Fertilizarea in vitro devine o industrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Genesys Fertility Center este clinica pe care Dan Tutunaru a deschis-o în urmă cu doi ani.

A pornit de la ideea că mai întâi trebuie corect diagnosticate şi apoi corect tratate problemele care duc la infertilitatea cuplului. Numărul de intervenţii pe care le realizează acum (cam şapte-opt pe săptămână) este suficient pentru acoperirea costurilor de funcţionare (peste 85.000 de euro pe an) a clinicii. Pe lângă achiziţia echipamentelor scumpe, principalele cheltuieli le reprezintă consumabilele şi salariile personalului, care este unul supracalificat. Continuă să investească din profitul pe care îl are deja, circa 5-10.000 de euro pe lună din proceduri FIV şi alte 10-15.000 din laparo şi histeroscopii.

Datorită competenţelor sale poate oferi şi alte servicii importante, premergătoare procedurilor FIV, respectiv intervenţiile chirurgicale minim invazive (laparoscopice) în ginecologie. Genesys Fertility Center este o clinică cu un spectru mai larg - nu face doar fertilizări in vitro - ci şi tratamente împotriva infertilităţii. „Pasiunea şi specialitatea mea este, de fapt, infertilitatea", punctează medicul.

Infertilitate

Dar cine sunt pacienţii clinicilor de fertilizare in vitro? Cuplurile sterile care, potrivit unor estimări din lumea medicală, s-ar apropia sensibil de numărul 1.500. Cifra reală a cuplurilor sterile - conform estimărilor Forbes - ar putea fi de trei-patru ori mai mare, pentru că nu toate cuplurile recunosc că au probleme, deci nu se duc la medic. Pe de altă parte, potenţialul „de import" de pacienţi pe care îl are România este ridicat, datorită restricţiilor legislative din alte ţări privind fertilizarea in vitro.

Deşi costurile unei proceduri FIV sunt mari raportate la puterea de cumpărare a româncelor - unele paciente apelează la credite bancare, din dorinţa de a avea copii - acestea sunt mult mai mici comparativ cu clinicile din Occident. Dan Tutunaru a optat pentru o activitate diversificată în clinica sa. Este ceea ce îl şi diferenţiază într-o bună măsură de celelalte 11 clinici private de fertilizare in vitro din România.

Profit reinvestit

Operaţiile de laparoscopie pe care le realizează, pentru că are echipamente de ultimă oră şi „mână de lucru" specializată (are la activ peste 3.000 de intervenţii de laparoscopie ginecologică), îi aduc lunar venituri de 15-20.000 de euro. Reinvesteşte absolut totul în Genesys Fertility Center ori pune deoparte pentru clinica-unicat pe care o pregăteşte. Crearea clincii de fertilizare in vitro a pornit de la o nevoie. La început a tratat infertilitatea în spitalele de stat unde a lucrat (acum e la Elias). Dar, „la un moment dat, nu mai puteam opera în spital toate pacientele care veneau pentru probleme de infertilitate", explică el decizia şi nevoia de a înfiinţa o clinică. Bilanţul său de până acum înseamnă aproape 50 de copii aduşi pe lume prin fertilizarea in vitro şi tratarea a circa 400 de cupluri cu probleme de infertilitate.

Visul lui Dan Tutunaru este să deschidă prima clinică de tratare completă a infertilităţii - unde pacientele să beneficieze de toate serviciile medicale, inclusiv naşterea. Şi este convins că va fi mai mult decât un vis.

Citiţi articolul integral în numărul 41 al revistei Forbes România.

Mai puteţi citi în numărul 41 al revistei „Forbes România"

- Fuga minoritarilor din Petrom. Mai mulţi acţionari ai OMV Petrom, printre care şi societăţile de investiţii financiare (SIF‑urile), au depus cereri pentru retragerea din grupul petrolier. Ce-i împinge pe minoritari să iasă din cea mai mare companie de pe bursă?
- Mariaj public-privat eşuat din start. La opt ani de la prima încercare de reglementare, după tergiversări, dispute şi controverse, mult așteptatul parteneriat public-privat obţine votul Parlamentului. Mediul de afaceri nu are, însă, niciun motiv de bucurie.
- Cele trei feţe ale agriculturii. Afacerile din agricultură încă mai pot salva România. Latifundiarii, asociaţiile de agricultori şi micii antreprenori nu au nicio îndoială. Chiar dacă profitul „rodeşte" greu şi pune, pentru fiecare categorie, condiţii grele.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite