Până în 2013, în Republica Moldova se vor mai face doar transplanturi experimentale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhiva Adevărul
Arhiva Adevărul

Andrei Usatâi, ministrul Sănătății, a declarat astăzi că până la inaugurarea noului bloc chirurgical din cadrul Spitalului Republican din Chișinău vor fi făcute un număr redus de transplanturi hepatice și renale, din cauza dotărilor nesatisfăcătoare din sălile de operație.

Ministrul Sănătății a declarat astăzi că transplanturile la scară largă vor fi demarate abia după ce noul bloc chirurgical din incinta Spitalului Clinic Republican va putea fi dat în folosință. Conform planului construcție, acest lucru se va întâmpla după data de 20 august 2013.

„Transplantul renal va fi reluat din 2013, în noul bloc operator. Până atunci vor fi efectuate un număr redus de operații de transplant hepatic și renal. Acum nu avem dotările necesare pentru a efectua un număr larg de transplanturi", a precizat oficialul.

Blocul chirurgical din spatele Spitalului Clinic Republican ar putea fi gata la sfâșitul lui august 2013. Vezi GALERIA FOTO!

Ultima operație de transplant efectuată în Republica Moldova a fost făcută anul trecut la începutul lunii decembrie. În acel caz a fost vorba despre o operație de transplant renal, soldată cu un eșec. Vitalie Platon, pacientul în vârstă de 30 de ani, a primit un rinichi donat chiar de mama sa, însă organismul lui l-a respins de două ori, pe masa de operație. Acum, chișinăuianul se află la dializă, în așteptarea unui nou organ.

Ministerul Sănătății îi pregătește lui Vitalie Platon un nou transplant de rinichi, tot la Chișinău

Totodată, conducerea Spitalului Republican a anunțat faptul că în a doua jumătate a anului în curs vor fi inițate primele transplanturi de ficat din Republica Moldova. La aceste operații va participa și o echipă de chirurgi de la Centrul de Transplant Hepatic din incinta spitalului Fundeni din București. În acest moment 20 de moldoveni așteaptă să fie numiți printre cei trei norocoși care vor beneficia de aceste transplanturi.

O şansă dintr-o sută la transplantul de ficat

Trei transplanturi de ficat simultane, la Spitalul Republican din Chișinău

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite