Cât de normală este gelozia în cuplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă iese la suprafaţă doar din când în când, gelozia poate fi chiar benefică pentru bunul mers al relaţiei. Ea devine însă dezastruoasă atunci când se transformă în izbucniri necontrolate.

Încă de bebeluşi experimentăm gelozia, când părinţii acordă mai multă atenţie fratelui. Sentimentul acesta porneşte din teama de a pierde ceea ce avem, indiferent că este vorba de iubire sau de putere, şi este un sentiment instinctiv.

Sexul la serviciu, nevoie sau viciu?

VIDEO "Prima dată" nu se uită niciodată


Gelozia este un amestec între o insuficientă încredere acordată partenerului şi un complex de inferioritate. Cât de mult lăsăm aceste sentimente să iasă la suprafaţă depinde de cât de intense sunt ele, dar şi de modul în care reuşim să le gestionăm.

Când este ocazională...

... gelozia poate fi chiar benefică celor doi. Este un mod de a declara partenerului că ne interesează în ce direcţie se îndreaptă sentimentele lui, dar totodată şi că nu suntem dispuşi să rămânem lângă el în orice circumstanţe.

În aceste condiţii, fie­care dintre parteneri simte că trebuie să facă eforturi pentru celălalt, ca un mod de a-l asigura de dragostea lui. Când este ocazională şi temperată, adică fără izbucniri necontrolate, gelozia are „harul" de a amplifica sentimentele şi, de ce nu, de a aduce mai multă pasiune în dormitor.

Când devine un mod de viaţă...

... gelozia pune o presiune uriaşă asupra relaţiei. Când manifestările noastre scapă de sub control, gelozia se transformă într-o obsesie epuizantă pentru partenerul acuzat în mod constant. În unele cazuri, gelozia poate deveni patologică: persoana geloasă îşi face un mod de viaţă din a căuta indicii ale infidelităţii, iar concluziile pe care le trage sunt catastrofale.

Fireşte că lucrurile nu se limitează aici. Urmează confruntarea cu partenerul, care ia proporţiile unei crize incontrolabile. Partenerul gelos poate provoca o scenă jenantă în mijlocul unei petreceri pentru că celălalt a dansat cu altcineva.

Cel care face învinuirile este, aproape întotdeauna, conştient că reacţiile lui sunt exagerate, însă încearcă să le justifice prin diverse lucruri care, în percepţia lui, îi confirmă suspiciunile. Tensiunea creată pune la grea încercare relaţia.

Este greu de «vindecat»

Cel acuzat de infidelitate va face eforturi să elimine orice lucru care ar putea stârni gelozia partenerului, inclusiv să-şi îndepărteze prietenii şi să renunţe la viaţa socială. Când gelozia partenerului este obsesivă, el nu se va opri nici în acest mod. Neliniştile lui rămân incontrolabile şi chinuitoare.

Va căuta în continuare gesturi, vorbe sau priviri de interpretat conform credinţei sale. Scenariile pe care şi le construieşte, ca un veritabil regizor, devin iraţionale. În asemenea situaţii, doar consilierea psihologică este soluţia de a scăpa de gelozie şi de a salva relaţia.

Nu ajungeţi la jigniri!

Uneori, gelozia generează certuri care ajung la jigniri şi chiar la agresare fizică. Atât cel care face acuzaţii jigneşte, pentru că nu primeşte suficiente răspunsuri, cât şi cel învinuit de infidelitate, pentru că nu găseşte o altă metodă de a se justifica. Pentru ca disputele să nu devină obişnuinţă, încercaţi să găsiţi o cale de comunicare mai paşnică.

Specialistul nostru
Lena Rusti

psiholog
psihoterapeut


 Gelozia este un comportament al lipsei de siguranţă. Ea spune mai mult despre persoana geloasă de­cât despre celălalt şi spune şi mai multe despre încrederea pe care partenerii o au unul în celălalt şi despre modul în care şi-o comunică.

Este firesc să-i dăm partenerului nostru atenţia de care are nevoie şi să vrem să ne împărtăşească lucrurile pe care le face, dar nu e firesc să nu ştim să facem acest lucru altfel decât controlându-l.

Cu cât o persoană devine mai geloasă, cu atât are tendinţa de a-şi reconfirma poziţia în cuplu şi face acest lucru controlând partenerul şi punând presiune asupra sa, ceea ce nu are cum să fie benefic relaţiei, pentru că, de obicei, celălalt învaţă să mintă chiar şi atunci când nu este cazul, pentru a evita discuţiile. Apoi, învaţă să se ascundă şi poate chiar să caute în altă parte să scape de tensiunea care a apărut în relaţie.

Amploare

Persoanele excesiv de geloase sunt nesigure şi în celelalte aspecte ale vieţii lor.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite