Sucurile care produc crampe musculare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sucurile care produc crampe musculare
Sucurile care produc crampe musculare

În cantităţi mari, consumul băuturilor răcoritoare de tip cola provoacă o serie întreagă de probleme de sănătate. Studiile atrag atenţia asupra celor mai frecvente tulburări.

Consumul excesiv de băuturi răcoritoare care conţin cola provoacă scăderea concentraţiei de potasiu din sânge (hipokaliemie).

Aceasta este concluzia unor cercetări efectuate de specialiştii greci, informează revista franceză „Science & Vie”. Carenţa potasiului în organism provoacă o serie de tulburări neuromusculare (crampe, tremorul mâinilor şi chiar paralizii), precum şi o serie de alte probleme (greaţă, vărsături, diaree).

Potrivit cercetătorilor greci, alterarea proprietăţilor electrofiziologice ale celulelor musculare (din musculatura striată a membrelor sau din muşchii netezi ai viscerelor) este generată de dozele mari de cofeină ingerate odată cu băuturile de tip cola (peste doi litri pe zi). Cercetătorii susţin că astfel de simptome dispar odată cu scăderea sau renunţarea totală la consumul unor astfel de răcoritoare.

Un pericol şi pentru rinichi

Problemele generate de aceste băuturi nu sunt însă singurele. Mai multe studii anterioare arată că acidul fosforic din răcoritoarele de acest tip slăbesc oasele şi predispun la boli renale. Cantităţile mari de zahăr, edulcoranţi şi cofeină conţinute sporesc lista problemelor pe care le pot provoca aceste produse. Băuturile de tip cola sunt nu numai un pericol pentru metabolism şi pentru oase, ci şi un pericol pentru rinichi! Semnalul de alarmă a fost tras de o echipă de specialişti americani de la „National Institute of Environmental Health Science” (NIEHS) şi publicat de revista „Epidemiology”.

Studiul vine să întregească lista problemelor pe care aceste răcoritoare le pot provoca, deoarece în urmă cu câţiva ani alt studiu arăta cum aceste produse afectează metabolismul calciului din organism. Echipa de cercetători americani de la NIEHS a descoperit recent că acidul fosforic conţinut în echivalentul a două pahare de cola, administrate zilnic, măreşte de două ori riscul apariţiei insuficienţei renale, faţă de cei care nu consumă cola. Riscul apare indiferent dacă este vorba despre produse de tip light sau nu.

„Studiul nostru, explică dr. Dale P. Sandler, coordonatoarea echipei care a efectuat cercetările, sugerează că în cola există o substanţă care determină dublarea riscului apariţiei unor afectări renale. Noi credem că nu este vorba nici de cofeină, nici de zahăr”. Principalul suspect este, potrivit specialiştilor, acidul fosforic care dă gustul acidulat şi totodată este şi un bun conservant. Or, este cunoscut faptul că expunerea la concentraţii crescute de acid fosforic afectează funcţionarea normală a rinichilor şi creşte riscul formării de calculi renali (pietre la rinichi).

Scade rezistenţa oaselor

Un alt studiu, efectuat în urmă cu câţiva ani de specialiştii americani de la Universitatea Tufts, din Massachussets, arăta că băuturile carbogazoase care conţin cola scad densitatea minerală a oaselor. Rezultatele cercetărilor - publicate de buletinul „American Society for Bone and Mineral Research” (ASBMR) – arătau că pentru a menţine duritatea şi rezistenţa oaselor organismului (mai ales în cazul copiilor) este mai bine să evităm consumul frecvent al băuturilor de acest tip, indiferent de vârstă.

Băuturi nocive pentru copii

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti (ICA), dr. Gheorghe Mencinicopschi, confirmă faptul că astfel de răcoritoare sunt nocive pentru organism, mai ales pentru organismul copiilor. „Fosforul este un antagonist al calciului în organism şi, mai mult, dezechilibrează balanţa calciu-fosfor. Pe de altă parte, pentru a contracara surplusul de aciditate din corp – rezultată  ca urmare a consumului de acid fosforic - organismul trebuie să scoată calciul din oase”, explică specialistul român. Se ştie că fosfaţii şi sărurile lor, deci şi acizii, sunt factori de grăbire a scăderii densităţii oaselor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite