5 moduri prin care poţi combate durerea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă suferi de dureri cronice, neplăcerile pot reveni oricând, chiar dacă pe moment ai tratat afecţiunea, deoarece medicamentele atenuează simptomele doar în proporţie de 30-50 la sută. În schimb, poţi evita reapariţia problemelor prin dietă.

Anumite alimente contribuie la apariţia durerilor, pe când altele au proprietatea de a le calma.

Astfel, un studiu american recent arată că 42 la sută din persoanele care suferă de dureri cronice susţin că simptomele sunt mai accentuate atunci când consumă unele alimente. De asemenea, specialiştii spun că nerespectarea unui program de luat masa favorizează apariţia disconfortului.

Spitalele ungureşti le oferă condiţii de lux bănăţenilor care se tratează acolo

Bănăţenii „cu greutate" se tratează cu bisturiul

1 Consumă mai multe alimente proaspete

Mai multe studii au demonstrat că o dietă bogată în alimente proaspete, care nu conţin conservanţi şi aditivi ajută la prevenirea durerilor.

De aceea, este indicat să consumi mai multe fructe şi legume proaspete, precum şi mâncăruri pregătite în casă, evitând produsele procesate.

De exemplu, poţi evita migrenele consumând periodic cartofi copţi. De ajutor în caz de dureri sunt şi pepenele, castraveţii, roşiile, ghimbirul, uleiul de peşte, spanacul, broccoli, ceapa şi usturoiul.

2 Bea cafea cu moderaţie

Consumată cu măsură, cafeaua te înviorează şi-ţi dă energie. Pe de altă parte, excesul de cofeină duce la creşterea tensiunii arteriale şi la apariţia durerilor de cap. În plus, acest lucru poate avea şi un efect iritativ asupra stomacului. De aceea, nu este recomandat să bei mai mult de două ceşti de cafea pe zi.

3 Mănâncă peşte

Peştele trebuie să fie un aliment de bază în dieta persoanelor care se confruntă cu dureri cronice, fiind considerat un excelent antiinflamator natural.

În plus, peştele conţine acizi graşi Omega 3 (mai ales somonul, tonul, sardinele şi scrumbiile), aceste substanţe reducând inflamaţiile şi îmbunătăţind funcţia creierului. Aşadar, pentru a evita apariţia durerilor, mănâncă peşte de cel puţin două ori pe săptămână.

4 Ai grijă să te hidratezi!

Deshidratarea este un factor care favorizează declanşarea durerilor. Iar cercetătorii americani au descoperit că băutul apei poate acţiona pe post de calmant natural, alungând durerea.

De aceea, asigură-te că bei în fiecare zi cei doi litri de apă recomandaţi. În plus, dacă este caniculă sau dacă faci sport, este bine să creşti cantitatea de apă consumată până la trei-patru litri.

De asemenea, încearcă să alegi apa plată uşor mineralizată, deoarece conţine minerale care suplinesc cantitatea de săruri pierdută prin transpiraţie. Ţine cont şi de faptul că, dacă bei cafea, pierderea de lichide este şi mai mare, deoarece cofeina are efect diuretic. Deci nu substitui apa cu sucuri sau cu cafea.

5 Respectă programul de masă

Nu sări peste mese, deoarece senzaţia de foame şi mesele neregulate pot duce la apariţia durerilor cronice şi mai ales a migrenelor. Astfel, dacă simţi că te încearcă o durere de cap şi nu ai mâncat nimic, fă o pauză şi ia o gustare, pentru a împiedica durerea să evolueze.

Fereşte-te de potenţialele favorizante

Unele alimente pot favoriza apariţia durerii şi, de aceea, este bine să observi cum reacţio­nezi la consumul lor şi să le elimini din dietă.

Printre alimentele care conţin substanţe de tipul tiraminei (care produce o dilataţie a vaselor de sânge, ducând la accese de migrenă) se numără brânzeturile, alunele, ciocolata, afumăturile, citricele, conservele şi alcoolul.

Specialistul nostru
Livia Nena

biolog
nutriţionist


De regulă, durerile cronice sunt efectele sau rezultatul unor probleme şi afecţiuni serioase, cu o evoluţie de lungă durată. De aceea, în astfel de situaţii, este foarte important consultul medicului, cu ajutorul căruia să se depisteze cauzele durerilor persistente cronice, ce pot fi extrem de variate.

În aceste condiţii, medicul este cel care va prescrie tratamentul adecvat pe care persoana va trebui să-l aplice. Desigur, tratamentul alopat recomandat poate fi însoţit ulterior de un regim alimentar corespunzător, precum şi de administrarea unor produse naturale adjuvante.

Sfat

Dacă observi că disconfortul apare după ce ai mâncat unele alimente, elimină-le treptat din dietă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite