Bolnavii de SIDA, ocoliţi de stomatolog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Spitalul Judeţean există un cabinet dotat pentru această categorie de pacienţi, dar nu sunt  doctori care să lucreze aici. Din acest motiv, bolnavii infectaţi cu virusul HIV n-au unde să-şi trateze afecţiunile dentare.

„Noi avem un cabinet dotat cu tot ceea ce trebuie, dar nu avem un medic care să lucreze aici. Cabinetul se află în cadrul Secţiei de Boli Infecţioase“, a declarat Mihaela Miler, directorul medical al Spitalului Judeţean „Mavromati“.


În aceste condiţii, pentru a scăpa de durerile dentare, pacienţii cu SIDA apelează la serviciile cabinetelor private din oraş, fără a preciza că sunt bolnavi. „Noi nu avem cum să ştim dacă un pacient este infectat cu HIV/SIDA. Noi ne facem cât mai bine treaba şi anume sterilizăm tot instrumentarul după un caz rezolvat şi folosim doar consumabile de unică folosinţă. Pericolul de transmitere a virusului în cabinetele stomatologice este foarte ridicat şi trebuie să avem mare grijă“, a precizat Ovidiu Cusac, asistent stomatologie.


Botoşănenii cu probleme dentare sunt conştienţi de riscurile la care se expun atunci când sunt trataţi cu acelaşi instrumentar care a fost folosit la intervenţii asupra persoanelor infectate cu virusul HIV. Însă, nu au cum să controleze acest fenomen şi se bazează pe faptul că stomatologii folosesc instrumente sterile la fiecare intervenţie.


„Cred că medicii ar refuza să trateze bolnavi de SIDA“


„Îţi este frică, normal că îţi este frică. De SIDA nu scapă nimeni care a contactat virusul. Dacă persoanele ar declara că sunt bolnave, probabil că medicii ar refuza să îi trateze şi atunci ascund acest aspect. La fel cum botoşănenii au luat hepatita C de la cabinetele stomatologice, probabil că sunt şi cazuri de SIDA de la lucrările dentare“
, a declarat Oana Popovici, contabilă.


La începutul unei intervenţii stomatologice, pacienţii sunt întrebaţi dacă suferă şi de alte afecţiuni, însă răspunsul acestora nu se face în scris. Astfel, pacienţii care îşi ascund anumite afecţiuni transmisibile nu au cum să fie traşi la răspundere.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite