UPDATE Alegerile au eşuat. Marian Lupu n-a întrunit cele 61 de voturi necesare să fie ales preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, după doi ani de eșecuri repetate, declarații tăioase și supărări la nivel înalt, deputații încearcă să aleagă președintele țării. Singurul candidat, democratul Marian Lupu, speră că va fi susţinut de colegii din Parlament, deşi mulţi au spus în repetate rânduri că nu-l vor vota. Şedinţa specială a Parlamentului privind alegerea şefului statului a început la ora 14.00. Comuniştii boicotează scrutinul.

Urmăreşte aici transmisiunea în direct de la şedinţa Parlamentului

UPDATE 17.15 Marian Lupu nu a întrunit cele 61 de voturi necesare pentru a fi ales preşedinte al ţări. Comisia specială a constatat la numărarea voturilor că 58 de voturi au fost „pro“, trei împotrivă şi un buletin a fost declarat nevalabil

UPDATE 16.15 Scrutinul eşuat nu l-a întristat pe premierul Vlad Filat. Zâmbitor, acesta a revenit în Parlament, unde a făcut glume, alături de alţi deputaţi PLDM şi PL. „Ce să facem? Nu avem dreptul să glumim? După părerea voastră, ce ar trebui să facem în zilele serioase? Este încă devreme să spunem că alegerile au eşuat. Să numărăm voturile, să vedem cu ce se termină totul azi, apoi vom vedea ce facem“, a declarat liberal-democratul, întrebat de jurnalişti prin ce se explică buna sa dispoziţie.  

UPDATE 16.05 Un calcul matematic simplu arată că Marian Lupu nu a întrunit cele 61 de voturi pro necesare pentru a fi ales în funcţia de preşedinte al ţării. În cabina de vot au intrat în total 62 de deputaţi. Cel puţin trei dintre ei, din grupul Dodon, au votat împotrivă. Asta s-a văzut din buletinele de vot pe care le-au arătat deschis, unde numele lui Marian Lupu era tăiat.

UPDATE 15.55 Transfugii de la PCRM Igor Dodon, Zinaida Greceanâi şi Veronica Abramciuc la fel au arătat buletinele la ieşirea din cabina de vot. Din câte s-a văzut, aceştia n-au votat pentru Marian Lupu. În total au intrat în cabină 58 de deputaţi din AIE, deputatul neafiliat Mihai Godea şi cei trei din grupul Dodon.

UPDATE 15.45 La Parlament are loc procedura de votare. Deputaţii intră rând pe rând în cabina de vot, după care ies şi demonstrează buletinele de vot.

UPDATE 15.05 Au loc pregătiri pentru a începe votarea pentru funcţia de şef al statului.

UPDATE 15.02 Prim-ministrul Vlad Filat a părăsit şedinţa specială a Parlamentului privind alegerea şefului statului.

UPDATE 15.00 Vicepreşedintele Parlamentului, comunistul Artur Reşetnicov, a reiterat poziţia PCRM de a nu-l vota pe Marian Lupu la funcţia de preşedinte al ţării. „Candidatul care a fost propus de AIE nu reprezintă întreaga ţară“, a explicat Reşetnicov.

UPDATE 14.55 Prim-vicepreşedintele Parlamentului Vlad Plahotniuc a coborât în sală şi a schimbat câteva vorbe cu premierul Vlad Filat, în timp ce preşedintele de onoare al PD îşi ţinea discursul. „Am aşteptat ca această zi să fie una deosebită în biografia ţării. Cei care sunt prezenţi la şedinţă pot realiza acest lucru. Preşedintele nu trebuie să umble cu sabia, ci să creeze o atmosfetră creativă. PD a încercat în toţi aceşti ani să fie o punte pentru negocieri“, a spus Dumitru Diacov.

UPDATE 14.45 Deputatul Igor Dodon: „Grupul nostru nu este într-o situaţie simplă, trebuie să alegem între două rele - să votăm candidatul AIE şi să menţinem această situaţie politică haotiocă sau nu votăm şi să găsim un consens politic. Haideţi să găsim consens politic! Grupul nostru va demonstra astăzi o poziţie consecventă. Nu vom vota candidatul AIE“.

UPDATE 14.35 A început o rundă de luări de cuvânt, întrebări şi răspunsuri. A vorbit Valeriu Streleţ, liderul PLDM, care a chemat deputaţii să dea dovadă de maturitate politică. Acum ţine un discurs Ion Hadârcă, PL: „Nu este o clipă de graţie, ci un preludiu. Nici în 20 de ani nu au avut loc atâtea tatonări, negocieri, anticipate. Parcă am fi pe un câmp minat. Te temi să calci în stânga, te temi să calci în dreapta. Acest câm trebuie dezamorsat“.

UPDATE 14.30 Lupu: „Anul 2012 poate fi anul în care reîncepem cu motoarele la maximum relansarea economiei, sau în continuare un an de instabilitate politică şi relansare a luptelor politice“.

UPDATE 14.27 Lupu: „Accederea la acest post nu e o ambiţie personală. Candidatura mea este lipsită de vanităţi, scandalurile m-au ocolit, iar politica n-a fost niciodată sursă de îmbogăţire. N-am fost şi nu voi fi un vânător de funcţii. Aşa s-a întâmplat că în acest an mi-au fost încredinţate mai multe funcţii de răspundere. Dacă vom asista la încă o tentativă eşuată, nu Marian Lupu va pierde, ci democraţia, stabilitatea şi interesul public“. Marian Lupu a îndemnat colegii să lase la o parte ambiţiile.

UPDATE 14.25 Marian Lupu: „Prioritare în mandatul meu vor fi integrarea europeană, atragerea de investiţii, soluţionarea probelemei transnistrene, reformarea şi modernizarea instituţiilor statului, combaterea corupţiei, dezvoltarea educaţiei şi medicinei, instaurarea echităţii sociale“.

UPDATE 14.20 Lupu: „Moldova ar putea fi în sfârşit un liant între Verst şi Est. Votul de astăzi nu e un vot pentru o persoană sau o platformă. Votul de azi este pentru ieşirea din perioada de incertitudine, revenirea la normalitate. Voi fi un preşedinte al tuturor“.

UPDATE 14.10 Preşedintele Parlamentului Marian Lupu, şeful interimar al statului şi singurul candidat înscris în cursa pentru fotoliul prezidenţial, ţine un discurs, în care cheamă deputaţii la solidaritate.  El a amintit despre coeziunea de care au dat dovadă parlamentarii în problema integrării europene. Miza de alegere a şefului statului are o importanţă mare pentru stabilitatea de care are nevoie Republica Moldova pentru a-şi continua cursul european, a menţionat Marian Lupu. El a subliniat că acum Moldova are două opţiuni: riscul de a ne cufunda într-un haos sau, prin alegerea şefului statului, să fie depăşită situaţia de criză, asigurată stabilitatea, continuarea reformelor şi a cursului de integrare europeană.

UPDATE 14.05 A început şedinţa. În sală sunt prezedţi 66 de deputaţi. De la PCRM sunt doar patru parlamentari care fac parte din comisia specială pentru alegerea preşedintelui ţării. În sală este şi premierul Vlad Filat.

UPDATE 13.50 În câteva minute, la Palatul Republcii unde se întruneşte Legislativul, începe şedinţa specială în care urmează a fi ales preşedintele ţării.

Huiduit de unii, susţinut de alţii, preşedintele interimar a mers în această săptămână la mai multe întâlniri secrete cu transfugii comunişti pentru a smulge cele trei voturi salvatoare. „În aceste discuţii s-a manifestat o anumită condiţionare. Alegerea şefului statului este mai puţin problema mea personală, contează că ţara şi societatea aşteaptă să punem punct aceastei istorii", a precizat ieri Marian Lupu.

Candidatul a trecut şi pe la fostul liberal-democrat Mihai Godea, care însă i-a înmânat o listă cu zece condiţii: demonopolizarea sferelor economice, demilitarizarea şi depolitizarea organelor de drept, soluţionarea conflictului transnistrean etc.
La rândul lor, comuniştii vor veni cu un răspuns abia azi, după ce se vor întruni la Plenara Comitetului Central al PCRM. „Singurul candidat nici măcar nu s-a arătat pe la noi. Nici nu ne-a propus să discutăm", a spus revoltat Vladimir Voronin.

CITEŞTE ŞI Lecții de politică de la foștii președinți. Află ce recomandă deputaţilor Petru Lucinschi şi Mircea Snegur

Cât priveşte colegii de alianţă, cei trei lideri au convenit să semneze o anexă la acordul AIE. Potrivit lui Valeriu Streleţ, liderul fracţiunii PLDM, documentul se rezumă la patru subiecte. Membrii AIE se angajează să nu admită revenirea comuniştilor la putere, să asigure guvernarea AIE, să nu atace public Guvernul, să depolitizeze organele de drept, iar mandatul preşedintelui Parlamentului să se încheie odată cu mandatul legislativului.

„ŞANSE 50 LA 50"

Dincolo de jocurile politice, analiştii spun că liderul democrat va miza pe altceva. „Fără pic de ironie, putem presupune că Marian Lupu se va baza azi pe bunul-simţ sau pe frica unor deputaţi care ar putea să facă un gest necontrolat de către fracţiunile din care fac parte", este de părere Viorel Cibotaru.

Astfel, soarta scrutinului prezidenţial rămâne incertă până în ultimul moment. „Lucrurile vor fi stabilite abia astăzi. Vom asista la un joc poziţional. Fracţiunile se vor invita reciproc să voteze. Şansele lui Marian Lupu sunt de 50 la 50", consideră Igor Boţan.

Fără buletine la vedere

Comisia specială pentru alegerea preşedintelui a interzis deputaţilor să arate buletinele la ieşire din cabina de vot, așa cum a propus Marian Lupu. Decizia a fost susţinută în comisie de parlamentarii PLDM şi PCRM. Chiar și așa, democraţii își vor prezenta buletinele, iar liberal-democraţii spun că fiecare e în drept să decidă cum va proceda. Comuniștii au calificat ideea drept una idioată. „Și în Constituţie, și în legea despre alegerea președintelui este indicat că votul e secret. Cine a inventat chestia asta cu demonstrarea buletinelor? Idiotism!", a comentat Vladimir Voronin.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite