VIDEO Nicu Covaci: Păunescu nu putea ajunge în America în calitate de poet. Era securist, asta e clar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul Phoenix, Nicu Covaci
Liderul Phoenix, Nicu Covaci

Nicu Covaci, liderul legendarei trupe povesteşte, pentru "Adevărul" cum s-au pus bazele cenaclului Flacăra, cum l-a cunoscut pe Adrian Păunescu şi cum a ajuns să plece din ţară.

Potrivit lui Nicu Covaci, cenacul Flacăra a fost o "portiţă lăsată intenţionat deschisă, dar foarte bine controlată. Păunescu nu putea să ajungă în afară, în America, să-l vadă pe Bob Dylan. În calitatea de ce? De poet?. Era securist. Asta, pentru mine, este clar", a declarat acesta. Covaci l-a cunoscut pe Adrian Păunescu la începutul anilor 70, când i-a fost prezentat de un asistent la catedra de folclor din Timişoara "ca un băiat talentat, un poet, care a venit din America".

Generalul în rezervă Staicu Buciumeni:„Cine îşi închipuie că Iliescu s-a schimbat, acela nu trăieşte cu picioarele pe pământ”

"Adrian a avut inspiraţia să adune toţi pletoşii, toţi băutorii de vodcă, să le dea vodcă şi chiar bani de cheltuială şi  să-i lase să vorbescă, să povestestească şi să cânte ce vor ei. Asa a început atmosfera de cenaclu. Oamenii au fost fascinaţi pentru că era o portiţă de scăpare", povesteşte liderul legendarei trupe Phoenix.

Nicu Covaci şi trupa Phoenix au participat din plin la crearea cenaclului, înclusiv cu instalaţia de sunete şi lumini. "Dacă noi, Phoenix, nu eram în spate, cine ar fi venit să vadă nişte poezii?!", se întreabă retoric acesta.

"După doi ani de cenaclu toţi ăia pletoşi erau raşi tunşi, puşi să facă odă. A fost lăsat să-şi facă de cap pentru că avea obligaţii mai sus.  Eu cred că dacă nu făcea acest compromis cu Puterea, cenaclul nu ar fi existat de mult.Pericolul nu venea de la Păunescu, pentru că el era omul lor, de asta i-a mers bine până spre final", este de părere Nicu Covaci.

Liderul trupei Phenix ar vrea să pună pe picioare ceva asemănător cenaclului Flacăra, dar nu propriu-zis un cenaclu, în care "să polarizăm talente, în care oamenii să aibă curaj să cânte şi altceva, nu doar ce cere piaţa".

Citeşte şi:

Nicu Covaci: „Sper ca Sergiu Nicolaescu să nu moară până nu plăteşte”

Un nou scandal în Phoenix: Nicu Covaci şi Mircea Baniciu se acuză reciproc de legături cu Securitatea

Nicu Covaci readuce la Timişoara boxa "Marshall" în care cei din Phoenix au părăsit ţara clandestin GALERIE FOTO

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite