VIDEO Tot mai multe vedete din muzica românească se reinventează în cluburi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi artişti români îşi schimbă stilul muzical şi se orientează către muzica de club. Elena Gheorghe nu mai cântă latino şi spune că îi place să inoveze. Andra a demonstrat ce era de demonstrat în muzică, iar acum cântă ce se poartă.

„We like to play music and we always win/Ne place să cântăm şi câştigăm întotdeauna" spun cei trei băieţi din trupa Play&Win în ­motto-ul care le completează biografia pe site-ul oficial.

Citiţi şi:

De ce moare muzica uşoară românească?

Dan Negru deplânge muzica uşoară din România

Titus Andrei: „Când va fi să mă retrag, de aici voi pleca!"
VIDEO Muzica uşoară nu vrea să moară

Radu Bolfea, Marcel Botezatu şi Sebastian Barac sau, mai pe scurt, Radu, Marcy şi Sebi, trei prieteni plecaţi din Alba Iulia să facă muzică în ­Constanţa, au ajuns pe culmi după ce au compus piesa „Hot", cu care Inna a reuşit să ocupe locul 1 în celebrul top american Billboard, la secţiunea Hot Dance Airplay.

Un fel de trendsetteri în muzica de club din România, băieţii de la Play&Win au zărit înaintea altora drumul către succes. Au făcut muzică pentru 3Sud Est, Akcent ori Hi-Q şi s-au lansat pe piaţă în 2007, în trio-ul Play&Win, pentru ca mai apoi să se facă cunoscuţi şi în Europa cu hituri ca „Slow Motion" şi „Only".

Andra

Între timp, toată muzica românească a început să sune ca a lor. Tot mai mulţi artişti români s-au orientat în ultima vreme către muzica de club, un gen comercial care vinde bine şi nu numai în România.

„Muzica se schimbă şi nu numai. Vedem trenuri care merg mai repede, totul se schimbă în jurul nostru. E normal ca şi artiştii să se adapteze cerinţelor de pe piaţă", este de părere Radu Bolfea (26 de ani).

Deşi gurile rele spun că acest gen muzical este unul comercial, iar artiştii se orientează către o astfel de muzică pentru că este o reţetă sigură pentru succes, Radu crede că nu întotdeauna comercial înseamnă ­kitsch.

„Kitsch-ul apare atunci când muzica este de prost gust. Nu cred că e un lucru rău să te orientezi spre muzica de club, înseamnă că artiştii îşi dau seama că pe piaţă există concurenţă, iar ăsta este un lucru bun. E bine să tragi cu ochiul şi la muzica din afară, pot spune că noi aşa am făcut şi am ajuns sus", spune Radu.

Andreea Bănică „se adaptează pieţei"

Andreea Bănică cântă de câţiva ani muzică de club. Este „un artist care s-a conformat pieţei", după cum o caracterizează ­Radu de la Play&Win, cu care va lansa şi o piesă. Cântăreaţa a lăsat-o mult în urmă pe fosta colegă de la Blondy, Cristina Rus, şi a încercat să se adapteze gusturilor muzicale actuale. Piese lansate recent de ­Bănică, printre care „Samba", „Fiesta", „Hooky Song" sau proaspăta „Love In Brasil" au situat-o pe cântăreaţă pe primele locuri în topurile româneşti.

Dacă Andreea Bănică a ştiut să se orienteze tot timpul în funcţie de cerinţele pieţei, Elena Gheorghe a decis de curând să intre în rândul artiştilor care cântă muzică de club. Are o piesă nou-nouţă, bună de intrat în topuri, „Disco Romancing".

Deşi gurile rele ar spune că a dat muzica latino pe un gen din care poate scoate mai mulţi bani, Elena susţine că nu a renunţat la stilul muzical care a făcut-o cunoscută. „Îmi place să evoluez şi să aduc mereu ceva nou. Deşi am o piesă de club, viitorul single va avea şi influenţe latino", precizează cântăreaţa. Cât despre orientarea către un nou gen muzical, Elena afirmă că a fost ideea producătorului ei, Laurenţiu Duţă.

Şi Andra a schimbat genul muzical la sfârşitul anului trecut, când a lansat piesa „Abelia". Judecată de unii fani pe formurile de specialitate, cântăreaţa se pregăteşte pentru lansarea celei de-a doua melodii de club.

„Andra a demonstrat că poate să cânte orice gen de muzică, iar acum muzica de club este la modă. Mai mult, ne pregătim să lansăm, într-o lună, încă o piesă de acest gen", spune Mihai Alexandru, tatăl şi managerul Andrei. Din lista celor care au intuit oportunitatea muzicii de club mai face parte şi Andreea Bălan, care a scos pe piaţă, în primăvară, melodia „Trippin".

"Andra a demonstrat că poate să cânte orice gen de muzică, iar acum muzica de club este la modă."

image
image

Mihai Alexandru
tatăl şi managerul Andrei




Melodiile româneşti, apreciate în străinătate

Deşi îşi are contestatarii săi - care spun că muzica de club pe care o fac artiştii români este trasă la indigo - genul acesta „este cheia succesului la ora actuală", este de părere Giovanni Francesco, general manager al Music Channel România.

„Muzica de club este un curent care merge foarte bine la ora actuală şi în străinătate şi este normal ca artiştii români să se conformeze acestui trend. Acum trei-patru ani de zile era la modă curentul R&B, sunt perioade în care este promovat mai mult un anumit gen de muzică, care prinde mai bine la public. Din ce în ce mai mulţi oameni din afară apreciază muzica pe care o fac artiştii români. De exemplu, România a întrecut Spania la muzica de club", spune Francesco.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite