Lucruri care trebuie știute despre cazul ucigașului cu Ferrari

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Cocoană, cunoscut publicului ca "ucigașul cu Ferrari", s-a instalat vineri, 25 noiembrie 2011, într-o celulă, la Penitenciarul Timișoara. Are de executat patru ani și trebuie să plătească jumătate de milion de euro mamei tânărului pe care l-a ucis.

Plasarea lui Cocoană după gratii este un punct de cotitură în istoria recentă a sistemului judiciar românesc. Este primul caz în care judecătorii dispun măsuri serioase împotriva unei persoane care a comis un accident mortal.  Însă, mai mult decât atât, este victoria normalității împotriva atitudinii de șmecher și mentalității de ciocoi care a corupt totul în jur, în România contemporană.

Când Cocoană s-a urcat cu bolidul Ferrari pe trotuar și l-a ucis pe tânărul inginer IT Lucian Reja, au intrat în coliziune, de fapt, două modele de viață.

Trăim în două Românii. Una este cea a şmecherilor care îşi fac de cap şi calcă în picioare, nepedepsiţi, orice lege sau limită de bun-simţ. A doua Românie este cea a lui Lucian Reja. Un tânăr inginer angajat la o companie multinaţională, care ştia că viaţa înseamnă muncă, decenţă, respect pentru alţii", a comentat un cititor acest caz pe adevarul.ro.

image

Șmecherul cu Ferrari aparține unei categorii care a parazitat România și domină de prea mult timp viața oamenilor decenți din țara asta.  Copil de bani gata, Cocoană a urmat ca un moft cursurile Universității de Medicină din Timișoara. Nu a profesat ca medic și când a produs accidentul mortal din Timișoara a fugit de la fața locului, lăsându-și victima în agonie, fără ajutorul necesar.

A știut să se descurce foarte bine în viață. S-a asociat cu un bișnițar de haine, parfumuri și mașini uzate și astfel a ajuns să cunoască mulți oameni importanți din Timișoara. După comiterea accidentului mortal, mai multe surse din poliție și Parchet au dezvăluit că Adrian Cocoană furniza parfurmuri și alte produse, la prețuri avantajoase, unor procurori, judecători și polițiști. Șeful Poliției Rutiere Timiș a fost acuzat că era un apropiat al lui Cocoană. Cei vizați au negat apoi aceste informații, dar este cert că afacerile i-au mers foarte bine. În perioada de boom imobiliar s-a dezvoltat și pe această zonă.

Martorii care au descris accidentul din 19 august 2008 au spus despre Cocoană că avea o stare euforică, specifică unei persoane care a luat droguri sau a băut prea mult. În bolidul Ferrari urlau manele sârbești, Cocoană și iubita lui fiind protagoniștii unei veritabile petreceri pe patru roți. Mașina a plecat în trombă de la semafor, dar șoferul a ratat depășirea unui taxi. A lovit mașina în lateral și a ricoșat peste sensul opus de circulație, de unde a ajuns pe trotuar. Aici l-a surprins pe Lucian Reja și pe prietena acestuia. Reja a tras fata din calea bolidului, dar nu s-a mai putut salva pe el.

Specialiștii care au făcut expertiza
tehnică din dosar au stabilit că, în momentul în care l-a izbit pe Reja, bolidul avea viteza de 120 de kilometri pe oră.
Cocoană a fugit de la fața locului, lăsându-l pe Reja în agonie. S-a prezentat ulterior la Poliția Rutieră, după 48 de ore, când nu se mai putea stabili alcoolemia sau un eventual consum de droguri. Știa exact ce face, ceea ce indică faptul că obișnuia să conducă sub influența unor substanțe ilegale la volan.

Nu era primul accident
provocat de Cocoană. Cu doi ani înainte a intrat într-un stâlp, cu un bolid Corvette și în septembrie 2006 fusese amendat pentru că făcea slalom printre pietoni, cu un ATV, în centrul Timișoarei.

După accidentul cu Ferrari a început ceea ce este acum precedentul judiciar Cocoană. La presiunea opiniei publice și cu camerele de luat vederi țintite către ei, judecătorii din Timișoara au emis, pentru prima dată, o decizie de arestare preventivă într-un astfel de caz.

Însă, după ce atenția presei a scăzut, Cocoană a reușit să-și mute procesul la Judecătoria Craiova și să obțină imediat eliberarea din arestul preventiv și apoi ridicarea interdicției de a pleca din țară. Avocatul care a reprezentat-o pe mama tânărului ucis, Florin Kovacs, a acuzat la vremea respectivă comiterea unor acte grave de corupție. În 8 iunie 2010 DNA a obținut arestarea judecătorului care l-a eliberat pe Cocoană, într-un dosar de corupție în care au mai fost arestați doi avocați și un alt judecător. Șpaga: 45.000 de euro.

În această perioadă televiziunile au tocat cazul și s-au făcut petiții peste petiții la toate instituțiile care au legătură cu sistemul judiciar. A urmat un alt an de tergivesări inutile și șmecherii prin care avocații lui Cocoană au amânat sentința. Un an în care Cocoană și anturajul lui au sfidat o țară întreagă. Tatăl ucigașului cu Ferrari a aruncat cu pietre după o echipă PRO TV. Iubita acestuia a amenințat redacția Adevărul din Timișoara după ce a fost surprinsă alături de Cocoană la bordul unei șalupe de lux.

În tot acest timp mama lui Lucian Reja și-a plâns copilul și Cocoană nu a arătat nicio urmă de remușcare. Și-a văzut de viață, petrecând vacanțe în locuri exotice. A postat chiar și fotografii pe facebook cu vacanțele din Cuba. La Timișoara și-a satisfăcut în continuare setea de viteză cu o șalupă de lux, cu care se plimba pe Canalul Bega.

Pur și simplu nu i-a păsat o secundă că a luat viața unui om și nu a mimat măcar o urmă de regret.

După doi ani Judecătoria Craiova a emis prima condamnare și a mai urmat un an și jumătate până astăzi, când Cocoană și-a făcut cazarea la Penitenciarul "Popa Șapcă" din Timișoara, după o sentință definitivă. Legea îi va permite să părăsească închisoarea în doi ani, dacă se comportă frumos în penitenciar sau convinge persoanele responsabile să-i facă rapoarte pozitive.

E o pedeapsă care nu se compară cu crima comisă și cu modul în care autorul ei a sfidat o țară întreagă.

Este însă primul caz în care un șmecher criminal la volan ajunge să execute o pedeapsă cu închisoarea și în paralel să plătească daune serioase victimei. Dincolo de sentința punctuală din acest caz, plasarea lui Cocoană după gratii și daunele dispuse reprezintă și o victorie a normalității și decenței împotriva mentalității de șmecher. O umbră de speranță că lucrurile se pot schimba în România.

Mălin Bot este redactor-șef adevarul.ro

Citește pe aceeași temă:

România mea şi România lor


Cum urăște pițipoanca ucigașului cu Ferrari


image


Citește și alte opinii ale jurnalistului Mălin Bot:

Coincidențe bizare, à la Cluj, în Banat

Câți bani merită băieții deștepți din serviciile secrete?

Escroci deghizați în cămătari

Cum a ajuns legea o barieră doar pentru boi

Interlopii ne conduc cu sabia în mână

Şcoala de şpagă de la Drept

Triunghiul bermudelor poliţiştilor


Citeşte alte opinii de blogul jurnalistului:

Ipocriții

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală

Citeşte alte opinii ale jurnalistului Malin Bot pe platformaideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite