VIDEO Colţ de rai: Cheile Sohodolului, canionul din Gorj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puteţi vizita unul dintre cele mai frumoase peisaje carstice ale României, tărâmul alpiniştilor.  La mai puţin de o jumătate de oră distanţă de Târgu-Jiu, Cheile sunt la picioarele tale. Odată ajuns acolo, îţi doreşti să te întorci cu prima ocazie.

Fiecare colţ de stâncă, fiecare loc prin care apa răzbate victorioasă îţi dă ghes să renunţi la maşină şi să parcurgi pe jos mare parte din cei zece kilometri ai Cheilor. Dacă ai noroc de vreme însorită, poţi fotografia peisaje impresionante. Locul e frecventat de zeci de alpinişti din ţară, dar şi de peste hotare, mai ales că în zonă sunt amenajate o mulţime de trasee pentru căţărare.

Mai citeşte şi:
FOTOREPORTAJ Colţ de rai in Banat: Spectacolul naturii pe Cheile Nerei

VIDEO Colţ de rai: Delta Ardealului- ochii dulci ai muntelui de sare

VIDEO Colţ de rai: Cazanele Dunării, o zonă magică

Inelul modelat de vânt

Datorită reliefului carstic din zonă, care cuprinde valori de patrimoniu şi specii rare de plante, Cheile au primit statutul de arie protejată, iar taxa de intrare este de 10 lei. Situate în apropiere de comuna gorjeană Runcu, la aproximativ 15 kilometri distanţă de Târgu-Jiu, pe o ramificaţie a Drumului Naţional 67, Cheile Sohodolului au forme unice, imposibil de reprodus de mâna omului. Dacă te afli în oraşul lui Brâncuşi, ca să ajungi aici trebuie să te îndrepţi spre Baia de Aramă. După 15 kilometri de mers cu maşina virezi la dreapta, iar după încă 5 kilometri îţi apare în faţă satul Runcu.

La mai puţin de trei kilometri de centrul satului, Cheile Sohodolului te obligă să laşi la intrare grijile şi viaţa agitată de la oraş. Aceste minunăţii ale naturii se întind pe aproximativ 10 kilometri în interiorul Munţilor Vâlcan şi se aseamănă cu un canion săpat în stâncă. Sus, pe creste, turiştii sunt întâmpinaţi de formaţiuni de roci modelate de forţa vântului. Inelul, cea mai cunoscută dintre acestea, se aseamănă cu o fereastră prin care se poate vedea cerul.

Maşinile rămân la intrarea în aria protejată

Maşinile rămân la intrarea în aria protejată

Spectacolul licuricilor

Aria naturală protejată din nordul judeţului Gorj atrage anual mii de turişti din ţară şi din străinătate. Nările, Fusteica, Inelul, Peştera Popii, Peştera Gârla Vacii sunt doar câteva dintre reperele impresionante ale acestei zone. Peştera Popii, aflată la intrarea în Chei, este cel mai vizitat obiectiv, pentru că aici au fost descoperite picturi rupestre cu siluete antropomorfe de culoare neagră.

În locul denumit „Lunca cu Pruni", pe un perete de stâncă, trecătorii pot descoperi desene rupestre. Vara, dar şi toamna, zeci de căţărători iau în piept muntele pe cele mai dificile trasee de căţărat din zonă. „Merg pe Cheile Sohodolului din două în două săptămâni, iar prima dată am fost când aveam 16 ani. Atunci am descoperit pasiunea pentru căţărare. Aveam un prieten care era monitor de escaladă, care avea echipamentul necesar şi mi-a propus să încerc şi eu. Fiind multă adrenalină, mi-a plăcut foarte mult. La scurt timp, mi-am cumpărat şi eu echipament, hamuri, bucle, încălţăminte de căţărat şi am început să ajung la grade de dificultate din ce în ce mai mari. Am ajuns la opt plus, iar 12 este maxim. La Nări sunt cele mai frumoase trasee, pentru că acolo e gradul cel mai mare de dificultate. E minunat să mergi acolo cu cortul, deşi noaptea este foarte frig. Cei care vor să vină aici trebuie să vină cu echipament şi în rest nu au ce să regrete. La ieşirea din Chei e o poieniţă specială pentru înnoptat, cu cortul.

Nimic nu se poate compara cu o noapte petrecută în sălbăticia de pe Cheile Sohodolului, în jurul unui foc de tabără", declară Gabriel Perpelea, un tânăr din Târgu-Jiu, pasionat de alpinism.În plus, cei care vin pe Cheile Sohodolului cu cortul au parte noaptea de un spectacol feeric de lumini, oferit de sute de licurici care zboară în voie.

Sus, pe creste, veţi admira o panoramă superbă

Sus, pe creste, veţi admira o panoramă superbă

Peripeţii în sălbăticie

Turiştii pledează pentru frumuseţea zonei: „Am descoperit frumuseţile Cheilor Sohodolului în urmă cu aproximativ 15 ani, când am mers acolo cu părinţii mei. M-au impresionat, aşa că le vizitez de câte ori am ocazia. De fiecare dată descopăr ceva nou. Încă de la intrare în comuna Runcu peisajul se transformă, deschizându-ţi în cale o privelişte de vis, cu stânci şi păduri. Prima oprire o fac la cascada aflată chiar la intrare pe Chei. Zumzetul naturii mă linişteşte mereu. Am fost de câteva şi cu cortul, dar, de cele mai multe ori, am mers fie la plimbare, fie la iarbă verde. Am încercat să urc cât mai sus, iar pe măsură ce avansez imaginea este în continuă schimbare", explică Monica Popescu, o turistă de 27 de ani, din Târgu-Jiu.

„N-am ratat nici concursurile de căţărat, îmi place foarte mult să le urmăresc, chiar dacă nu particip. O altă atracţie este pescuitul la păstrăv, mai ales că sunt pasionată de acest sport, iar în râul Sohodol am reuşit să prind păstrăv-curcubeu. Acum au populat râul cu peşte, încă un motiv pentru a petrece măcar un weekend în zonă. Distanţa din Târgu-Jiu până la Cheile Sohodolului este relativ mică, ceea ce reprezintă un atu pentru mine. Le recomand tuturor să viziteze Cheile Sohodolului. Cu siguranţă că nu vor regreta", adaugă ea. „Este un loc superb. Am plecat fără mâncare şi am învăţat să pescuiesc. Am făcut foc din vreascuri şi am prăjit peştele. Cu toate peripeţiile, m-aş întoarce acolo oricând, dar mult mai bine pregătită", declară Lucia Sbora, o turistă din Braşov.

"Nimic nu se poate compara cu o noapte petrecută în sălbăticia de pe Cheile Sohodolului, în jurul unui foc de tabără."
Gabriel Perpelea turist

Cu ochii pe vipere

O şopârlă se asortează la verdele din jurul ei

O şopârlă se asortează la verdele din jurul ei

Turiştii au ce vedea în Cheile Sohodolului. În canionul gorjean pot fi observate, în special primăvara, peste 300 de specii de plante specifice acestor locuri, de la garofiţa de stâncă, sămânţa soarelui, spânzul purpuriu până la struţişor. Se spune chiar că aici sunt castani seculari plantaţi înainte de anul 1859. Mare atenţie însă la şerpi! Călătorul se poate trezi la picioare cu vipere cu corn, dar acestea nu devin agresive dacă nu se simt ameninţate. Deşi acesta e un pericol rar, este bine să fiţi vigilenţi şi să ţineţi cont că aici există şi zone fără semnal de telefonie mobilă.

Căsătorie la nivel înalt

Numărul tinerilor care se hotărăsc să-şi unească destinele într-un cadru natural creşte în fiecare an. Cea mai spectaculoasă ceremonie a avut loc în luna martie a anului trecut, când doi tineri şi-au jurat iubire în vârf de munte, la Cheile Sohodolului. Îndrăgostiţii s-au îmbrăcat în costume de epocă şi au urcat până la cota 700, la Inel. Ei au ales acest loc pentru asemănarea lui izbitoare cu o verighetă, dar mai ales pentru că aici s-a înfiripat povestea lor de iubire.

Daniel şi Cristina, tinerii însurăţei, au vrut ca modelul lor să fie urmat şi de alţi îndrăgostiţi, iar Adi Câmpeanu, primarul comunei Runcu, cel care a oficiat căsătoria, este pregătit oricând să urce din nou în vârf de munte pentru a lega destinele celor care îşi doresc o ceremonie memorabilă.

„Magnet" pentru pescari şi vânători

SITUARE. Cheile Soholului se întind pe o lungime de aproximativ zece kilometri în nordul judeţului Gorj, între Runcu şi Poiana Contului.

ACCES. Cu maşina puteţi merge până aproape de Chei. Dacă lăsaţi maşina în sat, continuaţi drumul apelând la căruţele localnicilor. La intrarea în rezervaţie, turiştii primesc saci în care să arunce gunoiul.

SEJUR. La Pensiunea Nona, de trei stele, o cameră pentru patru persoane costă 150 de lei pe noapte. Detalii pe www.cazarelanoi.ro, la secţiunea „pensiune/oltenia". Complexul turistic Popasul Sohodol, situat lângă Runcu, la poalele Munţilor Vâlcan, are 28 locuri de cazare în patru cabane, bar şi un restaurant de 130 de locuri.

ACTIVITĂŢI. La Popasul Sohodol, turiştii pot practica sporturi de iarnă şi nautice. Pe lângă escaladă şi drumeţii, Valea Sohodolului e un magnet pentru pescari, întrucât populările repetate asigură păstrăv la discreţie. Pescuitul păstrăvului se face numai cu momeli artificiale şi numai pe zonele stabilite de cesionar sau de administratorul acelei ape. Ocolul Silvic Runcu eliberează în câteva minute autorizaţiile pentru pescuit şi vânat.

INFORMAŢII. Mai multe date despre această zonă găsiţi pe site-ul www.judetulgorj.info.

s
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite