VIDEO Elena Ceauşescu: Am iubit poporul, m-am sacrificat pentru el

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena  şi Nicolae Ceauşescu,  în colţul acuzaţilor
Elena şi Nicolae Ceauşescu, în colţul acuzaţilor

Procesul Ceauşeştilor a fost judecat de un Tribunal Militar Excepţional, în cazarma unei unităţi militare din Târgovişte. Judecata sumară s-a desfăşurat la 25 decembrie 1989, în ziua de Crăciun. În timpul procesului, cei doi dictatori au trecut de la agonie, la extaz şi invers, creând o adevărată parodie cu replici memorabile.

Citeşte şi:
DECEMBRIE '89. Fostul şef al Securităţii: „Viaţa mea e distrusă 100 la sută”
EXCLUSIV Romeo Bălan, procurorul generalilor: „Chiţac şi Stănculescu merită să facă puşcărie şi la 90 de ani”

Nicolae Ceauşescu, susţinut de Elena, a refuzat, pe tot parcursul şedinţei de judecată, să răspundă la întrebări, motivând că va da socoteală doar în faţa "Marii Adunări Naţionale" şi a clasei muncitoare.

Întrebat de ce a înfometat poporul, Ceauşescu afirmă că "pentru prima dată cooperatorii au primit câte 200 de kilograme de grâu pe persoană - nu pe familie! - şi mai aveau încă dreptul să mai primească... E o minciună şi un falş. Vă spun ca să vă gândiţi bine, este o minciună în falş şi arată acuma câtă lipsă de patriotism şi ce trădare s-a comis în ţara asta".

În timp ce propriul avocat, Constantin Lucescu, le spunea că dacă ar fi avut "mai multă demnitate şi înţelegere din partea poporului român", şi-ar fi dat demisia şi ar fi rămas în străinătate, putând să li se ofere azil politic, soţii Ceuşescu au afirmat cu tărie "Nu plecăm noi de aici. Aici murim noi!".

La finalul procesului, judecătorul Gică Popa i-a cerut dictatorului să spună ultimele cuvinte în calitate de inculpat. „Răspund conform Constituţiei ţării. Şi cine v-a spus că nu o ştiu? Am scris cuvânt cu cuvânt Constituţia ţării", a afirmat Ceauşescu.

Elena Ceauşescu: Am iubit poporul, m-am sacrificat pentru el

Dacă lui Ceauşescu judecătorul nu i-a adus jigniri, pe Elena nu a lipsit-o de insulte. La un moment dat, judecătorul o face analfabetă pe "academicianul" Elena Ceauşescu pentru că "nu ştia să citească". Replica Elenei este memorabilă: "O să te audă intelectualii din ţara asta şi toţi colegii mei! O să te audă colegii mei ce vorbeşti! O să te audă!"

Ulterior, Elena Ceauşescu l-a făcut impertinent pe judecătorul care încerca să îl convingă pe Ceauşescu să consemneze că nu recunoaşte legalitatea instanţei care îl judeca.

În momentul în care Elena Ceauşescu a trebuit să semneze declaraţia redactată de grefier în baza spuselor ei la proces, aceasta a refuzat, adăugând: "Am muncit şi am luptat pentru popor de la 14 ani, aşa...mi-am sacrificat toată viaţa pentru popor... şi poporul este poporul nostru şi nu-l trădăm noi poporul!"

După ce instanţa i-a condamnat la moarte, cei doi au fost luaţi de paraşutişti pentru a fi executaţi. Elena Ceauescu a strigat disperată: „Nu sunt de acord! Împreună am luptat, să murim împreună! Dacă vreţi să ne omorâţi, ne omorâţi pe amândoi, împreună, nelegaţi. Nu, dragă, împreună!... Mergem împreună, legea aşa spune. Ne dă dreptul să fim împreună... Ce e asta? Ce vrei să faci cu asta? Nu admit!... Nu puneţi mâna pe noi!... Nu ne legaţi!... Nu ne jigniţi!... Nu ne legaţi, nu e voie să ne legaţi!... Vă e frică de popor... Nu ne rupeţi mâinile, mă copii! E ruşine! V-am crescut ca o mamă, daţi-mi drumul la mâini, îmi rupeţi mâna, daţi-mi drumul!... Aoleo, măi băiatule, mă!..".

Parodia s-a încheiat în curtea cazărmii, unde cei doi au fost împuşcaţi. Înaintea execuţiei  însă, un soldat pe lângă care au trecut i-a spus Elenei cu ranchiună: «Ai dat de dracu', Leano!»". Potrivit martorilor, replica ei ar fi fost: „Fir-ar mă-ta a dracu'!".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite