Cât de uşoare sunt produsele light?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerate incorect mai sănătoase şi mai dietetice, aceste produse favorizează apariţia obezităţii. Etichetarea cu denumirea „light“ arată că, în anumite produse, zahărul este înlocuit cu îndulcitori sintetici, iar grăsimile naturale sunt înlocuite cu cele artificiale.

Deşi cele mai multe persoane aleg produsele light tocmai pentru că sunt mai uşoare, specialiştii afirmă că unele dintre ele pot fi mai periculoase pentru sănătate decât cele obişnuite.

Citiţi şi:

Îndulcitorii sunt lipsiţi de riscuri?
Sucurile care produc crampe musculare

„Edulcoranţii de sinteză, deşi nu au calorii, conduc la îngrăşare. Iar unele grăsimi artificiale sunt mai aterogene (favorizează depunerea de substanţe grase pe pereţii vaselor sanguine) şi mai cancerigene decât grăsimile naturale (unt, untură)", explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, în cartea „Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm?".

Pot fi consumate de diabetici

Produsele care nu conţin zahăr sunt indicate persoanelor cu restricţii alimentare, în special diabeticilor de tip II, noninsulinodependent.
Chiar şi în aceste condiţii, persoanele care suferă de diabet trebuie să ceară sfatul medicului, care este singurul în măsură să spună dacă şi ce fel de îndulcitor ar putea fi folosit.

Atenţie însă! Femeile însărcinate, copiii şi adoles­cenţii trebuie să evite aceste produse, deoarece aceste categorii de persoane au nevoie de un surplus de energie, iar produsele light nu aduc organismului calorii.

Nu au calorii Şi PĂCĂLESC CREIERUL

Îndulcitorii artificiali, gen aspartam (E 951), acesulfam K (E950), zaharină, ciclamaţi (E 952), sucraloza (E 955), deşi nu au calorii, sunt contraindicaţi şi persoanelor care ţin cure de slăbire, favorizând apariţia obezităţii.

„Gustul dulce al îndulcitorilor păcăleşte creierul, care aşteaptă să apară şi caloriile după consumul lor. Energia însă nu vine. În această situaţie, creierul, prin secreţia unor hormoni, modifică metabolismul în aşa fel încât se reţin cantităţi mai mari din celelalte alimente consumate care conţin calorii.

Astfel, în timp, din cauza stresului metabolic creat, ne vom îngrăşa şi ne vom îmbolnăvi", explică prof. dr. Gheorghe Mencincopschi.

Cresc riscul de obezitate cu 40 la sută

Un studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Illinois arată că alimentele care conţin aspartam cresc cu 40 la sută riscul de apariţie a obezităţii.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au împărţit animalele de laborator în două grupuri.

Celor din primul grup li s-a administrat iaurt îndulcit cu glucoză, iar celorlalte, iaurt îndulcit cu edulcoranţi (gen aspartam).

Concluziile studiului au arătat că, în cazul celui de-al doilea grup, animalele de laborator s-au îngrăşat cu 40 la sută comparativ cu cele din primul grup.

"Optaţi pentru alimentele light naturale: iaurt, carne slabă, fructe şi legume în stare proaspătă."
Gheorghe Mencinicopschi
directorul Institutului
de Cercetări Alimentare


Atenţie la produsele degresate!

Şi produsele degresate pot pune sănătatea în pericol. În cazul acestora, grăsimile naturale sunt înlocuite cu grăsimi vegetale hidrogenate sau parţial hidrogenate, care sunt mai periculoase pentru sănătate decât cele de  origine animală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite