VIDEO Muzica uşoară nu vrea să moară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi unii ar spune că vremea acestui stil muzical a trecut, reprezentanţii genului încă mai cântă pentru publicul fidel. Datorită solidarităţii, colaborărilor şi carierelor alternative, interpreţii de muzică uşoară îşi pot duce şlagărele mai departe.

Cântăreţii de muzică uşoară sunt mereu împreună, la evenimentele importante din cariera lor. Joi, 22 aprilie, de la ora 19.30, are loc la Sala Palatului evenimentul „Frumosu' de la Marea Neagră", care marchează aniversarea a 55 de ani de carieră pentru Jean Constantin şi Draga Olteanu Matei şi care serveşte drept reuniune pentru cei mai cunoscuţi interpreţi de muzică uşoară. Anastasia Lazariuc, Anca Ţurcaşiu, Gabriel Dorobanţu, Cătălin Crişan, Adrian Enache, Aurelian Temişan şi Daniel Iordăchioaie se numără printre cei care vor fi prezenţi la acest spectacol.

Citiţi şi:

Youssou N'Dour, mai mult de „7 secunde" la Bucureşti
Radiourile online, un hobby costisitor

Aceeaşi dovadă de solidaritate a primit-o şi Mihai Constantinescu, în octombrie 2009, la concertul la care a sărbătorit 40 de ani de carieră. Acesta a fost însoţit de colaboratorii şi de prietenii săi, printre care Angela Similea, Mirabela Dauer, Margareta Pâslaru, Monica Anghel, Gabriel Dorobanţu, Anca Turcaşiu şi Silvia Dumitrescu.

Cei mai mulţi dintre cei enumeraţi mai sus s-au reorientat către cariere conexe în domeniul divertismentului, alţii apar sporadic, ca invitaţi la diverse emisiuni TV, iar alţii sunt prezenţi în ziarele de scandal prin prisma unor evenimente din viaţa privată, precum divorţuri sau scandaluri. 

Nostalgie pentru piese

Totuşi, mai multe piese de muzică uşoară încă trăiesc în amintirea publicului. La nunţi, petrecăreţii încă se mai bucură când aud „Eşti mireasa vieţii mele", a lui Ovidiu Komornyik, sau „Drumurile noastre toate", a lui Dan Spătaru. Chiar şi adolescenţii au auzit melodii interpretate de Mirabela Dauer („E bine, e foarte bine!"), Mădălina Manole („Fată dragă", piesă care a apărut şi în variantă remixată, de discotecă) şi Mihai Constantinescu („Iubiţi şi câinii vagabonzi").

Dar, pe măsură ce publicul care iubeşte muzica uşoară a îmbătrânit, acest gen a pierdut din amploare şi, din fenomen muzical, a ajuns să fie o raritate în sălile de spectacol. Muzica uşoară şi reprezentanţii ei au pierdut teren şi din cauza noilor stiluri care au invadat televiziunile şi eterul.

Mai multe vedete ale muzicii uşoare româneşti au găsit o carieră alternativă în televiziune. Dintre aceştia fac parte Anca Ţurcaşiu , care prezintă „Iubesc România!" la Kanal D, şi Cătălin Crişan, care a fost moderator al reality-show-ului „Adio, dar te iubesc", difuzat la aceeaşi televiziune. Ţurcaşiu şi-a mai încercat norocul şi ca actriţă, în sitcomul „La bloc", la mai mult de zece ani după experienţele anterioare în acest domeniu, peliculele „A doua cădere a Constantinopolului" şi „Miss Litoral". În perioada 2005 - 2008 a lansat câte un material discografic pe an.

În schimb, Corina Chiriac, prezentatoarea emisiunii „Să v-amintiţi duminica!" de la Naţional TV este în continuare activă pe plan muzical. Ea a susţinut anul acesta un concert la Sala Palatului şi a lansat un album nou, „O rochie de mireasă". Îndrăgita interpretă declara luna trecută, pentru „Adevărul": „Publicul meu este format din oameni care s-au îndrăgostit, s-au căsătorit şi au divorţat fredonând melodiile mele. Dar îmi doresc mult să mă adopte şi publicul tânăr, mai ales cel de peste 20 de ani".

"Publicul meu este format din oameni care s-au îndrăgostit, s-au căsătorit şi au divorţat fredonând melodiile mele."
Corina Chiriac
artistă

Sistemul festivalier

Noua generaţie de cântăreţi de muzică uşoară se dezvoltă datorită sistemului de festivaluri de profil, dar nu există „absolvenţi" ai circuitului care să treacă pragul către muzica profitabilă. Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară George Grigoriu, de exemplu, are loc luna viitoare la Brăila şi, potrivit, anunţului organizatorilor, „are drept scop promovarea muzicii uşoare autentice, afirmarea şi lansarea tinerelor voci, stimularea valorilor interpretative în vederea plasării lor în elita muzicii uşoare româneşti şi internaţionale".

Ovidiu Komornik


Mihai Constantinescu


Mirabela Dauer


Angela Similea


Dan Spătaru


Cătălin Crişan


Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite