Care sunt consecinţele somnului insuficient

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Privarea de somn  creşte nervozitatea
Privarea de somn creşte nervozitatea

Nopţile pierdute predispun la depresie, la tulburări de memorie, la boli cronice şi chiar la deces.  În timpul somnului se produc o serie de procese fizico-chimice care duc la o regenerare a întregului organism, menţinându-ne sănătatea fizică şi psihică, spun specialiştii.

În mod normal, o persoană ar trebui să doarmă circa 7-8 ore pe noapte, iar intervalul ideal de somn este între orele 22 şi 6. Aceasta deoarece în această perioadă se secretă melatonina, un hormon ce asigură odihna fiziologică.

Citiţi şi:  5 mituri despre somn

„De o importanţă deosebită este somnul REM (somnul cu vise), deoarece atunci au loc o serie de procese fizico-chimice care duc la o regenerare a întregului organism. Persoanele care au un somn fără vise rezistă mai puţin la stres şi sunt mai obosite în timpul zilei. Pe scurt, somnul este esenţial pentru sănătatea noastră fizică, dar şi pentru cea mentală", spune Luminiţa Anghel, medic specialist pneumolog şi somnolog la Clinica Med-As din Bucureşti.

Poate duce la afecţiuni psihice

Cu cât trece mai mult timp fără somn odihnitor, cu atât persoana devine mai irascibilă, deoarece privarea de somn schimbă modul de reacţie al centrilor emoţionali din creier. În plus, lipsa somnului creşte nivelul hormonilor de stres, numeroase studii asociind acest lucru cu apariţia depresiei.

„Somnul insuficient duce în timp la oboseală cronică pe tot parcursul zilei, la tulburări de concentrare şi la dureri de cap. Pe termen lung, acest lucru poate determina apariţia depresiei, agresivitate şi nervozitate excesivă", mai spune medicul Luminiţa Anghel.

Risc crescut de boli cronice

Potrivit specialiştilor, un ciclu natural de odihnă corelat cu perioade de activitate fizică influenţează toate funcţiile biologice ale organismului. Atunci când ritmul biologic este dereglat, apar tulburări metabolice, hormonale şi ale presiunii sângelui.

Astfel, persoanele care sunt private de somn în mod regulat sunt mai predispuse către boli cardiovasculare, infecţii, cancer, diabet zaharat sau către obezitate, comparativ cu cele care dorm suficient. În plus, lipsa somnului poate duce la dureri musculare acute, la ameţeli şi la migrene.

Scurtează viaţa

Persoanele care dorm mai puţin de şase ore pe noapte prezintă un risc de deces cu 30 la sută mai crescut decât cele care dorm în mod obişnuit şapte sau opt ore, arată un studiu realizat de Societatea Americană Anticancer.

Astfel, somnul insuficient scade imunitatea organismului, precum şi capacitatea acestuia de vindecare în cazul în care a apărut o afecţiune. „Privarea de somn mai mult de trei săptămâni poate duce la deces din cauza scăderii imunităţii, ceea ce favorizează apariţia infecţiilor", meţionează Luminiţa Anghel.

Scade capacitatea de memorare

Lipsa somnului duce la o încetinire a activităţii neurotransmiţătorilor din creier, ceea ce poate fi asociat cu tulburări de concentrare şi de memorare.

Astfel, potrivit specialiştilor, somnul este implicat în procesele cognitive ale memoriei şi, de aceea, atunci când ne trezim, reuşim să înţelegem mai bine informaţia acumulată înainte de a adormi. În plus, în timpul somnului, informaţia inutilă este ştearsă, iar cea importantă este mai bine întipărită, dezvoltându-se memoria de lungă durată.

Pericol de accidente

Cercetătorii au demonstrat că somnul insuficient şi neodihnitor scade capacitatea de reacţie, o persoană care nu doarme începând
să-şi piardă autocontrolul şi să fie mai puţin atentă. De altfel, statisticile arată că 20 la sută din accidentele rutiere grave pot fi puse pe seama acestui factor.

Cum putem dormi mai bine

Pentru a combate tulburările de somn, trebuie să se respecte câteva reguli înainte de culcare. Astfel, înainte de a merge la culcare este indicat să luăm o cină uşoară, să desfăşurăm activităţi relaxante precum o baie caldă sau să citim o carte, să aerisim camera şi să alegem o pernă şi o saltea confortabile.

De asemenea, este indicat să mergem la culcare la aceeaşi oră în fiecare seară şi să evităm fumatul, cafeaua, ceaiul negru şi alcoolul cu câteva ore înainte de momentul alocat somnului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite