De ce România este obligată să construiască conducta de gaze Iaşi-Ungheni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform legislaţiei europene, până la 3 decembrie 2013, România trebuie să dispună de conducte de interconectare cu toate statele vecine care să asigure fluxul biderecţional de metan.

Realizarea proiectului de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni nu este doar o necesitate stringentă pentru Republica Moldova, ci şi pentru România. Cel puţin aşa rezultă din angajamentele asumate de România în cadrul UE.
Potrivit Regulamentului european 994/2010, până pe 3 martie 2012, fiecare stat trebuia să prezinte o propunere de capacitate bidirecţională, care să asigure fluxul de gaze în ambele direcţii de interconectare. Acelaşi document stipulează că cel târziu până la 3 decembrie 2013, „operatorii de sisteme de transport de gaze asigură capacitatea bidirecţională permanentă în toate interconectările transfrontaliere".

Aceasta semnifică că România va trebui sa asigure si "fluxul invers", adică permiterea exporturilor de gaze extrase în ţară.

PROMISIUNE Până la sfârşitul acestui an, ar putea fi finalizată construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, susţine premierul Vlad Filat

INCREDIBIL Fără acordul Gazprom-ului Moldova nu poate să se conecteze la reţeaua de gaze a României

Lucian Bode, ministrul român al Economiei susţine într-un interviu că nu doar Republica Moldova are interese pentru construirea gazoductului, ci şi România.Amintim că după şedinţa comună a guvernelor României şi Republicii Moldova, premierul Vlad Filat a precizat că a fost rezolvată şi problema finanţării construcţiei conductei Iaşi-Ungheni. Astfel din costul de circa 20 de milioane de euro, România urmând să investească 11 milioane, iar Republica Moldova restul. Ţara noastră a cheltuit deja circa trei milioane pentru studiul de fezabilitate şi lucrările de proiectare. „Celelalte şase milioane de euro ar putea fi alocate din bugetul de stat sau chiar din contul asistenţei financiare promise de Guvernul României", a precizat pentru „Adevărul" Ilarion Popa, viceministrul Economiei. Totodată şeful executivului a afirmat că gazoductul Iaşi-Ungheni ar putea fi finalizat până la sfârşitul acestui an.

Filat şi Ungureanu şi-au dat mâna la Iaşi

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite