Anca Ţurcaşiu: „Cel mai mult mă prinde postura de entertainer“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anca Ţurcaşiu este în plină formă la 40 de ani: îşi doreşte să prezinte o emisiune de divertisment şi să joace într-un Music Hall. Anca Ţurcaşiu se plimbă prin bucătăria apartamentului ei cu o agilitate incredibilă. Afişează o formă fizică de invidiat, şi asta s-a văzut şi din recentul pictorial în care a pozat în costum de baie, la 40 de ani, şi care a strâns mii de accesări pe internet.

5 întrebări pentru Anca Ţurcaşiu

Andreea Esca: „Nu visam să mă fac jurnalistă. Visam să fiu vânzătoare“

Nu este o prezenţă constantă în emisiunile de televiziune, aşa cum sunt poate alţi artişti din aceeaşi generaţie, pentru că îşi alege cu atenţie cadrul în care se afişează. Cântă împreună cu trupa lui Petre Geambaşu, lista de solicitări este liniştitor de lungă, predă copiilor la grădiniţă muzică şi actorie, merge regulat la sală, călătoreşte cu soţul şi copilul de 11 ani, lucrează obiecte de decoraţiuni interioare pentru prieteni, vrea să joace într-un Music Hall, în piese de teatru... Şi mai face alte 100 de lucruri despre care nu am apucat să vorbim.

În ce proiecte eşti implicată acum?

Mă pregătesc pentru o plecare în Israel, un turneu de o săptămână pentru comunitatea românească de acolo. Şi strâng melodii pentru recital, de muzică românească veche. Merge şi Jean Paler, Gabi Dorobanţu... Se sărbătoresc 10 ani de Pro TV Internaţional. Mai trebuie să adun materiale pentru copiii de la grădiniţa unde predau de câţiva ani buni. Am 10 grupe a câte 15 copii, deci 150 în total. Şi pentru că se apropie serbările de Crăciun, trebuie să pregătesc pentru fiecare grupă altă scenetă, alte colinde, alte piese muzicale... E o nebunie.

Trebuie să fie obositor, copiii mici sunt foarte energici.

Nu neapărat. Dar nu poate oricine să facă asta. Trebuie să ai un har, să te poţi juca cu ei şi prin joc să reuşeşti să îi domini. E o chestie cu care te naşti, dar eu am citit destul de multă psihopedagogie, pentru că mă pasionează domeniul.

Tu ţi-ai descoperit abilităţile artistice în copilărie?

La 15 ani am mers la Şcoala Populară de Arte, pentru că eram atrasă de actorie, şi acolo l-am avut ca dascăl pe Petre Gheorghiu, un pedagog deosebit, care a descoperit foarte mulţi artişti. Acolo a trebuit să cânt, deşi nu îmi dorisem asta niciodată. La 16 ani mergeam deja la festivaluri, au venit premiile şi de acolo încoace a fost ca un tăvălug. Fără să vreau am fost furată de valul muzicii, deşi eu vroiam teatru. Pe diploma mea scrie actriţă. Am absolvit singura facultate de musicall din România, specializarea cantodans-actorie, la Universitatea Ecologică din Bucureşti, între ‘90 şi ‘94.

Ştiu că ţi-ai dorit mai mult teatru decât ai avut ocazia să faci. Eşti atentă la oportunităţile care se pot ivi?

Sigur, sunt atentă la castinguri. În general regizorii îşi aleg cam aceeaşi actori, nu ştiu de ce, poate din comoditate. E ca un cerc închis. Dar nu mă deranjează asta. Îmi e bine acum cu ce sunt şi ce fac. Cânt cu trupa lui Petre Geambaşu, am spectacole, evenimente, cânt şi singură, alerg nopţile la volan... Muncesc mult, sunt într-o perioadă plină.

Când ai simţit că a fost perioada ta de înflorire artistică?

Cred că acum câţiva ani, când am jucat în musicallul Chicago şi în filmul „La Bloc", de la Pro Tv. Aceste două proiecte m-au făcut cea mai fericită profesional. A fost ceea ce am vrut toată viaţa să exprim.

În ce postură te simţi cel mai comfortabil, artistic vorbind: cântăreaţă, actriţă?

Cel mai mult mă prinde postura de entertainer, de gazdă a unei emisiuni. Acolo mă simt cel mai bine, pentru că nu am emoţii, nu mi-e frică de nimic. Asta mi-a lipsit în carieră, pe cât de bună aş fi fost să o fac.

Deci îţi doreşti o emisiune de televiziune.

Îmi doresc foarte mult o emisiune de divertisment, aşa cum aş putea eu să fac. Apoi un spectacol de Music Hall, cât mai sunt în forma asta foarte bună, din toate punctele de vedere. Apoi un rol de comedie într-un sitcom. Comedia mi se pare foarte solicitantă şi eu mă mulez foarte bine pe astfel de roluri.

Retrospectiv

Artista spune că se simte atât de tânără, de parcă acum a pornit la drum. Când priveşte în urmă, nu-i vine să creadă că are atât de mult amintiri, din turnee şi spectacole.

„Lucram toată ziua cu bunicul în atelier obiecte decorative"

Sexy în costum de baie, la 40 de ani  Foto: Mircea Marinescu

Sexy în costum de baie, la 40 de ani  Foto: Mircea Marinescu

Copilărie

Artista a avut o copilărie minunată, în curtea cu livadă şi flori a bunicilor ei, în Ploieşti.

Unde ai copilărit?

Părinţii mei aveau nişte meserii foarte solicitante, aşa că de la trei luni până la şase ani am stat cu bunicii mei, la Ploieşti. Am crescut pe strada Rudului, într-un rai: o curte foarte mare, cu livadă, grădină, flori. Din martie până în noiembrie curtea noastră era o expoziţie de flori iar lumea se oprea pe stradă şi se uita ca la un spectacol. Am avut o copilărie minunată. Am primit o educaţie, o atenţie, o iubire inimaginabile. Primii ani contează cel mai mult în dezvoltarea unui copil. Şi este incredibil cât de multe îmi amintesc din perioada aceea.

Ce îţi aminteşti?

De exemplu, faptul că dresam găinile din curte. Îmi făcuse bunicul o bârnă, pentru că la vremea aceea era moda Nadia Comăneci, şi puneam boabe pe bara aceea şi treceau găinile încolonate. Chemam copiii de pe stradă, era un adevărat spectacol. (râde)

Ce fel de copil erai?

Eram fraieră de cuminte, unde mă puneau acolo stăteam. Jucam rummy cu bunicul meu, şi lucram împreună în atelier. Acolo el lucra flori din tablă cu cositor, un fel de obiecte de artă decorativă. Şi am învăţat şi eu să fac asta şi îmi plăcea enorm. Eram toată ziua în atelier, modelam diverse flori din tablă, apoi bunicul le picta. Erau pentru grădina noastră. Şi cred că l-am moştenit, pentru că eu am o pasiune cu designul interior.

Şi cum se manifestă?

Am făcut multe tablouri, pictură în ulei, dar şi aplicaţii - pânze, oglindă, piele, cu care am decorat spaţiile prietenilor. Alerg prin magazine şi caut diverse materiale, în funcţie de ambient, de lumini, umbre. Ei ştiu că mă pricep şi că îmi place. Este prima dată în viaţa mea când realizez că poate de acolo vine pasiunea asta pentru decoraţiuni şi design. De la bunicul meu, din copilărie.

Cu soţul ei, medicul stomatolog Cristian Georgescu

Cu soţul ei, medicul stomatolog Cristian Georgescu

Multă lume a rămas cu imaginea Ancăi Ţurcaşiu de la „Ba da, Ba nu". Ce a însemnat perioada aceea pentru tine?

Au fost nouă ani! Am învăţat televiziune de la oameni mari, Ioana Bogdan, Cristian Ţopescu, Nicoleta Păun, Florin Călinescu, care pe atunci era student la regie. Am nişte amintiri senzaţionale. Foarte multe amintiri. Nici nu-mi vine să cred că le-am trăit eu pe toate. Mă simt atât de tânără, parcă acum am pornit la drum. Când privesc în urmă, nu pot să cred câte sute de mii de spectacole şi turnee prin toată ţara şi toată lumea, câte emisiuni de televiziune şi câte show-uri la care am fost.

Te sperie toate aceste amintiri?

Cred că îmi dau seama ce norocoasă sunt. Noi artiştii trăim mai multe vieţi decât trăieşte un om într-o viaţă obişnuită, cu multă rutină. Oferind atât de mult şi primind atât de mult, suntem atât de privilegiaţi! Eu sunt născută la şapte luni şi medicul i-a spus mamei mele „copilul a murit". Pe drumul spre masă mi-a pornit inima. Trăiesc pe pământ dintr-o întâmplare şi Dumnezeu m-a aruncat aici ca să am şi eu o menire.

Care crezi că este această menire?

Poate părea ciudat dar sunt un om care ştiu să ascult foarte mult. Să ofer. Sunt un om generos. Îmi place să dăruiesc din ce am învăţat eu în viaţa asta, îmi place să lucrez cu copiii... Poate asta e, faptul că dăruiesc iubire, aşa cum am primit şi am învăţat să dăruiesc în copilărie.

Carte de vizită

- S-a născut la 8 mai 1970, în Bucureşti.
- A absolvit Academia de Teatru şi Film Târgu Mureş, promoţia 1994,
secţia Music Hall.
- 1992-1999: Prezentator emisiunea „Ba da, ba nu", TVR.
- 1990: Rolul principal în filmul
„Miss Litoral", în regia lui Mircea Mureşan.
- 1986-1998 : Roluri principale în spectacolele de revistă ale Teatrului Constantin Tănase, în regia lui Bitu Fălticineanu.
- 2005-2007: Rolul Bianca în sitcomul de televiziune „La bloc", Pro TV, în regia lui Răzvan Săvescu,
100 de episoade.
- 2002-2010: Profesor de canto şi actorie la grădiniţa Kids Club.

s
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite