FOTOREPORTAJ Colţ de rai in Banat: Spectacolul naturii pe Cheile Nerei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banatul se mândreşte cu o superbă zonă turistică , însă aceasta este prea puţin exploatată. Parcul Naţional Cheile Nerei-Valea Beuşniţei este destinaţia ideală pentru cei care caută o oază de linişte şi aer curat, dar şi pentru tinerii dornici de distracţie.

Cheile Nerei, destinaţia ideală pentru copii şi bătrâni

Rezervaţia din judeţul Caraş-Severin este destinaţia ideală pentru cei care vor să evadeze din oraşele încinse de arşiţă şi să se bucure de liniştea naturii. Să auzi fiecare zumzet de albină, fiecare cântec al păsărilor sau susurul Nerei şi al pârâului Bei strecurându-se printre stâncile curăţate de vreme - ce poate fi mai frumos?

image

Pe drumuri de ţară

Cheile Nerei, cele mai lungi din ţară, se întind pe o distanţă de 20 de kilometri, între localităţile Şopotul Nou şi Sasca Montană. Zona este o destinaţie ideală pentru turiştii de toate vârstele.

Pavel Bornea are 65 de ani şi este din localitatea de frontieră Cenad, unde nu vede altceva decât câmpie. A fost o dată pe Cheile Nerei, iar în acest weekend a venit a doua oară, dar acum şi-a adus vecinii, nepoţii şi alte neamuri. „Este superb. Stăm cu cortul şi vrem să facem şi traseele", spune el.

Lacul Dracului, fenomen carstic unic, Ochiul Beiului şi Cascadele Beuşniţei sunt doar câteva dintre obiectivele care te fac să-ţi doreşti să revii aici. Albastrul şi limpezimea apei din Ochiul Beiului sau Lacul Dracului ţi se lipesc de suflet.

Pentru a ajunge în minunata rezervaţie din Banat nu trebuie să înfrunţi cozile kilometrice de pe DN1, dar trebuie spus că drumurile reprezintă ruşinea regiunii. Indiferent dacă vrei să vezi Cheile Nerei pornind dinspre Şopotul Nou sau Sasca Montană, câteva porţiuni de drum spre cele două localităţi sunt dezastruoase, dar în rest şoselele sunt acceptabile, iar peisajele te fac să treci peste acest neajuns. Traseul turistic spre „Tunele" oferă privelişti de vis, iar punctele forte ale rezervaţiei sunt accesibilitatea (traseul poate fi făcut inclusiv de familii cu copii de 3-4 ani) şi curăţenia.

Bucureştenii au început să uite de Valea Prahovei şi preferă să vină la Ochiul Beiului


Click pe poza pentru galerie foto!

Zona e încă „virgină" din punct de vedere turistic, iar asta i-a permis să-şi păstreze curăţenia şi sălbăticia. Este principalul motiv pentru care mulţi bucureşteni preferă să meargă pe Cheile Nerei, în loc să urce pe Valea Prahovei.

Gabriela şi Florinel Boloş sunt doi bucureşteni trecuţi de prima tinereţe care au venit să se bucure de aerul curat şi apa rece ca gheaţa de la Ochiul Beiului. Sunt încântaţi de ceea ce au văzut. „Am ajuns acum două zile. Este foarte frumoasă zona. Noi suntem cortişti şi am văzut multe zone", spune Gabriela Boloş, adăugând că, după ce vor prospecta zona, îşi vor trimite şi copiii aici.



„Este foarte frumos. Ai ce vizita, poţi face drumeţii, e aer curat. Am luat şi copiii, mai în braţe, mai pe jos. Condiţiile de cazare şi mâncarea au fost foarte bune", povesteşte şi Carmen Costoiu, venită din Capitală ca să se relaxeze pe Cheile Nerei.

La un pas de Clisura Dunării

image
image

Cascada Beuşniţei, un peisaj încântător  Fotografii: Remus Runcan

Într-un sejur de mai multe zile în Banat puteţi include mai multe obiective apropiate de Cheile Nerei. Pe o rază de aproximativ 60 de kilometri mai pot fi vizitate Clisura Dunării, lângă Moldova Nouă, prima linie ferată din ţară, construită pe ruta Anina-Oraviţa, dar şi Casa Verde din Sasca Montană, un proiect inedit prin care a fost construită o casă numai din materiale ecologice, în special lut. Conceptul iniţiat de arhitecta Ileana Mavrodin prinde din ce în ce mai mult la români, care comandă astfel de case.

De asemenea, turiştii pot vizita şi morile de apă de pe Cheile Rudăriei, vechi de peste 200 de ani. Complexul este unic în Europa, iar morile sunt încă funcţionale, fiind folosite şi astăzi de localnici.

Rafting şi căţărare

ACCES. Cu maşina se poate ajunge dinspre drumul european E 70 (DN 6). În dreptul localităţii Iablaniţa mergeţi spre vest, pe DN 57B (Iablaniţa - Anina - Oraviţa). Din Bozovici, drumul continuă pe DJ 571B, până la Şopotul Nou, pentru a intra în chei dinspre sud. Accesul e posibil şi dinspre DN57, pe drumul judeţean 571, din Moldova Nouă, sau din apropiere de Oraviţa (intersecţie între localităţile Răcăşdia şi Nicolinţ). Se urmează DJ 571 până la Sasca Montană sau Sasca Română. Cu trenul se poate ajunge la Reşiţa dinspre Caransebeş şi Timişoara, iar mai departe cu autobuzele.

CAZARE. Pensiunile Cheile Nerei şi Dora din Sasca Montană au tarife de 47 de lei pentru o noapte de cazare, 57 de lei pentru cazare şi mic dejun şi 102 lei de persoană pe zi pentru cazare cu trei mese incluse.



AGREMENT. Turiştii pot alege între plimbările cu ATV-ul, rafting pe Nera, paintball, călărie, căţărări pe stâncă şi coborâre cu tiroliana. Principalele trasee pe drumeţii: Şopotul Nou - Cheile Nerei - Sasca Română, cu durata opt - nouă ore; Sasca Română - Podul Bei - Lacul Ochiul Bei, cu durata şapte - opt ore; Sasca Montană - Cascada Şuşară - Lacul Dracului, cu o durată de trei - patru ore.

INFORMAŢII. Găsiţi totul despre Cheile Nerei pe site-urile http://www.cheilenerei-beusnita.ro/, http://nera.exploratorii.ro şi http://www.infocheilenerei.ro.

Adrenalină la nivel maxim

image
image

În Valea Nerei există trasee ce pot fi parcurse cu ATV-ul



Populaţia din Sasca Montană este în mare parte îmbătrânită, iar peisajele de vis contrastează puternic cu sărăcia din zonă. Oamenii învaţă cu greu cum să exploateze oportunităţile turistice, care ar putea reprezenta o sursă importantă de venituri. Potrivit primarului Ion Poplicean, administraţia face eforturi pentru a introduce canalizarea, ceea ce ar fi un punct de pornire pentru dezvoltarea localităţii.

„Oamenii încep să înţeleagă că trebuie să-şi amenajeze o cameră în care să poată primi turişti", spune edilul. Până atunci, posibilităţile de cazare se reduc la cele două pensiuni din zonă, Cheile Nerei şi Dora. Zona nu este o destinaţie doar pentru cei care caută liniştea şi sălbăticia. Pionierul turismului din zonă, Emanuel Laeş, le oferă tinerilor şi alte posibilităţi de distracţie.



Cu banii câştigaţi în Austria, unde a munci pe brânci timp de câţiva ani, el a ridicat o pensiune în locul în care a copilărit, organizând pentru turişti trasee cu ATV-ul, rafting pe cursul Nerei, paintball, călărie, căţărare pe stâncă şi coborâre cu tiroliana.

„Practic, Cheile Nerei sunt accesibile oricui. Traseele se pot împărţi în segmente pe care le faci într-o oră sau în şapte ore, în funcţie de ce vrea fiecare. Cu ATV-ul se poate merge pe drumul roman", explică Laeş.

image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite