VIDEO Balcanii joacă după cum cântă românii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recunoaşterea artiştilor români în ţările vecine se datorează unui bun management, tarifelor mai mici şi calităţii pieselor. Cântăreţii români au început să fie recunoscuţi peste hotare. Primele ţări care şi-au deschis „graniţele“ către muzica noastră sunt Bulgaria, Turcia şi Grecia.

Primii care au cucerit piaţa internaţională au fost cei de la O-Zone, cu celebra melodie „Dragostea din tei". Întreaga Europă şi Asia fredonau în 2004, cu mare încântare, „Mai-a-hii, mai-a-huu, mai-a-ha-haaa". Piesa a ajuns pe primele locuri în topuri din Germania, Marea Britanie sau Franţa. „După «Dragostea din Tei», toată lumea a crezut că ne va fi mai uşor să cucerim Marea Britanie şi Statele Unite, dar nu a fost chiar aşa", spune George Zafiu, director muzical la Europa FM.

Mai citiţi şi:

VIDEO Clipul 3D, noua revoluţie în muzică

Morandi lansează primul videoclip 3D din România

Chiar dacă pătrund mai greu în ţările anglo-saxone, trupele româneşti au mare priză în zona balcanică. De altfel, în opinia lui Dan Popi, managerul casei de discuri CatMusic, aceasta este cea mai bună pasă a muzicii româneşti, „chiar mai bună decât perioada O-Zone". „O-Zone a fost un caz izolat, acum vorbim de o adevărată şcoală a muzicii româneşti, care prinde foarte bine afară", declara Dan Popi într-un interviu acordat ziarului „Adevărul".

Trăistariu, deschizător de drumuri

Primul interpret care a „deschis" graniţele Balcanilor a fost Mihai Trăistariu, care, după participarea la Eurovision 2006, a dus piesa „Tornero" în aproximativ 30 de ţări europene. „Mihai Trăistariu a demonstrat că se poate face treabă şi pe alte pieţe decât cele de top, succesul de la Atena fiind apreciat de majoritatea vecinilor noştri. A fost de ajuns pentru ca producătorii şi compozitorii români să-şi trimită piesele la radiouri din Bulgaria, Grecia, Polonia sau chiar Rusia", îşi aminteşte George Zafiu.

De succes în ţările balcanice s-a bucurat şi formaţia Morandi, iar Akcent a fost desemnată în luna mai cea mai bună trupă din Balcani, la Balkan Music Awards de la Sofia. Costi Ioniţă şi Luminiţa Anghel au cucerit publicul turc, iar Anda Adam s-a întors recent dintr-un turneu pe care l-a susţinut în această ţară.

Inna, succes mondial

Aprecierea de care se bucură Inna a depăşit limitele Balcanilor. Cântăreaţa face acum furori în întreaga lume, însă începutul a fost tot prin „vecini": la turci, greci şi bulgari.

Unul dintre motivele pentru care artiştii români prind atât de bine, este calitatea, potrivit lui Dan Popi. „În acest moment, România este principalul exportator de muzică din Europa, cu excepţia zonei anglo-saxone. Dacă ne referim la Marea Britanie şi la SUA, nu vom ajunge niciodată la nivelul lor. Dar dacă vorbim despre ţările din jur, noi suntem peste nivelul industriei muzicale de afară, suntem foarte departe de vecinii noştri", spune acesta.

Titus Andrei, coordonatorul secţiei de muzică uşoară de la Radio România Actualităţi, consideră că succesul este datorat managerilor. „E o problemă care ţine de impresariat. Dacă managerul ştie în ce zonă ar putea avea succes un artist şi prospectează acea zonă, piesele vor merge", spune acesta. Andrei mai spune că, pentru a cuceri Balcanii, nu e nevoie de ritmuri orientale, ci de ritmuri dinamice, care să incite la mişcare şi la dans.

În opinia directorului muzical la Europa FM, George Zafiu, succesul se datorează şi prezenţei artiştilor români la concerte în ţările vecine, ei fiind mult mai accesibili ca preţ în comparaţie cu nume ca Madonna sau Pink. „A contat foarte mult şi faptul că piesele s-au scris în ultima perioadă în limba engleză", mai spune Zafiu, care admite că piesele care au reuşit în Balcani sunt foarte bune.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite