Marian Lupu a pierdut, dar mai vrea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul democrat a anunțat că va candida, din nou, la funcția de președinte al țării. Opoziţia spune că nu-l va vota nici în ruptul capului, iar analiştii cred că suntem cu un picior în groapa anticipatelor.

Discursul împăciuitor de la tribuna Parlamentului nu l-a ajutat pe Marian Lupu să adune, vineri, voturile necesare pentru a câştiga fotoliul de preşedinte. Comuniştii şi socialiştii s-au ţinut de cuvânt şi nu l-au votat pe singurul candidat. Imediat după înfrângere, liderul democrat a anunţat că se va înscrie din nou în cursă, ceea ce l-a surprins pe colegul său de alianţă, Vlad Filat. Premierul n-a zis ba, dar a menţionat că subiectul trebuie discutat în AIE.

„Este necesar ca la alegerile repetate să venim cu toate cele 61 de voturi «pro» asigurate. Pentru asta, trebuie să comunicăm şi să fim realişti", a declarat liberal-democratul. Marian Lupu pare să fie însă convins că va da lovitura din a doua încercare. „Prima dată toţi ştiau că, dacă scrutinul se încheie cu rezultatul nul, mai există o şansă. Acum, cu cât mai aproape vom fi de ziua alegerilor, cu atât lumea va încerca să gândească mai profund şi să vadă adevărata valoare a votului", a explicat preşedintele Parlamentului.

Citește și:

Alegerile au eşuat. Marian Lupu n-a întrunit cele 61 de voturi necesare să fie ales preşedinte

Republica Moldova bate propriul record! Doi ani şi trei luni fără preşedinte

Lecții de politică de la foștii președinți. Află ce recomandă deputaţilor Petru Lucinschi şi Mircea Snegur

Totodată, el a promis că va negocia atât cu tovarăşii lui Vladimir Voronin, cât şi cu cei trei deputaţi din grupul Dodon, pentru a smulge voturile preţioase. De cealaltă parte, nici unii, nici alţii nu vor să audă de Marian Lupu. „Suntem gata să discutăm, să găsim o candidatură de compromis, dar nu vom vota niciodată candidatul AIE", a punctat Igor Dodon.

„NE TRAGE DUPĂ EL ÎN GROAPĂ

„Ceea ce s-a întâmplat vineri are o explicaţie politică evidentă. Practic, toate forţele au votat în conformitate cu viziunile lor şi cu poziţiile pe care le-au exprimat anterior. Nu s-a lăsat loc pentru surprize. Important e şi faptul că a fost reiterată coeziunea AIE în situaţii cruciale", crede analistul Viorel Cibotaru. În schimb, experţii sunt surprinşi de insistenţa liderului Partidului Democrat. „Aroganţa domnului Lupu pare să-l ducă pe un drum înfundat. Drama e că, în acest fel, el nu doar îşi periclitează propria traiectorie politică, ci ne trage după el pe toţi în abisul unor alegeri anticipate", comentează publicistul Vitalie Ciobanu.

BULETINUL MISTERIOS

În primul tur, pentru Marian Lupu au votat 58 dintre cei 62 de deputaţi care au intrat în cabina de vot. Cei trei socialiști au fost împotrivă, iar un buletin a fost declarat nevalabil. Lupu îi bănuiește pe doi liberal-democraţi, care resping însă acuzaţiile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite