Stresul scade şansele de concepţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cauzele infertilităţii este stresul, potrivit specialiştilor de la Universitatea Oxford.

Ei au analizat nivelurile de hormoni de stres la 274 de femei care încercau să rămână însărcinate. Femeile cu cele mai mari niveluri de adrenalină au avut şanse cu 12 la sută mai mici de reuşită în zilele fertile.

Markerii pentru cei doi hormoni, adrenalina şi cortizolul, au fost măsuraţi cu ajutorul testelor de salivă. Specialiştii nu au observat vreo diferenţă în ceea ce priveşte influenţa cortizolului, asociat cu stresul cronic.

Cauzele, de investigat

Stresul nu este singura cauză de infertilitate. „Adrenalina şi cortizolul perturbă întregul sistem endocrin, inclusiv lanţul hipotalamo-hipofizar, care influenţează ritmicitatea cu care se eliberează hormonii gonadotropi, implicaţi în fertilitate. Există însă o mulţime de alţi factori în afară de stres care influenţează fertilitatea şi care trebuie investigaţi", atrage atenţia medicul endocrinolog Adrian Comănici de la Spitalul CFR 2 din Bucureşti.

Bolile inflamatorii pelviene sau anumite afecţiuni ale tiroidiei pot duce la infertilitate. De asemenea, vârsta peste 30 de ani, fumatul, obezitatea şi consumul de alcool sunt alţi factori de risc care stau la originea acestei probleme.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite