Dilema săptămânii: Exerciţii fizice sau diete?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăvara, cu alaiul ei de flori, e tot mai aproape şi, când trebuie să renunţăm la „canadiană“ pentru o cămaşă ce nu se închide la toţi nasturii, apare inevitabil problema kilogramelor în plus. Atunci când ne gândim la scăderea în greutate, dietele şi exerciţiile fizice sunt cele mai eficiente soluţii. La care dintre ele apelăm însă atunci când vrem să slăbim rapid?

După ce reuşim să depăşim seducătorul „nu contează fizicul, ci sufletul" şi renunţăm la fantezia succesului unor persoane mai „plinuţe" din showbizul românesc, o simplă privire în oglindă scoate la iveală o provocare tăinuită pe tot parcursul iernii: „lupta" cu surplusul de greutate.

Citiţi şi:

Kilogramele,  o povară  în showbiz

A contempla sau a mânca?

Într-o lume mereu pe fugă, care mănâncă repede la fast-food şi lucrează, plictisită, în birouri dezordonate din „hale" corporatiste, timpul alocat exerciţiilor fizice se reduce drastic. Fie că e vorba despre revoluţionarele 5, 6, 7 sau 8 exerciţii pentru slăbit, ori că procesul dă rezultate în 30, 20 sau chiar 15 minute, sedentarismul secolului XXI înlătură definitiv alternativa sportului. Pe de altă parte, dietele felurite, disociate sau nu, par să fie la fel de puţin atractive în ritmul accelerat al zilei. Nu sunt mulţi cei care, seara, acasă, preferă să contemple la un „platon" ţărănesc ori la un „aristropel", în loc să gătească felul de mâncare corespondent. Tentate să aleagă varianta cea mai uşoară de a slăbi, multe persoane preferă fie doar soluţia exerciţiilor fizice, fie doar pe cea a diverselor diete miraculoase. În plus, „micul ecran" ori tabloidele stufoase, care ne-au obişnuit cu reţeta succesului în diverse domenii, ne oferă o mulţime de exemple de reuşită. Nu e greu să aflăm că  primarul Piedone a slăbit 50 de kg în şase luni, că deputatul Varujan Pambuccian a scăpat de 70 de kg în opt luni, că fiica Andei Călugăreanu, Ioana Tufaru, e mai slabă cu 100 de kg după un an şi două luni, ori că Gabriel Cotabiţă a înşelat cântarul cu 30 de kilograme în doar trei luni - folosind cura „Cătălin Crişan". Remarcabil este şi succesul lui George, un arici supraponderal din Marea Britanie care, în 2008, a reuşit să slăbească 500 de grame, ajungând la greutatea de 1,7 kilograme, cu ajutorul unei diete stricte bazată doar pe hrană de pisici.

Miracolul cercetătorilor britanici

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Ussex insistă însă, într-unul dintre studiile lor, asupra activităţilor fizice „ecologice", precum mersul pe bicicletă sau grădinăritul, şi arareori greşesc cercetătorii britanici. Care este, în aceste condiţii, cea mai eficientă metodă de slăbit?

„Un regim eficient nu înseamnă doar dietă!"

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, director ştiinţific şi director general al Institutului de Cercetări Alimentare, este de părere că, fără exerciţii fizice, orice dietă este inutilă.

„Un regim eficient nu înseamnă doar dietă. Înseamnă un aport alimentar echilibrat, diversificat dar, în afara exerciţiului fizic, nu are nicio valoare. Deci, una fără alta nu se poate", consideră nutriţionistul. În plus, potrivit recomandărilor acestuia, trebuie să ne gândim mereu la metode de combatere a sedentarismului, indiferent că ţinem sau nu o dietă, pentru că, în caz contrar, există nu doar riscul kilogramelor în plus, ci şi cel al unor tulburări ale circulaţiei sângelui, dureri de coloană sau ţinută incorectă. „Ca să nu mai vorbim de sportul de performanţă. Atunci când nu ai specialist în nutriţie, pot să ţi se degradeze foarte rapid articulaţiile şi să te îmbolnăveşti grav, pentru că se declanşează o cantitate mare de radicali liberi atunci când faci un efort mai mare. Persoanele care nu fac sport trebuie însă pună accentul pe mişcarea naturală, pe mersul pe jos sau pe folosirea scărilor. Nu numai că o dietă fără astfel de exerciţii nu dă rezultate, dar e şi periculoasă. Apoi, mai e un pericol pe care unii îl ignoră: regimurile fanteziste de slăbire, cu tot felul de promisiuni şi pastile, picături sau alte prostii. Şi nu trebuie să picăm în această plasă", avertizează profesorul.

"E un pericol pe care unii îl ignoră: regimurile fanteziste de slăbire, cu tot felul de promisiuni şi pastile, picături sau alte prostii."
Gheorghe  Mencinicopschi nutriţionist

„Cele două metode sunt complementare"

Nutriţionistul clujean Adrian Copcea susţine că cele două variante de slăbit, dieta şi exerciţiile fizice, sunt complementare şi astfel nu se poate trasa o linie rigidă între ele.

„Un medic bun nu ignoră nici una, nici alta. Indicaţiile trebuie făcute pe acelaşi nivel de importanţă", consideră medicul Adrian Copcea. Specialistul în diabet, nutriţie şi boli metabolice din Cluj-Napoca vorbeşte de importanţa fiecărui pas pe care persoanele care vor să slăbească trebuie să-l urmeze. „Dietele care nu sunt însoţite de o activitate fizică corespunzătoare sunt o greşeală! Pentru ca regimurile să aibă rezultate, câteva minute de sport nu trebuie să lipsească. Atunci când anumite tipuri de activitate fizică nu pot fi făcute, trebuie găsite alternative. Există exerciţii perfecte şi pentru cei care au probleme de coloană. Nu aşa se pune problema, ori dietă, ori mişcare. Pot să merg la baschet trei ore şi apoi să beau cinci beri şi n-am rezolvat nimic. Altfel, pot să ţin o dietă, să nu mă mişc deloc, mi se duc toţi muşchii şi, chiar dacă am slăbit 10 kilograme, le pun la loc imediat. Matematic spus, se poate slăbi şi cu acelaşi nivel de mişcare, dacă se mănâncă mai puţin sau, dacă se mănâncă la fel, se slăbeşte cu mai multă mişcare. Asta e ecuaţia! Nu se pune problema că se preferă una sau alta", susţine medicul Adrian Copcea.

"Pot să merg la baschet trei ore şi apoi să beau cinci beri şi n-am rezolvat nimic. Altfel, pot să ţin o dietă şi să nu mă mişc deloc."
Adrian Copcea nutriţionist

image
image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite