Dacii sunt cool, noi cum suntem?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă cineva susţine un lucru pe care poţi să îl combaţi uşor cu argumente „la obiect", este o mare greşeală să te apuci să-i conteşti persoana. Un adevăr este mai puţin adevărat rostit din gura unui nebun? O minciună devine adevăr, dacă e spusă de un înţelept?

Dacii sunt foarte cool. Aproape 100.000 de români au citit articolul despre filmul documentar "Dacii - Adevăruri tulburătoare 2012". Aproape 500 au postat comentarii relevante, 400 au trimis mai departe linkul în reţelele sociale şi peste 1.200 au apăsat butonul like.

Totul în numai patru zile.

Într-o săptămână în care s-au schimbat şefi de ministere, a crescut cursul valutar, fraţii Cămătaru au ajuns la zdup şi gimnastele de aur ale României au fost răsplătite pentru performanaţă, teoria dacologilor a fost cel mai urmărit, dezbătut şi apreciat subiect. A beneficiat de o audienţă incredibilă. De ce?

Articolul despre filmul de pe YouTube a stârnit o dezbatere aprinsă între cititorii adevarul.ro, cei mai mulţi dintre cei care au comentat trădând faptul că sunt fascinaţi de teoriile vehiculate. În acelaşi timp, mulţi cititori au contestat susţinerile dacologilor, cu multe argumente interesante.

adevarul.ro nu şi-a propus doar să prezinte viziunea video a unor amatori despre istoria noastră antică. De aceea, în colaborare cu revista Historia, au fost prezentate şi poziţiile unor istorici, urmărite cu interes de zeci de mii de cititori. Subiectul a fost preluat de unele televiziuni de ştiri, care au adus alţi istorici pentru a discuta despre daci, romani şi rădăcinile noastre.

După patru zile de dezbateri subiectul a rămas la fel de controversat pentru zeci de mii de cititori şi probabil că va rămâne aşa foarte mult timp. Se întâmplă asta şi pentru că istoricii „de meserie", care au vorbit pe tema aceasta, au greşit abordarea. S-au spus prea multe lucruri despre autorii documentarului şi prea puţine despre perioada istorică la care face referire filmul. Autorii au fost calificaţi, pe bună dreptate, ca fiind neprofesionişti în domeniul istoriei şi teoria lor ca fiind de sorginte Ceauşistă, dar reacţia aceasta a fost greşită.

Dacă cineva îţi expune o teorie cu argumente şubrede, este o greşeală să-i răspunzi că e urât. Sau că nu are pantofii curaţi. „Ne tragem din Daci. Chiar şi romanii se trag din daci", se spune în documentar. „Sunteţi ceauşişti", le răspund istoricii.  Istorici care şi-au construit carierele tot în perioada comunistă... „Păi voi sunteţi şi mai comunişti, pentru că aţi avansat sub acel regim", ar putea să le răspundă primii şi astfel să împingă discuţia la infinit. Ce să mai înţeleagă un cititor obiectiv din aşa ceva?

Dacă cei care şi-au expus teoria in documentar vorbesc prostii, atunci trebuie să fie uşor de combătut de către cei care deţin ştiinţa necesară şi argumentele corecte. Dacă nu sunt uşor de combătut, înseamnă că ne aflăm în faţa unei dezbateri şi mai interesante. O dezbatere care va mai continua, probabil, mulţi ani. Cel puţin până la o descoperire neaşteptată sau până când vechea garnitură de istorici, cu cariere construite sub regimul comunist, este înlocuită cu specialişti noi care nu au avut absolut nicio legătură cu vechiul regim.

Un lucru este cert, judecând după audienţa fără precedent generată de acest subiect: românii vor să ştie cât mai mult despre istoria lor.  Dacii sunt cel mai cool subiect acum.

Mulţi au nevoie să creadă că există ceva, undeva în trecutul îndepărtat, care să alimenteze un sentiment comun de mândrie naţională.

Căutăm în istorie, cu disperare, poate, ceea ce nu reuşim să contruim în prezent şi aceasta este cea mai importantă concluzie a sutelor de comentarii postate de cititorii adevarul.ro.

Este adevărat că un om, o etnie, un popor, o naţiune se definesc prin rădăcinile pe care le au, dar mai mult sunt definite de valorile care le guvernează prezentul.

Pasiunea cu care credem într-un trecut de aur nu este cumva, în realitate, un refugiu dintr-un prezent care nu ne place? Şi dacă este aşa, ce ne opreşte să schimbăm, de acum, tot ceea ce trebuie schimbat?

Malin Bot este redactor-şef adevarul.ro

Citeşte şi alte opinii de Malin Bot:

România mea şi România lor

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală



De ce nu ne pasă de România?

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu


Citeşte alte opinii pe platforma
ideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite