VIDEO Clipul 3D, noua revoluţie în muzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Morandi, Alb Negru, Horia Brenciu, Paula Seling şi Ovi beneficiază de producţii video cu tehnologie de ultimă generaţie. Deşi videoclipurile 3D nu pot fi văzute la un televizor obişnuit, soliştii au vrut ceva nou în creaţiile lor. Ei speră că trecerea la tehnologia 3D se va face într-un timp scurt.

Dacă până acum trupele şi cântăreţii îşi doreau un videoclip realizat de un regizor celebru şi la modă, acest lucru nu mai este suficient. Tehnologia 3D lansată de filmul „Avatar" i-a convins că următoarea „revoluţie" în muzică se va da pe frontul vizual. Între timp, românii se uită la clipurile „revoluţionare" la aceleaşi televizoare, fără ochelari 3D şi fără să trăiască senzaţia că se află în mijlocul acţiunii.

Aşteptând televizoarele speciale

Cei care au dat tonul videoclipurilor 3D sunt membrii  trupei Morandi. Marius Moga şi Andrei Ropcea (Randi) şi-au anunţat intenţia de a realiza un astfel de clip în urmă cu o lună, pentru piesa „Rock the World", inclusă pe albumul „Zebra".

Filmările au avut loc la Snagov, regia este semnată chiar de Marius Moga, iar director de imagine este Radu Aldea. Videoclipul porneşte de la ideea că pădurea poate fi şi un mediu de socializare. Astfel, clubul este mutat în mijlocul naturii, cu fum, muzică şi lumini.

Kamara şi scaunele zburătoare din „Charisma“

image

Pentru că nu a vrut să precizeze cât l-a costat producţia 3D, Moga s-a limitat să spună că videoclipul este realizat „cu un buget foarte mare".

Trei luni de procesare

„Ideea unui videoclip 3D nu este nouă. În străinătate, lumea se joacă mult mai mult cu conceptul 3D decât aici. Noi suntem puţin nebuni după gadgeturi, ne place faptul că tehnologia avansează cu viteza a şasea şi cred că ar fi păcat să nu ţinem cât de cât pasul", explicau Moga şi Randi în urmă cu trei săptămâni, într-un interviu pentru „Adevărul".

Convins că vremurile în care toţi vom purta ochelari 3D pentru a ne uita la TV nu sunt departe, Moga aduce un argument serios. „Între timp se pregăteşte YouTube 3D, unde, cu ochelari speciali, poţi urmări clipuri, filme realizate cu noua tehnologie. E vorba doar de un upgrade. La un moment dat vom avea cu toţii şi televizoare speciale", adaugă acesta.

Şi formaţia Alb Negru a lansat la finalul lunii trecute un videoclip cu tehnologie avansată, la piesa „Charisma". Deşi filmările au avut loc în februarie, a fost nevoie de aproape trei luni pentru procesarea producţiei în care apar scaune zburătoare şi în care protagoniştii filmează suspendaţi de o clădire.

În videoclip apare şi Ramona, iubita lui Kamara, îmbrăcată provocator, în bikini şi într-un tricou ud. Povestea este simplă: Andrei şi Kamara ajung într-un loc în care apar nişte imagini ce le permit să intre într-o altă lume. „Acolo trăim nişte fantezii pe care orice bărbat le are", adaugă Kamara.

Clipul iese în evidenţă

„Ultimul dans“ al lui Horia Brenciu are grafică 3D

image

Deşi videoclipul 3D costă mult, Kamara este mulţumit de alegerea făcută. „Trebuie să ai ochelari speciali pentru a-l putea vedea. Am vrut ceva ce nu s-a mai făcut pe piaţă. Cu efectele speciale pe care le are, iese în evidenţă. Toţi îl apreciază şi ne spun că vor şi ei. Ne-am gândit că lumea nu are la ce să-l vadă dar se va pune tehnologia la punct, se va face conversia şi toţi vor avea ocazia să vadă un videoclip de calitate", este de părere cântăreţul.

Şi cel mai nou videoclip al lui Horia Brenciu, „Ultimul dans", beneficiază de grafică 3D. La realizarea lui au lucrat 40 de oameni, timp de patru luni. Regia este semnată de Olga Avramov, iar la grafica 3D şi la efectele vizuale a participat şi Nicolae Cărpenişan. Protagonista videoclipului este Belle, un personaj de desen animat.

„În timpul filmării am căutat-o aproape toată ziua, dar n-am văzut-o nici măcar o dată. A fost un sentiment straniu, dar incitant. A trebuit să fac apel la imaginaţie pentru a simţi prezenţa femeii iubite lângă mine", susţine Brenciu. O altă artistă care a visat la un videoclip 3D este Anamaria Ferenţ. După ce i-a mulţumit impresarului Radu Groza pentru promisiunea de a o sprijini în acest demers, înţelegerea dintre cei doi a picat.

Paula şi Ovi, efecte ca-n „Avatar"



Pentru videoclipul Paulei Seling şi al lui Ovi la piesa „Playing With Fire" s-a folosit, în premieră în România, tehnologia „motion-capture" . Un costum special cu senzori, similar cu cele folosite la pelicula „Avatar", transpune mişcările unui personaj real pe un personaj 3D. Pentru vizionarea videoclipului nu este nevoie însă de ochelari 3D.

Astfel, Paula şi Ovi sunt scanaţi şi devin personaje pe care le controlează într-un joc virtual, unde îşi aleg jucătorii: piloţi în costume speciale, cu căşti pe cap, luptători de gherillă SF sau dansatori. În videoclip mai apar cascadori pentru scenele cu luptători de gherillă sau roboţi care dansează. Filmările au avut loc la Alba Iulia şi la Sebeş.

"Am vrut ceva ce nu s-a mai făcut pe piaţă. Cu efectele speciale pe care videoclipul nostru le are, iese în evidenţă. Toţi îl apreciază şi ne spun că vor şi ei."
Kamara Ghedi
cântăreţ Alb Negru

"Noi suntem puţin nebuni după gadgeturi, ne place faptul că tehnologia avansează cu viteza a şasea şi cred că ar fi păcat să nu ţinem cât de cât pasul."
Marius Moga
compozitor şi regizor

image

Alb Negru – Charisma

Horia Brenciu – Ultimul dans

Paula Seling şi Ovi – Playing With Fire

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite