Sexul la serviciu, nevoie sau viciu?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea românilor au cochetat cu ideea, iar unii dintre ei chiar au avut legături de natură sexuală la locul de muncă, fie cu unul dintre colegi, fie cu şeful direct. Intersecţia planului intim cu jobul e un joc periculos, cu manipulări, cu tensiuni şi presiuni în luarea deciziilor. Situaţia poate pune protagoniştii în posturi complicate.

„La primul meu loc de muncă, acum ceva ani, am avut o relaţie cu şeful. Ne întâlneam seara, la el în birou, după ce toţi colegii plecau. El a început să-mi facă avansuri încă de la angajare, iar eu am acceptat. Situaţia era cu atât mai tensionată cu cât soţia lui lucra în aceeaşi firmă", ne dezvăluie Raluca M., o bucureşteancă de 29 de ani. În final, femeia a fost nevoită să renunţe la job şi să se angajeze în altă parte. Raluca spune că situaţia s-a repetat la următorul loc de muncă, unde atracţia faţă de şeful său direct a fost imediată. Cei doi îşi consumau aventura tot după orele de program, iar despărţirea s-a produs brusc, când el i-a mărturisit că nu renunţă la soţie pentru ea.

Mai citeşte şi:

Bărbaţii îşi aleg femeia într-o clipită

Mulţi dintre români împărtăşesc soarta Ralucăi, arată cercetările recente. Aproape 70% din cei care consideră că sexul la locul de muncă este plăcut afirmă că au făcut deja acest lucru, potrivit unui studiu realizat de eResearch Corp. Cercetarea „Sexul la birou şi românii" arată că angajaţii din ţara noastră sunt mai puţin interesaţi de sexul la birou dacă au fost, în trecut, nevoiţi să îşi schimbe jobul din această cauză, dar 65% din ei sunt totuşi dispuşi să repete experienţa la serviciu, chiar dacă au avut probleme.

Atracţie înainte de criză

Din cei care au iniţiat o relaţie cu un coleg de la locul de muncă, 91% au spus că s-au lăsat duşi de val şi că au simţit o atracţie foarte puternică, iar 5,4% au admis că au urmărit doar să obţină anumite beneficii profesionale

Deşi impresia generală este că românii sunt în stare de compromisuri sexuale pentru a fi promovaţi sau pentru a-şi păstra locul de muncă în această perioadă de criză, studiile arată că, şi înainte de instalarea recesiunii economice, românii erau mari amatori de senzaţii tari.

O cercetare realizată în urmă cu doi ani de portalul jobsinro.ro arată că peste 30% din români au întreţinut relaţii sexuale la serviciu, în timp ce 12% din respondenţi spuneau că ar fi dispuşi să facă acest lucru pentru o creştere salarială. Potrivit sondajului, cele mai mari beneficii de pe urma sexului la birou ar fi, în opinia a 28% din participanţii la cercetare, mărirea salariului (11,7%), avansarea (10%) şi păstrarea jobului (3,2%).

Un alt sondaj, realizat în 2008 de YourJob.ro, arată că peste 60% din respondenţi ar face sex la locul de muncă dacă s-ar ivi ocazia. Pe primul loc în topul celor care au făcut sex la birou se află bucureştenii, cu o pondere de 65%.

Meserii „critice"

Nu există anumite profesii „predispuse" să favorizeze sau să inhibe apariţia relaţiilor la serviciu. Există, totuşi, o serie de factori care înlesnesc dezvoltarea relaţiilor intime între colegi. „Apropierea fizică este unul din principalii factori. Cu cât colegii sunt mai apropiaţi fizic, cu atât şansele sunt mai mari", afirmă George Butunoiu, expert în resurse umane. El susţine că şi deplasările în interes de serviciu sunt pe lista factorilor care favorizează apariţia unor relaţii intime. Explicaţia: delegaţiile „cresc foarte mult libidoul".

Problemele majore apar însă atunci când relaţiile sunt însoţite de conflicte de interese, iar una dintre cele mai sensibile situaţii se iveşte când unul dintre parteneri este şeful direct al celuilalt şi are tendinţa de a-l favoriza. O altă ipostază este cea în care unii angajaţi devin mai conştiincioşi la locul de muncă, iar alţii nu.

Cu alte cuvinte, partenerii se pot influenţa pozitiv sau negativ. Ca urmare a acestor efecte, există companii în România, mai ales multinaţionale, care interzic prin anumite proceduri astfel de relaţii. Restricţiile sunt însă valabile doar în cazul căsătoriei şi doar în cazul relaţiilor profesionale directe.

Efecte în viaţa personală

Există şi cazuri când partenerii dintr-un cuplu căsătorit lucrează împreună, iar relaţia la locul de muncă funcţionează. Însă, există şi consecinţe negative asupra unor cupluri, iar impactul apare mai ales în plan personal. „Un job nou poţi găsi oricând, ţine de raţional, dar încrederea în sine sau mulţumirea sufletească, care ţin de emoţii, se recuperează ceva mai greu. În cazul relaţiilor fericite, partenerii găsesc soluţii dacă firma le interzice relaţiile la birou", spune Iuliana Stan, specialist în resurse umane.

Ea consideră că, dacă este construită pe un mecanism defensiv, de frică, relaţia aduce numai frustrare, care va cauza probleme. „O relaţie nu te face mai competent, dar dacă este o iubire autentică, te face să fii mai deschis şi să ai parte de mai puţine tensiuni. De aici, impresia de productivitate", spune Stan.

image

Şi între angajaţii occidentali se înfiripă relaţii la serviciu

„Apucături" la nivel global

Nu doar românii sunt dornici de relaţii la locul de muncă. Statisticile internaţionale arată că, în Occident, aproximativ 70% din angajaţi au avut cel puţin o dată relaţii intime cu o persoană de la serviciu. Mai mult, 22% din relaţiile intime pornite la job sfârşesc prin căsătorie, arată cercetarea yourjob.ro, efectuată în urmă cu doi ani.

Nu toate aventurile de la serviciu se soldează cu „happy end-uri". Englezoaica Deidre Clark (43 de ani), care lucra într-o celebră firmă de avocatură, a fost concediată după ce a publicat un roman autobiografic în care dezvăluia cu lux de amănunte viaţa expaţilor la sucursala din Moscova a companiei la care lucra. Cotidianul „The Daily Mail" arată că autoarea povestea cum colegii săi abuzau de sex şi de alcool, iar eroina principală, pe care a numit-o Dasha, era un personaj la fel de promiscuu.

Sex în valoare de 4 milioane de euro

După ce a fost concediată, avocata a dat compania în judecată pretinzând despăgubiri de circa 4 milioane de euro.

Femeia susţine că motivul demiterii nu a fost generat de romanul erotic, presupus ficţiune, ci de relaţia pe care o avea cu şeful său, un bărbat foarte chipeş, în vârstă de 60 de ani, pe care îl prezenta ca „obsedat sexual".

În prezent, avocata este şomer, dar ţine o rubrică despre sex într-o publicaţie moscovită. Ea susţine în continuare că romanul publicat reprezintă doar ficţiune. După ce a dezvăluit detaliile picante ale aventurii cu şeful său, fosta angajată a tras o concluzie amară: „Ce femeie proastă. Niciodată nu va ieşi ceva bun în urma unei aventuri cu şeful!".

Avocata nu este, însă, prima femeie care se îndrăgosteşte de superiorul său ierarhic şi pretinde milioane drept recompensă. Recent, canadianca Jordan Wimmer a fost condamnată la plata unei sume similare în urma unui proces pe care îl intentase împotriva şefului său dintr-o primărie din Marea Britanie, urmare a unor avansuri de natură sexuală.

Sentimentele sunt interzise prin contract

Mari corporaţii, precum IBM, şi-au convins angajaţii să nu aibă relaţii intime cu colegii de pe aceeaşi linie ierarhică, precizând, în „Manualul Managerului" publicat de companie, că „un şef nu se poate întâlni şi nu poate avea o relaţie romantică cu un alt angajat din acelaşi lanţ de management, chiar dacă relaţia este voluntară şi acceptată".

Datele statistice ale Asociaţiei Americane de Management arată că majoritatea companiilor optează pentru politica „fără reglementări", situaţie în care se află firme precum Time Warner sau AT&T. Doar 12% din companii au o politică de reglementare a relaţiilor intime între angajaţi, iar 92% din firme spun că singura regulă pe care o impun vizează relaţiile cu subordonaţii. Totuşi, statisticile arată că 30% din 391 de manageri chestionaţi recunosc că au avut relaţii cu colegii de serviciu, iar 44% din ei au ajuns să se căsătorească cu acel coleg, în timp ce 23% au dezvoltat relaţii pe termen lung.

60% din angajaţi a făcut sex cu un coleg de serviciu.
85% din colegi s-au îmbrăcat special pentru a impresiona pe cineva de la locul de muncă.
50% din ei au avut fantezii sexuale cu şeful direct.
70% din angajaţi s-au surprins gândindu-se la un coleg de breaslă.
30% din salariaţi au avut o aventură într-o deplasare în interes de serviciu.

SURSA: Revista „Marie Claire", sondaj în rândul cititorilor

Bărbatul, „capul răutăţilor"

Lipsa timpului liber şi orele suplimentare restrâng aria de selecţie a partenerilor şi, prin urmare, locul de muncă devine dezirabil unei astfel de alegeri, este de părere psihologul Lena Rusti.

În majoritatea cazurilor (71%), bărbaţii au fost cei care au iniţiat relaţia care se consumă la locul de muncă, arată rezultatele studiului eResearch Corp. În plus, bărbaţii tind, mai mult decât femeile, să creadă într-un raport direct între satisfacţia în pat şi performanţele de la serviciu. „Bărbaţii simt nevoia de a-şi afirma masculinitatea şi, astfel, o subalternă devine uşor o prezenţă feminină pe care să o poată proteja. Acest lucru îi face să se simtă puternici, importanţi, virili", explică psihologul Lena Rusti.

Tendinţa femeilor de a avea relaţii intime cu superiorii ierarhici este tot de natură psihologică.

Femeile, pradă uşoară

„Femeile caută un bărbat puternic, iar această forţă este oferită în primul rând de funcţia sa, fapt ce duce la apariţia multor cupluri distorsio­nate ca fundament", spune Rusti.

Este un fapt evident că oricare ar fi motivele „reale" ale relaţiei, fie ea dragoste autentică, atracţie fizică sau aventură, acestea capătă alte semnificaţii în ochii colegilor, mai ales când relaţia este şef-subaltern. „În general, femeile sunt percepute ca având motive de natură mercantilă, precum accesul la o poziţie mai înaltă sau la facilităţile financiare, în timp ce bărbaţii sunt percepuţi ca având motive mai degrabă hedoniste - aventură, atracţie şi plăcere sexuală, divertisment sau putere", explică şi psihologul Geo Hoştină, partener la compania Eurocenter Management Network.

Diferenţele între ceea ce cred partenerii că fundamentează relaţia lor intimă şi ceea ce cred colegii lor determină o serie de efecte negative: conflictele mocnite sau manifeste în cadrul echipei, suspiciunile, erorile în comunicare, gelozia.

Efecte negative

„Ca efect negativ al relaţiilor intime înfiripate la birou apar scăderea stimei de sine şi o imagine nefavorabilă asupra competenţelor în ochii celor din jur", spune Rusti.

Dar, când relaţia şi motivele ei devin transparente cresc şansele unei toleranţe din partea echipei. „De aici, toate efectele bune care decurg - energie şi creativitate crescute, devotament faţă de organizaţie şi faţă de oamenii care i-au acceptat", arată Hoştină.

Consecinţe directe

-Partenerii devin mai curajoşi, îşi asumă riscuri mai multe, se simt „eliberaţi" de constrângerile sociale.
-Libertatea de exprimare şi creativitatea se dezvoltă dacă firma încurajează relaţia.
-Serviciul devine un mediu motivant, iar efortul poate creşte pentru a câştiga aprecierea partenerului sau pentru a nu-l dezamăgi.

Dezavantaje

-Unul dintre parteneri poate deveni „cel folosit".
-Amestecarea planurilor face relaţia mai vulnerabilă; poate apărea situaţia de a alege între job şi relaţie.
-Eficienţa poate intra în conflict cu plăcerea şi/sau împlinirea personală.
-Motivaţia poate deveni vulnerabilă la pulsul relaţiei şi, ca atare, necontrolabilă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite