Trei transplanturi de ficat simultane, la Spitalul Republican din Chișinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhiva
Arhiva

Intervențiile chirurgicale ar putea avea loc în perioada mai-iunie, în funcție de cât de repede vor putea fi identificați donatorii de ficat. La aceste operații vor fi invitați și specialiști de la Centrul pentru boli digestive și transplant hepatic din București.

Operațiile ar putea fi efectuate în perioada mai-iunie, cu ajutorul unei echipe de chirurgi din București. „Acum pregătim etapele de laborator a acestui demers. Vor fi două-trei intervenții de transplant hepatic simultane", a declarat directorul Spitalului Republican din Chișinău, dr. Sergiu Popa.

„Am auzit recent de această operație și vrem să fim alături de colegii noștri din Republica Moldova. Dacă vorbim despre un transplant cu organ de la un donator viu, atunci această operație poate fi mai simplu programată. Dacă va fi un ficat cadaveric, atunci mai așteptăm. Încă nu am hotărât cine va fi delegat la Chișinău. Dacă nu vin eu, cu siguranță va veni dr. Vlad Brașoveanu", a spus pentru „Adevărul Moldova" dr. Irinel Popescu, directorul Centrului pentru boli digestive și transplant hepatic din incinta spitalului Fundeni din București.

Cei doi chirurgi români specialiști în acest tip de transplanturi lucrează împreună încă din 1996. În urmă cu doi ani, Vlad Brașoveanu a făcut o specializare în transplantul de ficat de la un donator viu, la clinica Assan Medical Center din Coreea de Sud.

Cea mai recentă operație de transplant susținută la Chișinău a avut loc la începutul lunii decembrie 2011 și a fost un eșec. În acel caz era vorba despre un transplant renal, iar corpul lui Vitalie Platon, pacientul în vârstă de 30 de ani, a respins rinichiul donat de mama lui.

Transplant de rinichi eşuat. Bolnavul va fi inclus, în continuare, în lista de aşteptare

O nouă operație, de 25.000 de euro, la București, pentru tânărul supus ultimului transplant de rinichi, soldat cu un eșec

A aflat de la televizor că va primi un nou rinichi

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite