(VIDEO)CHIŞINĂU: Cartierul deranjat de copiii cu handicap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

20 de locuitori din sectorul Buiucani cer printr-un demers Primăriei Capitalei să nu autorizeze construcţia unui centru de zi pentru minori cu dizabilităţi în vecinătatea lor. Petiţionarii se tem că micuţii invalizi le-ar putea speria odraslele şi că maşinile venite la instituţie le vor bloca drumul de acces spre case.

Centrul Hippocrates, specializat pe reabilitarea copiilor cu dizabilităţi, a cumpărat un teren pe strada Drumul Taberei 10, din sectorul Buiucani. Acolo urmează să fie construit un sediu nou, pentru că cel vechi este neîncăpător.


Planurile de dezvoltare i-au înfuriat rău pe oamenii care locuiesc în zonă. „Aici nu este locul potrivit pentru ei. Va fi dureros pentru copiii noştri sănătoşi să-i aibă în preajmă, dar şi pentru ei, deoarcece vor simţi că nu-s doriţi aici. Anume pentru că sunt altfel decât noi", spune Victoria Diacon, mama unei fetiţe de trei ani. „Fiica mea va întreba de ce copilul ăsta e aşa. Şi ce să-i răspund? Aş lăsa-o să se joace cu asemenea copii, dar numai sub supravegherea mea", adaugă femeia.

image

Foto: Eduard Bâzgu/ VIctoria Diaconu împreună cu fiica


„VOM FI DERANJAŢI
ŞI NE VOM ENERVA"


„Ei o să circule pe aici cu cărucioarele, iar când îi vor aduce cu maşinile se va bloca drumul. Noi n-o să putem veni acasă, vom fi deranjaţi şi ne vom enerva. În plus, oamenii aceştia vor umbla cu cuvinte urâte, o să spună ceva de genul «vei ajunge şi tu aşa»", intră în vorbă Elisaveta Voloşciuc, care locuieşte chiar alături de locul unde urmează să fie construit centrul de reabilitare.


Femeia a colectat semnăturile altor 20 de vecini şi a depus o plângere la Primărie, cerând edililor să nu autorizeze construcţia edificiului cu două etaje, despre care cred că e un „centru comercial". Oamenii se plâng că parcarea proiectată pentru centru va bloca circulaţia şi că instituţia nu s-ar potrivi arhitectural în zonă. Alţi oameni din cartier spun că din cauza tehnicii grele ce va fi implicată la construcţie le vor crăpa pereţii caselor.

image

Foto: Locul unde urmează să fie construit centrul

ŞOCAŢI DE REACŢIA VIITORILOR VECINI


Diana Covalciuc, directorul executiv al Centrului Hippocrates, s-a arătat şocată de reacţia localnicilor. „Este de groază să auzi că oamenii sunt nu doar indiferenţi, ci şi intoleranţi. Cei care vin cu asemenea acuze nu ştiu despre ce vorbesc. Sunt sigură că, după ce îi vor cunoaşte pe aceşti copii, îi vor îndrăgi. În plus, oamenii care beneficiază de serviciile noastre sunt sărmani şi n-au atâtea maşini încât să blocheze circulaţia", spune Covalciuc.


În prezent, centrul de reabilitare Hippocrates îşi desfăşoară activitatea într-un apartament cu trei camere de pe strada Ion Creangă. După zece ani de existenţă, sediul s-a dovedit a fi prea mic. Noul edificiu ar urma să aibă 300 de metri pătraţi, o piscină pentru exerciţii de recuperare şi o parcare pentru trei maşini.

image

Foto: Unul din copiii care face exerciţii de recuperare la centrul Hippocrates

Inaugurat de un britanic


De serviciile Centrului de recuperare medicală Hippocrates beneficiază anual 140 de copii cu probleme locomotorii. Majoritatea provin din familii social-vulnerabile, iar tratamentul oferit aici este gratis. Centrul a fost fondat în anul 1998 cu ajutorul scriitorului britanic Tony Hawks, din banii obţinuţi de la vânzarea bestseller-ul său „Jucând tenis cu moldovenii".

„Reacţia acestor oameni este neadecvată"

Primăria n-a autorizat deocamdată construcţia Centrului din strada Drumul Taberei, invocând lipsa unor acte, dar şi petiţia din partea locuitorilor. „În asemenea situaţie, este examinată cererea colectivă şi, dacă este motivată, e luată în consideraţie, dacă nu, disensiunile ajung în judecată. Dacă toate actele vor fi în ordine, Hippocrates va primi autorizaţie", a declarat Adriana Goraş, de la Serviciul de presă al Primăriei.


VOR ÎNCERCA SĂ-I CONVINGĂ

Vadim Pistrinciuc, viceministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, spune că autorităţile vor lucra cu oamenii care se opun deschiderii centrului, mai mulţi specialişti urmând să discute cu ei pentru a-i convinge că au o viziune greşită.

„Reacţia acestor oameni este neadecvată şi lipsită de substanţă. Conform principiilor morale, copiii cu asemenea probleme au tot dreptul să se afle lângă noi.Numărul micuţilor pe care acest centru i-a pus pe picioare este cu mult mai mare decât numărul celor 20 de persoane care au semnat plângerea la Primărie", a declarat viceministrul.


Juriştii consideră că, în acest caz, Legea privind combaterea discriminării ar fi fost necesară pentru a proteja copiii ce necesită reabilitare medicală. „Este vorba de o formă de marginalizare şi de segregare. Dacă vecinii şi-ar fi etalat în presă sau în plângere atitudinea intolerantă, ar fi căzut sub incidenţa legii antidiscriminare şi ar fi fost avertizaţi sau sancţionaţi", a declarat Teo Cârnaţ, directorul Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului. În urma unor discuţii publice controversate, proiectul actului normativ a fost retras din Parlament.


Un caz similar de intoleranţă şi la Bălţi

Cu o lună în urmă, câţiva locuitori din Bălţi au protestat împotriva deschiderii în cartierul lor a unui centru social pentru persoanele infectate cu HIV/SIDA. Oamenii, în mare parte de vârsta a treia, susţineau că le este frică să se plimbe pe afară, pe aceleaşi alei pe unde vor merge purtătorii de virus. Potrivit lor, în preajma locuinţelor se vor comercializa droguri.

„N-ar trebui permisă amplasarea unei astfel de instituţii în centrul oraşului. Şcoala este aproape. Nimeni nu ne-a cerut acceptul", a declarat pentru presă o localnică. Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a emis un comunicat prin care anunţă că inaugurarea Centrului social în oraşul Bălţi nu prezintă niciun pericol pentru populaţie, iar temerile locuitorilor sunt doar din cauza nivelului scăzut de informare a cetăţenilor despre căile de transmitere a infecţiei HIV.

Vezi AICI video cu oamenii nemulţumiţi

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite