Exportăm hepatite B şi C

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suntem pe primul loc în Comunitatea Europeană în ceea ce priveşte prevalenţa acestor boli. Ţări precum Spania şi Germania au semnalat faptul că emigranţii români au transmis virusurile hepatitice în rândul populaţiei lor, spun specialiştii.

Cele mai recente studii realizate la noi în ţară au arătat că prevalenţa hepatitei C se situează între 3,5 şi 7%, iar cea a hepatitei B este între 4,9 şi 6%. În plus, la noi în ţară există cele mai agresive genotipuri ale virusurilor B şi C, care răspund cel mai greu la tratament.

Citiţi şi:

Călăraşi: În blocurile-turn colcăie şobolanii

Bolnavii de SIDA, ocoliţi de stomatolog

„Vestea bună este că, datorită faptului că vaccinul antihepatitic B a intrat în schema obligatorie de vaccinare acum 15 ani, am reuşit să reducem foarte mult numărul cazurilor de hepatită B în rândul copiilor", a precizat prof. dr. Monica Acalovschi, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, în cadrul celui de-al XX-lea Congres Naţional de Hepatologie.

20% din bolnavi sunt depistaţi

Principala problemă de la noi din ţară şi de la nivel mondial în ceea ce priveşte hepatitele B şi C este că doar 20% din persoanele infectate sunt diagnosticate. „Acest lucru se întâmplă în primul rând pentru că bolile hepatitice nu dau simptome. Oamenii se simt perfect sănătoşi, iar virusurile distrug ficatul, iar atunci când apar simptomele este prea târziu pentru a se interveni eficient cu tratament antiviral", a atras atenţia profesorul doctor Arun Sanyal, preşedintele Societăţii Americane pentru Studiul Bolilor Hepatice.

Potrivit profesorului doctor Mihai Voiculescu, şeful Centrului de Medicină Internă-Nefrologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, cel mai eficient mod de depistare a cazurilor reale de hepatită B şi C ar fi un program naţional, cum a fost cel pentru evaluarea stării de sănătate a populaţiei.

„Mai mult de jumătate din cei care ne-au căutat la Fundeni suspectând o boală hepatică au fost dintre cei care au obţinut niveluri crescute ale transaminazelor în cadrul Programului de Evaluare a Stării de Sănătate. Ţinând cont că ţări precum Spania şi Germania ne acuză că le furnizăm emigranţi cu virusuri hepatitice, cel mai bine ar fi să iniţiem un program de screening mai ales în rândul celor care vor să plece din ţară", a sublinat prof. dr. Voiculescu.

Conform specialistului, în cadrul Institutului Fundeni va fi deschisă de săptămâna viitoare o linie telefonică verde (gratuită) pentru persoanele care vor să se informeze corect despre hepatitele B şi C.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite