VIDEO Michael von der Heide: „Orice este posibil la Eurovision“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michael von der Heide
Michael von der Heide

Michael von der Heide, reprezentantul Elveţiei în competiţia europeană, a vizitat România weekendul trecut pentru a-şi promova piesa. Cântăreţul crede în şansele de calificare pe care ţara sa le are la această ediţie dominată de balade. În ultimii trei ani, Elveţia nu a reuşit să treacă de semifinale.

Michael von der Heide (38 de ani) are un nume pompos, deşi pledează pentru simplitate în meseria sa. Vine din „paradisul fiscal" şi promovează atitudinea unui câştigător, indiferent de rezultat. Pentru el şi pentru ţara lui, Eurovision înseamnă muzică şi nu competiţie.

Citiţi şi:

Constanţa: Oana Puşcatu reprezintă Constanţa la Eurovision
VIDEO Ovi şi Paula, gata de turneu

De dragul muzicii

Elveţia a câştigat prima ediţie a concursului Eurovision, în 1956, când Lys Assia a cântat piesa „Refrain", cu versuri în franceză. Următoarea şi ultima victorie de până acum a fost bifată de Celine Dion, în 1988, tot cu o piesă cântată în franceză, „Ne Partez Pas Sans Moi". Aşa că Michael va cânta şi el în franceză, dar asta pentru că este „limba lui muzicală".

„Il Pleut de L'Or" (Plouă cu aur - n.r.) a fost cântecul care a câştigat încrederea şi votul juriului elveţian în finala naţională. Michael se afla pe stradă, încărcat cu sacoşe de cumpărături când a primit telefonul care-i anunţa victoria. „Mi se pare incredibil având în vedere că este prima oară când particip pentru ţara mea", spune elveţianul, care, în 1999, a ajuns în finala selecţiei din Germania.

„Am făcut muzică, am lansat nouă albume, dar când venea vorba despre Eurovision mă gândeam că sunt prea bătrân ca să particip", se amuză artistul. Patricia Kaas, o veche prietenă, a fost cea care i-a schimbat perspectiva, prin participarea ei din 2009.

„Gândindu-mă la ea, ceva din mine a zis că poate nu sunt aşa de bătrân", povesteşte Michael. Cum elveţienii nu au parte de un show pentru finala naţională, fiind implicat doar juriul specializat care alege melodia câştigătoare, Michael a decis să participe, sub protecţia anonimatului, oferită de regulament. „Mi-am zis că dacă mă iau, e perfect, iar dacă nu, foarte bine, oricum nimeni nu ştie că am participat", spune artistul râzând.

Paula şi Ovi, printre preferaţi

„În Elveţia, Eurovisionul este privit în primul rând ca un concurs de muzică. Particip pentru cântec, nu văd concursul ca pe o competiţie între ţări", explică el. Michael preferă să nu se gândească la motivele pentru care conaţionalii săi nu au ajuns în finală în ultimii trei ani, mărturisind uşor amuzat că încă nu ştie cum „trebuie să sune un cântec pentru Eurovision". A urmărit pe internet show-ul Paulei Seling şi al lui Ovidiu Cernăuţeanu şi se declară încântat.

„Este o piesă minunată, este preferata mea. Am spus-o şi în alte interviuri pe care le-am oferit în ţările germanice. Mi-a plăcut conceptul cu pianele, iar solista are o voce foarte puternică", spune Michael. Chiar dacă nu crede în teoria „trebuie să ai show la Eurovsion", a observat că anul acesta sunt înscrise multe balade, ceea ce poate reprezenta un atu pentru piesele cu un sound „hotărât". „Rybak (câştigătorul Eurovision 2009 - n.r.) a avut un show frumos, a spus o poveste. Dar şi cântăreaţa din Islanda a cântat absolut minunat şi ea n-a făcut nimic special pe scenă. Doar a cântat şi a ieşit pe locul doi. Orice este posibil la Eurovision", spune cântăreţul.

Der Heide nu se dezice de sinceritatea debordantă nici măcar când spune că nu ştie coordonatele show-ului său de la Oslo. Pentru că nu se numără printre artiştii care pun preţ pe detaliile scenice, elveţianul mizează tot pe puterea cântecului său. „Nu ţin să fac nimic special pe scenă, pentru că eu voi face muzică şi după acest concurs, nu mă opresc după rezultatul de la Oslo", conchide el.

Prima excursie în străinătate

Angela Boroianu (54 de ani, foto) şi Adrian Cătălin Paraschiv (33 de ani, foto), câştigătorii celor două excursii la finala Eurovision de la Oslo, oferite de „Adevărul", vor pleca pentru prima dată în afara ţării. Cei doi au votat pentru Paula Seling şi Ovi la concursul „Premiul de Popularitate Selecţia Naţională Eurovision 2010".

Angela Boroianu şi Adrian Cătălin Paraschiv

„Cumpărasem ziarul «Adevărul», dar nu am avut timp să-l citesc în ziua respectivă. O vecină a venit şi mi-a spus. Nu-mi venea să cred", povesteşte Angela Boroianu, din Târgu Neamţ. Nemţeanca lucrează ca învăţătoare de 35 de ani şi plănuia să facă prima excursie în străinătate imediat după pensionare. Excursia la Oslo este cel mai frumos cadou pentru Cătălin Paraschiv, din Iaşi. „La 8 martie a fost ziua mea de naştere, am împlinit 33 de ani. Am cumpărat ziarul să văd care sunt câştigătorii, iar când mi-am văzut numele nu-mi venea să cred, îmi era teamă să nu fie o greşeală", îşi aminteşte Cătălin Paraschiv, administratorul unei firme IT. Alexandra Butnaru

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite