Al Jazeera: Connect-R, un model pentru întreaga generaţie de rromi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 500.000 de rromi, un grup etnic din Asia de Sud, trăiesc în România de ani de zile. Dar mare parte din aceştia, locuiesc în ţara est-europeană în comunităţi extrem de sărace şi izolate. Aşa îşi începe Al Jazeera articolul al cărui subiect este cântăreţul Connect-R.

Citește și

Romii expulzaţi din Franţa nu prind iarna în Bihor,

Turnu Severin: Peste 80 de familii de ţigani se mută într-un cartier rezidenţial

În urma acţiunii preşedintelui Sarkozy de a trimite în România ţiganii din Franţa, jurnaliştii televiziunii arabe au remarcat "mesajul de inspiraţie şi speranţă" transmis de Connect-R unei întregi generaţii de rromi.

Momentul la care Al Jazeera face referire, este cel în care, la gala Romanian Music Awards, Connect-R a urcat pe scenă pentru a-şi ridica premiul pentru cea mai bună melodie în cel mai original mod: a purtat un tricou inscripţionat cu mesajul „Sunt ţigan".

"E mai mult decât un star, este un model pentru întreaga generaţie de rromi. În urmă cu câteva luni în urmă, a câştigat premiul pentru cea mai bună melodie. Atunci, a avut loc un moment neaşteptat: pe tricoul pe care îl purta, scria "Sunt ţigan", o declaraţie de mândrie, din partea unui campion", se spune în reportajul Al Jazeera, despre Connect-R.

Referirea la artistul român s-a făcut în contextul unui reportaj de aproape trei minute, având ca subiect iniţiativa unei şcoli de vară pentru copiii rromi, demarată cu rol educativ în contextul problemelor legate de discriminare.

"În primul rând, am vrut să transmit prin mesajul de pe tricou faptul că nu-mi este ruşine de ceea ce sunt. În al doilea rând, cuvântul "ţigan" nu ar trebui folosit ca pe o stigmatizare şi, în al treilea rând, am vrut să transmit tinerilor ţigani mesajul că şi ei pot reuşi. 'Dacă eu am făcut-o, puteţi şi voi'", a declarat Connect-R, pentru Al Jazeera.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite