Precauţii care vă feresc de cancerul de piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 50% din totalul cazurilor de melanom sunt cauzate de expunerea necontrolată la soare. Succesul terapiei depinde de momentul depistării cancerului de piele şi, de aceea, trebuie consultat medicul la apariţia oricărei modificări a aspectului pielii.

În ultimii patru ani, numărul cazurilor de cancer de piele înregistrate la noi în ţară a crescut de şase ori, arată statisticile. Cea mai agresivă formă a bolii este melanomul malign, însă aproape orice tip de cancer de piele este caracterizat prin modificări ale culorii şi ale texturii pielii.

Mai citiţi şi:

Abuzul de medicamente duce la dependenţă

De exemplu, o iritaţie, o excrescenţă, o rană care nu se vindecă sau o aluniţă crescută prea repede, cu margini neregulate şi cu mai multe culori pot fi semne ale cancerului de piele.

„În oricare dintre aceste situaţii este recomandat să se consulte fără întârziere medicul dermatolog. În plus, trebuie analizată periodic forma, culoarea şi evoluţia acestor formaţiuni", spune medicul primar dermatolog Anca Zbranca de la Clinica Roderma din Iaşi.

Blonzii şi roşcaţii, cei mai expuşi

Arsurile solare repetate (mai ales în copilărie), expunerea îndelungată la soare sau la solar, dar şi tratamentele cu raze X ori cu radiaţii ionizate favorizează apariţia cancerului de piele.

În plus, riscul de a face boala depinde şi de tipul de piele, persoanele cu tenul deschis la culoare, cu păr blond sau roşcat şi cu ochi albaştri sau verzi fiind cel mai predispuse către astfel de probleme.

Extirparea, cea mai sigură soluţie

În cazul în care o aluniţă ridică suspiciuni, ea trebuie extirpată chirurgical cu bisturiul. De altfel, specialiştii spun că această intervenţie este cea mai sigură, mai simplă şi mai ieftină metodă de tratament pentru cancerul de piele.

Totuşi, în funcţie de tipul afecţiunii şi de severitatea bolii, se poate recomanda şi chimioterapia, terapia cu laser, cea fotodinamică sau radioterapia.

„Rata de succes a terapiei depinde de tipul de cancer de piele. Astfel, carcinomul bazocelular, carcinomul spinocelular, melanomul malign şi tumoarea Merkel sunt forme de cancer al căror tratament depinde de momentul prezentării la medic. Cu cât sunt depistate şi tratate mai devreme, cu atât este mai bine. Din păcate, în special în cazul melanomului malign şi a tumorii Merkel şansele de vindecare sunt cu atât mai reduse cu cât sunt descoperite mai târziu", mai spune Anca Zbranca.

Aluniţele se verifică în fiecare an

Orice persoană, indiferent de vârstă şi de sex, trebuie să facă anual o verificare a aluniţelor, chiar şi atunci când acestea au un aspect aparent normal.

Examinarea se face la medicul dermatolog cu ajutorul dermatoscopului, un aparat special prevăzut cu lentile care permit verificarea în detaliu a aluniţei. Procedura presupune aplicarea unei lupe pe piele, iar în spitale se face gratuit, pe baza asigurării de sănătate. În clinicile private, evaluarea tuturor aluniţelor de pe corp costă circa 100 de lei.

Plajă, numai între orele permise

Aproape orice tip de cancer de piele poate fi prevenit. Iar cea mai sigură metodă de a face acest lucru este evitarea expunerii îndelungate la raze ultraviolete.

Astfel, nu este indicat să se stea la soare între orele 10 şi 16, iar cremele cu factor de protecţie solară trebuie aplicate ori de câte ori ieşim din casă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite