Jean Constantin, într-un interviu recent: „Inima rămâne tânără, dar ne cheamă Doamne!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jean Constantin va fi condus astăzi pe ultimul drum. Funeraliile vor avea loc în jurul prânzului, la Cimitirul Central din Constanţa. Ieri, colegi de breaslă şi admiratori au venit să-i aducă un omagiu marelui actor care a încetat din viaţă miercuri, la vârsta de 81 de ani, în locuinţa sa din Constanţa.

Vestea că Jean Constantin a încetat din viaţă a venit ca un şoc pentru întreaga lume artistică, dar şi pentru oamenii simpli care l-au iubit.

Deşi îndureraţi, mulţi dintre cei apropiaţi au preferat să vorbească despre optimismul, veselia şi umorul maestrului Jean Constantin. Chiar dacă a avut probleme, actorul nu a lăsat niciodată să se vadă acest lucru, a fost mereu vesel şi pus pe glume. Aşa şi-l amintesc cei care l-au cunoscut şi aşa va rămâne şi în memoria publicului care îl ştie doar de la televizor sau din sala de spectacol.

Duel savuros între Jean Constantin şi Rică Răducanu: “Măi elementule, nu cu aranjamente se joacă fotbalul!”

Galerie foto cu marele actor dispărut

Alexandru Jula: “Nu se va mai naşte un actor ca Jean Constantin”

Citiţi şi: Jean Constantin lăsa bacşiş gras ospătarilor

Într-unul dintre ultimele sale interviuri (în ultimii ani a acordat foarte puţine - n.r.), realizat de postul de televiziune Focus TV din Buzău, Jean Constantin vorbeşte cu umor despre diferite aspecte ale vieţii. Vă prezentăm în continuare fragmente din interviul acordat postului Focus TV din Buzău.

Despre actorie: „Îmi place să joc şi-n filme, şi-n teatru, că din teatru am venit. Am jucat la Teatrul Naţional din Bucureşti în „O scrisoare pierdută" pe Pristanda, în regia lui Beligan. Am jucat, pe unde n-am jucat la viaţa mea! Mă cunosc spectatorii, dacă-i zi! Noaptea-i mai greu!"

Pe vremea lui Ceauşescu: „Nu prea ne dădeau aşa bani, nici azi nu ne dau prea mulţi. Păi dacă eu am 80 de filme la viaţa mea şi-acum am o maşină şi un apartament... Mulţumesc, pe cuvânt, că Dumnezeu mi-a dat sănătate. Rezist eroic."

Despre căsnicii: „Prima soţie a fost Mioara Mocanu de la Galaţi. Eu am început activitatea teatrală la Casa de Cultură din Constanţa, unde am mânuit păpuşi. Era instructoare la Casa de Cultură a studenţilor şi ne învăţa să mânuim păpuşile. Până la urmă ne-am căsătorit. Ultima mea soţie - că trei au fost toate şi nu le-am atins nici cu o floare - e Jean Elena, care a lucrat la Teatrul Naţional din Bucureşti 40 de ani. Când am jucat «O scrisoare pierdută», ne-am cam împrietenit. Este fosta soţie a lui Gheorghe Cozorici. Nina este şi rămâne o doamnă extraordinară, o soţie rară. E frumoasă. N-are ea un ochi, dar e frumoasă."

Despre filme: „Eu am avut noroc la viaţa mea de un colectiv extraordinar. Vorbesc despre cel de la «Toate pânzele sus» şi de la celelalte filme pe care le-am făcut. Eram o familie. M-a marcat «Toate pânzele sus», mai ales Ismail: Acuma mâncam pe urmă luptam. Asta faceam" .

Despre copilărie: „Eram şapte copii la părinţi şi era foarte greu. Tata a fost arhitect şi avea de făcut nişte clădiri la Bucureşti şi am stat cu dânsul vreo trei-patru ani. Şi apoi m-am mutat înapoi la Constanţa".


Despre prieteni: „Am colaborat foarte bine cu Toma Caragiu. E un actor mare, mă mai certam cu el din când în când. Eu făceam naveta de la Constanţa şi mă aştepta în gară cu toată trupa, iar el comenta. Şi îl întreba cineva: «Ce aveţi domnu' Caragiu?» Şi el gemea: «Eu, Toma Caragiu, aştept şatra în gară. Paştele mamii lui de ţigan! Îl omor şi o să fie un ţigan în minus în ţară!». Sergiu Nicolaescu zicea: «Chema-ţi-l pe Jean de la Constanţa că am nevoie de un hoţ de buzunar»".

Despre public şi meserie: „Pentru public am făcut tot ce mi-a stat în putinţă. Eu m-am achitat cu credinţă de fiecare dată. Vârsta îşi spune cuvântul, oricât zicem noi că rezistăm, că facem! Inima rămâne tânără, dar nu se poate. Ne cheamă Doamne!". ; A contribuit Andreea Ţuligă

"Pentru public am făcut tot ce mi-a stat în putinţă. Eu m-am achitat cu credinţă de fiecare dată."
Jean Constantin
actor

Jean şi Nina, un cuplu sudat

La vârsta de 15 ani, Jean Constantin a fost hamal în port, alături de Ilarion Ciobanu. „Era un tip simplu, nu i-a fost ruşine să facă munca de jos", îşi aminteşte Sebastian Papaiani.  Actorul a mai povestit că  Jean îşi manifesta hazul nebun şi-n viaţa reală.

„Ştiţi cum şi-a obţinut el casă, în Constanţa, pe vremea comuniştilor? S-a dus cu tot cu nevastă, cu plapumă, cu căţel şi cu purcel în biroul primarului şi i-a zis: «Eu dorm aici şi rămân la dumneata în birou dacă nu-mi dai casă». Pe primar l-a buşit rău râsu' şi a doua zi i-a făcut rost de casă",  a povestit Papaiani.

Ion Dichiseanu, verişor prin alianţă cu Nina, ultima nevastă a lui Jean Constantin, spune că cei doi erau un cuplu sudat de peste 20 de ani. „Au fost cu adevărat împreună, la bine şi la rău, deşi el era, pentru spectacole, mai mult în Constanţa, şi ea, în Bucureşti, sufleor la Teatrul Naţional. Se întâlneau însă tot timpul, făceau naveta", precizează Dichiseanu. Simona Chiţan

Colegii de breaslă i-au adus un omagiu

Stela Popescu, îndurerată lângă sicriu  Foto: Florin Gheorghe

image

Prieteni, actori, rude şi toţi cei care l-au îndrăgit pe Jean Constantin i-au adus ieri un omagiu marelui actor. La Casa Mortuară, unde a fost depus iniţial sicriul cu trupul neînsufleţit lui Jean Constantin, au sosit în jurul prânzului actorii Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Nae Lăzărescu şi Vasile Muraru.

„Am petrecut mult timp împreună. De multe ori am împărţit, în turnee, aceeaşi cameră. Jean era o persoană foarte distrată şi nu vorbea niciodată de suferinţă, boală şi alte lipsuri", a spus, printre lacrimi, Alexandru Arşinel.

Îndurerat, actorul Nae Lăzărescu privea sicriul în care se afla bunul său coleg. „Era prieten cu toată lumea, un artist al poporului. S-a consumat şi a ars ca o torţă", a declarat Nae Lăzărescu. Cel care i-a fost impresar ani l-a rând, Anghel Stoian, acum în vârstă de de 61 de ani, spune că a organizat mii de spectacole cu Jean Constantin. „L-am cunoscut pe când aveam doar 21 de ani. Era suficient să pui o poză cu Jean pe un afiş, iar sala de spectacol se umplea", a spus Anghel Stoian.

"Era suficient să pui o poză cu Jean pe un afiş, iar sala de spectacol se umplea."

Anghel Stoian
impresar

Sute de admiratori şi-au luat rămas-bun

Admiratorii actorului s-au adunat în faţa Teatrului Fantasio din Constanţa  Foto: Aferpres

image

După prânz, sicriul a fost adus la Teatrul de Stat Constanţa, unde aşteptau deja peste 300 de persoane. Trupul maestrului a fost depus pe scena pe care a debutat. Cei mai în vârstă şi-l aminteau din spectacolele susţinute de-a lungul timpului, iar tinerii din comediile celebre în care a jucat de-a lungul carierei.

„L-am cunoscut pe Jean Constantin în 1948. Am lucrat cu el la Bumbeşti, împreună cu o brigadă artistică. A fost un om deosebit şi mă bucur că am avut onoarea să-l cunosc", a spus Costantin Solbă (83 de ani).

„Patraulea era magnific"

„Nu-mi pot imagina cum ar fi fost unul din filmele seriei «B.D.» fără Jean Constantin. Patraulea era magnific. Era mereu o bucurie să-l văd pe micul ecran. Dacă vedeam că e un film în care joacă şi el, ştiam că o să-mi placă", spune Mihai Deac (28 de ani), unul dintre sutele de admiratori veniţi să-şi ia rămas- bun de la maestru.

Soţia lui Jean Constantin, Nina, nu a fost zărită nici la casa mortuară şi nici la Teatrul de Stat. Cei doi locuiau separat, din cauza serviciului - ea la Bucureşti, iar el la Constanţa, dar făceau naveta pentru a se vedea. Prietenii actorului spun că văduva maestrului a stat la priveghi toată noaptea şi spre dimineaţă a mers să se odihnească.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite