A aflat de la televizor că va primi un nou rinichi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Platon și fiul ei, Vitalie, așteaptă o soluționare din partea Ministerului Sănătății. Foto: „Adevărul“
Ana Platon și fiul ei, Vitalie, așteaptă o soluționare din partea Ministerului Sănătății. Foto: „Adevărul“

După operaţia eşuată de la Chişinău, ministrul Sănătăţii declară că Vitalie Platon va fi supus unei noi intervenţii la Bucureşti. Pacientul spune însă că nimeni nu l-a anunţat că va primi un alt rinichi în România, iar medicii de peste Prut afirmă că nu știu nimic despre acest caz.

De trei luni, Vitalie Platon face dializă şi aşteaptă un nou donator, după ce rinichiul primit de la mama lui a fost respins de organism, chiar pe masa de operaţie. Ministrul Sănătății, Andrei Usatâi, pare să fi rezolvat problema: îl trimite la București, pe cheltuiala instituţiei, pentru un nou transplant renal.

Şeful de la Sănătate s-a grăbit să facă public anunţul, înainte ca Vitalie Platon să fi fost informat. „Când am văzut știrile m-am bucurat, dar mi-a părut straniu că pe mine nu m-a anunțat nimeni", spune tânărul de 30 de ani.

O nouă operație, de 25.000 de euro, la București, pentru tânărul supus ultimului transplant de rinichi, soldat cu un eșec

Transplant de rinichi eşuat. Bolnavul va fi inclus, în continuare, în lista de aşteptare

Vitalie trăieşte împreună cu soţia şi cu mama lui într-un apartament de două camere din sectorul Buiucani. Singurul venit pe care îl are este de 350 de lei pe lună, pensia pe caz de boală. Nu înţelege ce au avut în vedere medicii când i-au scris pe certificatul de invalid „boală obişnuită". Maladia „banală" de care suferă se numeşte, în limbaj medical, glomerulonefrită cronică și se manifestă prin inflamarea vaselor mici de sânge din rinichi și pierderea progresivă a funcţiei renale.

„Cu cât Vitalie face mai des dializă, cu atât îi scad șansele pentru un transplant." - Aurelia Platon, soția pacientului

La 6 decembrie anul trecut a fost primul pacient supus unui transplant de rinichi la Chişinău după mai bine de patru ani. Era şansa lui la viaţă. Acum îşi aminteşte cu groază de operaţie. „Când au dat drumul la sânge, rinichiul trebuia să se facă roz, semn că funcţionează, însă rămăsese inert. M-au tăiat din nou, l-au scos, l-au spălat și l-au pus la loc. Dar tot n-a mers. Apoi mi s-a spus că sângele s-a coagulat într-o venă. Ulterior, niciun psiholog n-a venit să vorbească cu mine", povesteşte Vitalie. De atunci urmează un regim alimentar sever, dublat de un tratament cu medicamente pentru sistemul imunitar. Totodată, este obligat să meargă la dializă de două ori pe săptămână.

Motivați de nevoi, respinși de angajatori

Invalizii, sortiţi să accepte cărucioare proaste de pomană

După trei luni de la operația eșuată, cea mai afectată este mama tânărului. Ana Platon, bucătăreasă la spitalul „Toma Ciorbă", îşi sacrificase propriul rinichi pentru a-şi salva feciorul. „Am umblat și-am dat toate analizele pe care mi le-a cerut medicul. Totul se potrivea. Nu ştiu de ce organismul lui mi-a respins rinichiul. Am rămas numai cu durere în suflet", spune printre lacrimi femeia, acum şi ea invalid.

Demersuri neîndeplinite

Contactați de reporterii „Adevărul", reprezentanții Centrului de Transplant Renal de la Spitalul Fundeni din Bucureşti au spus că Vitalie Platon nu se află în evidențele lor. „Prima dată aud acest nume. Nu e înregistrat la noi. Pentru a intra în lista de așteptare, sunt necesare mai multe informații, printre care grupa sanguină și istoricul patologic al pacientului", a precizat doctorul Emine Kereji de la Fundeni.

(FOTO) Străzile din centrul Chișinăului, capcane pentru invalizii cu dizabilități locomotorii

„Negociem cu Centrul de Transplant Renal de la București să-l ia pe Vitalie în evidență." - Sergiu Popa, Directorul Spitalului Clinic Republican

(VIDEO)CHIŞINĂU: Cartierul deranjat de copiii cu handicap

La Spitalul Clinic Republican din Chișinău cazul lui Vitalie este încă nerezolvat. Directorul instituției, Sergiu Popa, susţine că au făcut demersuri la centrul de transplant de la Fundeni, pentru ca bărbatul să fie trecut pe lista de așteptare. „Urmează să fie luată o decizie. Pacientul va beneficia de un transplant cu un rinichi preluat de la un donator în moarte clinică", ne-a asigurat managerul.

Operație în regim de urgență

În prezent Vitalie Platon are nevoie de un al treilea rinichi care să suplimenteze activitatea celor deja existenți și care, din cauza bolii, funcționează cu mult sub capacitatea unor organe sănătoase. „Chiar dacă nu se rezolvă nimic aici în Moldova, sora mea care se află în Spania a spus că îmi poate dona un rinichi. Are 22 de ani. Dar nici nu vreau să fie în familie trei invalizi, din cauza mea", ne-a spus tânărul.

Organ cu durată mică de valabilitate

O alternativă ar fi să îi fie introdus în corp un rinichi provenit de la un donator aflat în moarte clinică, fapt posibil doar cu acordul rudelor apropiate ale defunctului. Acest lucru înseamnă că donatorul are creierul mort, însă celelalte organe vitale încă îi funcționează și, implicit, pot fi recoltate chirurgical.

EXCLUSIV „La Fundeni se vând organe ca la piaţă" FOTO VIDEO

„Aici nu e ca la coadă la carne. Un rinichi cadaveric poate fi transplantat doar în câteva ore de la recoltare. Împerecherea donatorului cu recipientul se face numai prin computer. Problema e că unii pacienți pot veni pentru transplant în timp util, iar alții nu reușesc", precizează doctorul Emine Chereji, de la Centrul de Transplant Renal din incinta Spitalului Fundeni din București. Potrivit lui, dacă va fi acceptat în listele instituției, Vitalie va fi unul dintre cei aproape de 2.000 de oameni, în mare parte cetățeni români, care așteaptă la rândul lor un nou rinichi.

Rinichi la negru

În București, vânzătorii de organe la negru cer între 10.000 și 13.000 de euro pentru un rinichi sănătos. Mai departe, donatorul și recipientul trebuie să treacă împreună o comisie medicală care certifică dacă transplantul poate fi efectuat.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite