Un nou scandal în Phoenix: Nicu Covaci şi Mircea Baniciu se acuză reciproc de legături cu Securitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Covaci şi Phoenix vor cânta la Sala „Olimpia”
Nicu Covaci şi Phoenix vor cânta la Sala „Olimpia”

Liderul trupei Phoenix a povestit amănunte picante legate de perioadă în care a fugit din ţară. Acesta susţine că mulţi au avut de suferit după fuga lor din ţară.

Trupa Phoenix a revenit la Timişoara pentru a susţine două concerte de „Mărţişor”, pe 28 februarie în Sala Olimpia, iar pe 1 martie în clubul Fratelli. Ca de fiecare dată când se întoarce în oraşul natal, Nicu Covaci a adus cu el şi lădiţa cu poveşti. De această dată, liderul formaţiei, a povestit despre perioada în care a reuşit să-şi scoată colegii de trupă din ţară. Susţine că foarte mulţi au avut de suferit după ce a reuşit să-i scoată clandestin pe colegii săi. „Fiecare al treilea om din jurul nostru era informator. Se ştie fiecare pas pe care îl făceam. Datoria lor era să raporteze tot ce facem. Nu au ştiut nimic şi am plecat de sub nasul lor. Nu puteţi să vă imaginaţi ce au păţit acei oameni”, a declarat Nicu Covaci.

Vameşi adormiţi cu bani şi discuri

În noaptea de 1 spre 2 iunie 1977, un camion condus de Nicu Covaci părăsea ţara prin vama de la Porţile de Fier. Membrii formaţiei au fost ascunşi în boxele Marschal, fără ca cineva să bănuiească că ar fi fost ceva suspect. Covaci, care emigrase legal în Olanda, venise în România să îşi ia instrumentele şi sculele. În aceea noapte, Nicu Covaci a stat mai multe ore în vamă, timp în care grănicierii au percheziţionat camionul. Vigilenţa grănicerilor a fost adormită cu pachete de bani şi discuri cu muzică.

Şeful vămii a ajuns muritor de foame

Printre cei care au avut de suferit de pe urma fugii celor de la Phoenix a fost chiar şeful vămii de la Orşova, care a fost destituit imediat. „Noi eram un pericol public. Să fugi de sub nasul lor, nu vă puteţi da seama ce au încurcat-o. Şeful vămii a fost dat afară şi nu s-a mai putut angaja niciodată. Pe urmă a fost părăsit şi de nevastă. Când am revenit în ţară m-a căutat acest om, nici nu ştiu cum îl chema. M-a rugat să îl ajut pentru că nu avea ce să mănânce. De atunci nu l-am mai văzut”, a declarat Nicu Covaci.

„Baniciu nu a rămas în ţară din patriotism”

Deşi spune că îi bănuieşte pe cei care au turnat la securitate, liderul trupei Phoenix nu vrea să dea numele lor. „Nu vreau să le fac rău. Oamenii aceia încă există. Ei răspundeau de fenomenul negativ Phoenix”, afirmă Covaci. Acesta a lăsat să se înţeleagă însă că Mircea Baniciu a fost unul dintre cei care dădeau note informative. „Presupun că şi Baniciu a dat cu subsemnatul. Prin articolele care au apărut în ziare şi limbajul folosit, mă face să cred că nu era nevinovat. Nu degeaba a rămas în ţară. Cu siguranţă nu din patriotism. Nu vroiam să-l iau“, a mai declarat Nicu Covaci.

„A venit ca un bou la concert”


Prăpastia dintre Nicu Covaci şi Mircea Baniciu s-a lărgit după concertul aniversar 40 de ani, de la Timişoara. La eveniment a fost invitat să cânte şi Baniciu, însă nu alături de Phoenix, ci într-un recital separat. Baniciu nu a putut să cânte pentru că a avut probleme cu cablul de la chitară şi i-a acuzat pe organizatori de sabotaj. „Eu ce să îi fac dacă a venit ca un bou, cu un cablu paragit. Eu trebuia să am grijă de chitara lui? Toţi cei care au părăsit Phoenix, toţi care ne-au trădat, au făcut totul să ne denigreze. Ar fi dorit ca Phoenix să nu mai existe”, a turnat gaz pe foc Nicu Covaci.


Mircea Baniciu

“Să-i dea Dumnezeu atâta spectacole cât am turnat eu la Securitate”

Mircea Baniciu, fostul solist al trupei Phoenix a ţinut să-I răspundă lui Nicu Covaci, care l-a acuzat că ar fi fost printre cei care au turnat la Securitate. “Nicu Covaci s-a transformat într-un Don Quijote. Se bate cu morile de vânt, îşi găseşte câte un adversar cu care îşi duce luptele. Din ce în ce mai degeaba. Să-i dea Dumnezeu atâtea spectacole şi zile câte clipe am trăit eu alături de Securitate şi cât am turnat”,a  răbufnit Mircea Baniciu. Acesta susţine că după plecarea lui Covaci, a fost invitat la Securitate, unde a fost interogat timp de 24 de ore. “M-au luat din casă în papuci şi bermude şi m-au ţinut ca pe un ultim borfaş. Mi-au dat o ţigară Amiral şi nişte pahare cu apă”, a mai declarat Mircea Baniciu.

Covaci era prieten cu securiştii şi cu bişniţarii din Timişoara


Muzicianul a ţinut să pună la punct şi rămânerea lui în ţară. “Eu ştiam că urmează să pună la cale plecarea. Eu nu eram în cărţi. Nu vroiam să mă duc în Germania fără nicio ţintă, fără să mă aştepte cineva. Eu eram singurul care a terminat facultate”, a adăugat Baniciu. Mai mult, acesta îi acuză la rândul său pe Nicu Covaci că era prieten cu securiştii. “E dubios cât de simplu a plecat. El a plătit pentru plecare, nu cred că a riscat. Covaci era prieten cu toţi securiştii şi bişniţarii din Timişoara. Banii din ultimul turneu ai dispărut, eu nu am primit nimic. Covaci umblă numai după bani, a îmbătrânit urât”, a mai declarat Baniciu.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite