Cauze mai puţin ştiute ale infertilităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul cuplurilor care se confruntă cu probleme de fertilitate este în creştere
Numărul cuplurilor care se confruntă cu probleme de fertilitate este în creştere

Oreionul, problemele imunologice şi sportul în exces scad şansele unui cuplu de a avea copii. La nivel mondial, 4,5 milioane de cupluri se confruntă cu probleme legate de capacitatea de a aduce pe lume urmaşi.

Infertilitatea reprezintă incapacitatea unui cuplu de a concepe după un an de contacte sexuale neprotejate sau problemele femeii de a duce la bun sfârşit o sarcină. În ultimii ani, pe fondul unui stil de viaţă dominat de stres, din ce în ce mai multe cupluri se confruntă cu problema infertilităţii.

Factorii frecvent incriminaţi sunt tulburările hormonale, vârsta înaintată a femeii (peste 35 de ani), înfundarea trompelor, obezitatea, calitatea slabă a spermei sau bolile cu transmitere sexuală (cum este gonoreea). Însă există şi câţiva factori cărora nu li se dă o prea mare importanţă, dar care au o influenţă covârşitoare asupra funcţiei de reproducere.

Compatibilitatea dintre antigene, un risc

Fiecare persoană are o antigenă HLA diferită (antena leucocitelor, celule albe componente ale sistemului imunitar care fac diferenţa între un corp străin şi unul propriu corpului), însă există şi persoane cu HLA foarte asemănător. În cazul în care acest lucru se întâmplă într-un cuplu, femeia şi bărbatul având compatibilitate de HLA, femeile nu reuşesc să ducă o sarcină la termen. Mai exact, dacă mama are antigene HLA clasice similare cu cele ale tatălui, embrionul nu mai este tolerat de organism, iar sistemul imunitar nu îl mai protejează.

Citiţi şi:

Fertilizarea in vitro devine o industrie

Stresul scade şansele de concepţie

În consecinţă, celulele NK (natural killer) vor ataca trofoblastul (din care se formează placenta), iar în absenţa dezvoltării celulelor trofoblastice, sarcina se opreşte din evoluţie. Explicaţia este, potrivit specialiştilor, că natura favorizează diversitatea, iar ceea ce nu corespunde regulilor diversităţii este distrus.

Sportul în exces este dăunător

Deşi medicii recomandă practicarea unui sport de cel puţin cinci ori pe săptămână, cuplurile care doresc să aibă un copil ar trebui să fie precaute. Studiile au arătat că sportul în exces o perioadă lungă de timp afectează calitatea spermei şi ovulaţia.

De altfel, oamenii de ştiinţă norvegieni au constatat că femeile care se antrenează intens sunt de trei ori mai predispuse să aibă probleme legate de fertilitate în comparaţie cu cele care practică exerciţii fizice moderate.

Atenţie la hainele mulate pe corp!

Deşi ţinutele mulate pe corp sunt preferate de o mare parte dintre femei şi, mai nou, şi dintre bărbaţi, medicii nu le recomandă, deoarece cresc riscul de infertilitate. De exemplu, în cazul bărbaţilor, blugii mulaţi pun presiune pe testicule, iar acest lucru favorizează apariţia unei vascularizări ce poate duce la atrofie testiculară. „Pielea trebuie lăsată să respire, deoarece căldura excesivă favorizează apariţia problemelor de fertilitate", explică medicul de familie Alina Constantin de la Policlinica „Drumul Taberei" din Bucureşti.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite