pierzându-şi identitatea într-o relaţie, fie din cauza încăpăţânării de a se agăţa de ideea de independenţă prost înţeleasă. Tocmai din acest motiv, psihoterapeutul Jeni Chiriac spune că este de preferat ca femeia care vrea să cucerească un bărbat să nu pozeze foarte mult într-o persoană diferită de ea însăşi întrucât riscă să transforme relaţia într-una nesănătoasă, care poate conduce la despărţire.

Secrete pentru a-l cuceri

Psihosexologul Jeni Chiriac consideră că există trucuri care pot funcţiona pentru menţinerea sau chiar îmbunătăţirea unei relaţii şi care nu obligă o femeie să renunţe la naturaleţea sa. „Trucurile cele mai eficiente sunt cele pe care orice om le aplică pentru el însuşi astfel încât, în fiecare zi, să fie binedispus, proactiv, cuceritor, curtenitor, atent cu cei de lângă el."

Câteva exemple de astfel de subterfugii, la care poate recurge orice femeie pentru a ajunge la inima unui bărbat, sunt oferite de autoarea cărţii „The Single Girl's Manifesta", Jerusha Stewart.

Activităţi comune

Stă în natura femeilor să-şi invite prietenele la o plimbare, la cumpărături sau la aerobic. Dar ar fi bine ca fiecare reprezentantă a sexului frumos să se gândească la faptul că ar trebui ca o parte din activităţile sale să fie comune cu cele ale bărbatului pe care şi-l doreşte în viaţa ei. Timpul petrecut împreună şi interesele comune creează o legătură puternică şi consolidează o relaţie.

Un strop de veselie

Femeile se pricep de minune să-şi înveselească prietenele care traversează o perioadă proastă. Un compliment la adresa vestimentaţiei, o îmbărbătare sau o atitudine aprobatoare cu privire la o situaţie - oricare se poate dovedi o soluţie pentru a aduce zâmbetul pe faţa unei doamne aflate într-o dispoziţie nu tocmai de zile mari.

Adevărul de care orice femeie trebuie să ţină cont, susţine autoarea din SUA, este că bărbaţii sunt la fel de nesiguri pe ei ca şi femeile, astfel că toate aceste trucuri funcţionează de minune şi în cazul lor.

Fără schimbări majore

Una dintre greşelile fundamentale făcute de femei constă în încercarea repetată de a schimba ceva la bărbaţii alături de care trăiesc sau şi-ar dori să trăiască. Uneori, poate fi vorba despre tunsoare, alteori despre vestimentaţie sau chiar despre comportament. Dar în cazul în care bărbaţii încep să se simtă constrânşi, apar şi problemele de relaţionare.

Adevăruri rostite

De cele mai multe ori, femeile se aşteaptă ca bărbaţii să le ghicească gândurile, să-şidea seama din aluziile făcute de ele ce anume îşi doresc, care este restaurantul la care ar vrea să ia o cină romantică sau ce cadouri ar fi potrivite pentru Ziua Femeii sau pentru alte ocazii speciale. Ca să nu ajungă să fie dezamăgite, mai simplu ar fi, susţine autoarea Jerusha Stewart să le spună bărbaţilor verde-n faţă ce-şi doresc. Astfel, ambii parteneri ar fi scutiţi de deziluzii.

Un spaţiu propriu

Orice bărbat îşi doreşte să aibă un anumit timp doar pentru el. Presiunea din partea femeii ca el să răspundă mereu la telefon, s-o sune de nenumărate ori pe zi doar pentru a o întreba dacă totul este în regulă şi dorinţa ei ca el să-şi petreacă timpul doar cu ea riscă să devină sufocante şi să distrugă chiar şi o relaţie care începuse promiţător.

"În cele din urmă, femeia este cea care alege. Dar, între ceea ce oferă ea într-un cuplu şi ceea ce primeşte trebuie să existe un echilibru."
Elisabeta Ilie
psiholog

O bună imagine de sine

Psihologul Elisabeta Ilie afirmă că, înainte de toate, „o femeie trebuie să aibă o relaţie bună cu ea însăşi, să fie conştientă de calităţile pe care le are, să le pună în valoare, să aibă o stimă de sine bună". Doar în acest fel, consideră specialistul în comportament uman, o femeie va putea avea o relaţie bună de cuplu.

„Dacă ea se analizează şi vede lucruri care nu-i plac la persoana ei, nu se poate aştepta ca partenerului să-i placă. Aşa că dacă nu merge ceva, trebuie să vadă ce poate schimba şi ce poate accepta", explică Elisabeta Ilie.

Ce să nu-i spui când este supărat

Psihoterapeuţii şi psihosexologii au soluţii şi pentru femeile care nu au adoptat cel mai potrivit comportament în relaţia de cuplu sau pentru cele care riscă să-şi arunce relaţia în aer doar pentru că nu ştiu ce să spună când îşi văd partenerul mâhnit.

Directorul Institutului american de terapie cognitivă, Robert Leahy, a explicat pentru „The Huffington Post" că a identificat câteva greşeli majore pe care unul dintre partenerii de cuplu le face când celălalt traversează o situaţie delicată.

Minimizarea problemei. Modul în care îţi tratezi partenerul este esenţial, este de părere Robert Leahy. Dacă nu acorzi suficientă importanţă problemelor sale, acesta va înţelege că, pentru tine, sentimentele lui nu contează.

Competiţia plângerilor. O altă eroare majoră în materie de comportament este încercarea unuia dintre parteneri de a-i demonstra celuilalt, care se plânge de ceva, că el are probleme mai mari. Situaţia riscă să se transforme într-o competiţie pentru titlul de „principala victimă".

Adevărul absolut. Totuşi, susţine directorul Institutului american de terapie cognitivă, nu este indicat ca în situaţia în care partenerul de viaţă are probleme să încerci să i le rezolvi pe toate. Pe de o parte, dacă nu-ţi va urma sfaturile, te vei alege cu un sentiment de frustrare, iar pe de altă parte, rişti să considere că-l tratezi cu superioritate.

Psihoterapeutul Robert Leahy a explicat că o relaţie de cuplu poate funcţiona doar în cazul în care acorzi importanţa cuvenită sentimentelor partenerului. „Implicarea, disponibilitatea de a-ţi asculta soţul sau soţia, respectul de care dai dovadă înclină balanţa", concluzionează acesta.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite