FOTO Colţ de rai: Lunca, labirintul de apă şi stuf din stepa Dobrogei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Gardurile“ de stufăriş ascund mii de hectare cu bălţi şi canale întortocheate, averea puţin cunoscută a sătucului tulcean Lunca. Când vă apucă dorul de ducă pe şosele pustii şi tânjiţi după câteva ore de tihnă într-un loc liniştit, daţi o fugă spre oaza de stuf şi apă de lângă Enisala.

E greu de ghicit că în Lunca, o aşezare cu puţin peste 1.000 de suflete din comuna Ceamurlia, s-ar putea adăposti un asemenea tezaur de frumuseţe, pentru că malul lacului Goloviţa nu se zăreşte de la şosea, dincolo de casele banale. Dar cine se lasă condus de atracţia spre necunoscut ajunge pe un teritoriu de 3.000 de hectare, plin de bălţi şi stuf. Aici maşinile nu mai sunt de niciun ajutor, iar caii-putere merită un pic de odihnă după o cursă pe şoselele pustii care brăzdează în lung şi-n lat Dobrogea.

Mai citeşte şi:
FOTOREPORTAJ Colţ de rai in Banat: Spectacolul naturii pe Cheile Nerei

VIDEO Colţ de rai: Delta Ardealului- ochii dulci ai muntelui de sare

VIDEO Colţ de rai: Cazanele Dunării, o zonă magică

Pe-un picior de plaur

Lăsaţi maşina în parcarea complexului Lunca, apoi închiriaţi o barcă pescărească pentru o plimbare pe „bulevardele" cu apă şi stuf. Mare parte din zonă este rezervaţie naturală şi e integrată în Biosfera Deltei Dunării. Barca alunecă prin canalele vaste. La ceas de toamnă, peisajul nu s-a cufundat în ruginiu, pentru că aici domneşte stufărişul. Deloc intimidaţi de zgomotul bărcii, peştii fac salturi surprinzătoare, de parcă ar vrea să le spună „bun venit" turiştilor. Doar păsările îşi iau zborul speriate din stufărişul des de lângă mal şi se îndreaptă fâlfâind din aripi spre mijlocul lacului, aşteptând să vadă dacă le vom urma. Câteva cârduri de lebede li se alătură.

Zeci de pescari vin în fiecare weekend la Lunca

Zeci de pescari vin în fiecare weekend la Lunca

În acest labirint ca-n Deltă am găsit şi o palmă de pământ: un plaur, o insuliţă de nici 50 de metri pătraţi, crescută printr-un mecanism natural complicat, minuţios şi îndelungat al naturii. Pentru câteva zile, acest petic de uscat are doi stăpâni: bucureştenii Marin Stanciu şi Paul Cristache „au naufragiat" de bunăvoie în această oază sălbatică, doar pentru câteva zile de pescuit. Au tras barca pe mal şi şi-au plasat strategic toate „armele" pe fâşia de pământ, ca să momească crapii către capcana lor. Cinci peşti dolofani „au aterizat" în juvelnicele pricepuţilor pescari.

Tărâmul argonauţilor

Lunca nu este o destinaţie atractivă doar pentru pescuitul sportiv, ci şi un loc important pentru cei interesaţi de istorie şi arheologie. La numai 20 de kilometri distanţă, pe teritoriul comunei Jurilovca, se află Capul Doloşman, rezervaţie care adăposteşte cetatea Argamum (sau Orgame, cum este numită în alte izvoare istorice), despre care se crede că ar fi cea mai veche aşezare de tip urban din România, capitol la care concurează cu Histria, din judeţul Constanţa. Situl arheologic e protejat, dar cetatea nu a fost scoasă încă în întregime la lumină.

Bărcile îi aşteaptă la ponton pe amatorii de plimbare

Bărcile îi aşteaptă la ponton pe amatorii de plimbare

Argamum are şi o legendă fascinantă care îi dă o aură de mister: conform unor izvoare istorice, aici ar fi debarcat argonauţii de pe corabia lor, în Antichitate, după călătoria în care au găsit lâna de aur. Aceştia au debarcat la Argamum şi au ascuns aici preţioasa lână pe care au obţinut-o cu multe sacrificii.

Singurul lucru care s-a demonstrat cert despre cetatea aflată acum în ruine este că în acea perioadă reprezenta un „nod" important pe rutele comerciale de odinioară care legau bazinul pontic de cel mediteranean. Din păcate, un singur indicator călăuzeşte turiştii spre destinaţia unică. Însă peisajul falezei înalte, dominată de cetatea înfiptă abrupt în lacul Razem, este impresionant.

Istorie lipovenească

La două sate depărtare se află Enisala (Heracleea), o cetate genoveză ridicată pe vremea Imperiului Bizantin. Din micul sat lipovenesc puteţi admira dealurile stâncoase, canalele cu mult stufăriş şi ruinele din a doua jumătate a secolului al XIV-lea. Faceţi o vizită la Muzeul de Pictură şi Muzeul Satului din Enisala, unde sunt expuse o sumedenie de obiecte tradiţionale. Tot aici puteţi admira un cuptor de pâine tradiţional şi un amfiteatru în aer liber.

Apa şi stuful înconjoară complexul turistic

Apa şi stuful înconjoară complexul turistic

Ospătarii pe patine, atracţia de iarnă

Din micul port pentru ambarcaţiuni de agrement de la complexul Lunca puteţi pleca în laguna Razim-Sinoe. Taxa de pescuit, de 50 de lei pe zi, include o barcă cu rame sau motor şi un ghid de pescuit. La sfârşitul zilei vă puteţi întoarce cu o pradă bogată de crap, şalău, somn, roşioară sau ştiucă. Iarna, amatorii de pescuit sunt aduşi cu sania la copcă şi li se pune aproape o sobă godin. În fiecare oră, ospătarii vin pe patine şi le aduc vin şi ţuică fiartă.

O noapte de cazare în complexul Lunca costă 100 de lei. Copiii sub zece ani nu sunt taxaţi, iar micul dejun pentru două persoane e inclus în preţ. Tarifele cresc cu 20 de lei în weekend, însă în extrasezon se oferă reduceri. La restaurant, specialitatea casei este şalăul cu ciuperci şi sos de smântână, iar preparatele sunt gătite cu legume bio cultivate în grădina de patru hectare a complexului.

Cu şalupa la Gura Portiţei

SITUARE. Lunca aparţine de comuna Ceamurlia de Jos, aflată între Sarichioi şi lacul Goloviţa.

ACCES. Se poate ajunge cu maşina, pe DJ 222, dacă veniţi dinspre Tulcea sau Constanţa. Există şi curse de microbuz Constanţa - Tulcea sau Bucureşti - Tulcea.

CAZARE. Pe lângă complexul turistic Lunca, clubul de vacanţă Safari Village din Enisala oferă 26 de locuri de cazare în casele învelite cu stuf, la preţul de 50 de euro pe noapte, cu trei mese pe zi.

OFERTĂ. Pachetul de Revelion în complexul Lunca costă 450 de lei pentru trei zile de persoană, cu mic dejun, prânz şi masa festivă. Rezervările se fac între 1 şi 15 noiembrie.

AGREMENT. În împrejurimi se practică în special vânătoarea de păsări. Se organizează şi circuite în zona lacurilor sau excursii spre Gura Portiţei cu şalupe rapide, la 250 de lei de persoană, cu plecare din Jurilovca. În barcă au loc opt persoane, iar distanţa e de 20 de kilometri.

INFORMAŢII. Mai multe amănunte despre această destinaţie turistică găsiţi pe site-ul www.complexlunca.ro

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite