Călăraşi: În blocurile-turn colcăie şobolanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi unii locatari trăiesc în blocul-turn L 35, de pe strada Bărăganului, de peste 30 de ani, nimeni nu mai suportă mizeria care îi înconjoară. Şobolanii au creat adevărate tranşee, iar exterminarea lor este aproape imposibilă, atâta timp cât de la balcoane plonjează zilnic resturile menajere.

În cele 15 blocuri cu 10 etaje din renumita zonă „10 Nivele“, şobolanii se simt deja ca acasă. Gunoaiele aruncate de la etaj sau care sunt aduse de locatarii de la alte imobile transformă blocurile în adevărate focare de infecţie. Tudora Pârvu (64 de ani) locuieşte în blocul L 35 de peste 30 de ani şi dă vina pe angajaţii de la firma de salubritate.

„Vrem să se schimbe ceva. E inadmisibil să plăteşti 27 de lei de persoană, lunar, şi nici măcar să nu se ridice gunoiul“, spune, indignată, femeia. Aceasta uită însă să precizeze că vecinii săi de la etajele superioare nu se deranjează să pună gunoiul la tomberon, îl aruncă direct de la fereastra apartamentului.

image

Cu şobolanii în casă

Nu puţine au fost cazurile în care şobolanii au pătruns chiar şi în apartamente. Tudora Pârvu spune că din cauza unei inundaţii s-a trezit cu 3 şobolani, mari cât o pisică în casă „Acum câţiva ani când am fost inundată de o vecină, am fost nevoită să scot un dop care acoperea o scurgere pentru ca apa să fie evacuată.  Mi-au intrat trei şobolani mari în casă. Am fost nevoită să pun otravă pe o bucată de carne pentru a scăpa de ei. A fost un coşmar!,“ povesteşte îngrozită femeia.

Boli grave

Şobolanii sunt purtători de foarte mulţi microbi. „Pe suprafaţa corpului pot transmite toţi germenii care pot provoca dizenterie, hepatita A şi boală diareică. Dacă muşcă o persoană, aceasta poate face rabie. Prin urină, rozătoarele elimină leptospire ce produc leptospiroza, o infecţie care poate evolua dând afecţiuni hepatice, renale şi cerebrale. În plus au şi o serie de paraziţ: căpuşe, purici care pot fi implicaţi în transportarea unor boli infecţioase“, explică Camelia Truică, medic epidemiolog la Direcţia de Sănătate Publică Călăraşi.

Miros insuportabil

Atunci când cei de la Urban strâng gunoiul tot mirosul îi intră în casă locatarei de la parter al cărei geam se află chiar în dreptul mormanului de gunoi „Dacă am geamul deschis, duhoarea insuportabilă intră în toate încăperile. Mă îmbolnăveşte mirosul. Nu ţin geamul deschis pentru că mi-e frică să nu-mi intre în casă vreun şobolan“, spune dezgustată Vasila Carp (70 de ani), o altă locatară.

Locatarii blocului L 34 sunt supăraţi că oamenii de la blocurile cu patru nivele din apropiere aruncă gunoiul lângă bloc. „În loc să-l ducă la tomberon, ni-l lasă nouă sub geam“, spune supărată Tudora Pârvu, cea care locuieşte la parterul blocului. Femeia spune că în repetate rânduri i-a certat pe cei care îşi aduc sub geamul ei deşeurile menajere, însă nu a reuşit să-i oprească. „Ar trebui să primească amenzi. Să înceteze odată cu nesimţirea asta,“ adaugă aceasta.

Urban se apără

Reprezentanţii firmei de salubritatea Urban spun că la blocul L35 se poate ridica gunoiul chiar şi de două ori pe zi, dar în ziua următoare este la fel. „Chiar luni am avut o acţiune şi am curăţat tot gunoiul, chiar şi deşeurile provenite din diverse lucrări de construcţii şi reparaţii pe care nu suntem obligaţi să le ridicăm noi. Curăţenia nu se păstrează aici, deşi avem disponibilitate şi vrem să fie bine“, se apără Petre Bancu, şef Serviciu Tehnic Producţie Urban SA.

Acesta spune că o dată la două zile se ridică mormanele de mizerie, însă a promis că în viitor va interveni cu maşinile o dată pe zi. „ Oamenii noştri se expun riscului de îmbolnăvire pentru că intră în ghena de gunoi şi curăţă la lopată tot, mai bine de două ore şi jumătate“

Soluţie: zidirea ghenei

Petre Bancu e de părere că ar trebui discutat cu reprezentanţii Primăriei, dar şi cu locatarii şi închisă toată ghena „Ar fi mai bine pentru toată lumea să se zidească ghena de sus până jos şi locatarii imobilului să ducă gunoiul la tomberoanele amplasate la nici 50 de metri. Astfel ar dispărea şi mizeria şi pericolul de îmbolnăvire care îi paşte atât pe locatari, cât şi pe angajaţii noştri,“  a spus Bancu.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite