PROMISIUNE Până la sfârşitul acestui an, ar putea fi finalizată construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, susţine premierul Vlad Filat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul privind construcţia conductei va reprezenta una dintre temele de discuţie din cadrul reuniunii de sâmbată a Guvernelor României şi Republicii Moldova.

Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni ar putea fi finalizată până la sfârşitul acestui an, a afirmat Vlad Filat, primul-ministru al Republicii Moldova, într-un interviu pentru agenţia Agerpres. Potrivit acestuia, gazoductul va permite alimentarea reciprocă cu gaze naturale a României şi Republicii Moldova.
„Despre acest proiect vorbim de la prima vizită pe care am făcut-o în România, din noiembrie 2009. Proiectul este în derulare. Mai mult ca atât, am obţinut o parte din finanţare de la Uniunea Europeană. Realizarea acestui proiect poate fi implementată până la sfârşitul acestui an" a afirmat premierul.

Oficialul a menţionat că proiectele din domeniul energetic vor fi discutate în mod prioritar în cadrul şedinţei comune a guvernelor Republicii Moldova şi României de la Iaşi. "Aici vom vorbi de interconectarea reţelelor de gaze naturale, dar şi despre proiecte de interconectare a liniilor de energie electrică. În afară de aceasta, vom avea discuţii în domeniul agriculturii, în mod deosebit despre posibilitatea ca produsele agricole din cele două state să poată fi promovate pe pieţele noastre. O atenţie aparte vom acorda problemelor ce ţin de mediu. În cadrul ajutorului oferit din partea României, componenta mediu va fi prezentă şi urmează să luăm anumite decizii în această privinţă" a precizat Filat.

România va putea exporta gaze în Republica Moldova

În acelaşi timp într-un interviu pentru hotnews.ro, ministrul român al economiei, Lucian Bode precizează că nu doar Republica Moldova are interese pentru construirea gazoductului, ci şi România. Or, prin aceasta conductă vor putea fi realizate şi exporturi de gaze.
"În ceea ce ne priveşte (n.red. ministrul economiei) voi fi însoţit de reprezentanţii a două companii: Transelectrica şi Transgaz. Intuiţi de aici şi ceea ce vom discuta: gazoductul Iaşi-Ungheni, linia electrică de 400 kV (Suceava-Bălţi) şi linia electrică de 110 kV (Falciu - Goteşti)"
"Sunt proiecte pe care le avem în diferite stadii, unele chiar cu studiul de fezabilitate realizat într-o proporţie foarte mare", a precizat ministrul. De altfel, pentru gazoductul Iaşi-Ungheni, studiul de fezabilitate chiar a fost finalizat.
Întrebat care sunt avantajele României în urma construirii acestei conducte, ministrul a răspuns că "niciodată România nu va intra în proiecte care să o defavorizeze".

Agenda şedinţei comune

La ședința comună a Guvernelor Republicii Moldova şi României, care va avea loc sâmbătă, 3 martie, la Iaşi vor fi semnate opt documente bilaterale. Printre acestea figurează Planul de acţiuni privind Parteneriatul Strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, Acordul privind cooperarea şi ajutorul reciproc în cazul producerii dezastrelor, precum şi documente privind cooperarea între cele două state în domeniul protecţiei sociale, al dezvoltării regionale şi al tineretului şi sportului.

Potrivit programului, şedinţa comună a Guvernelor va fi precedată de o întrevedere tête-à-tête între cei doi şefi de Guvern, Vlad Filat, şi, respectiv, Mihai-Răzvan Ungureanu, după care va avea loc şedinţa în plen a delegaţiilor oficiale. Guvernul Republicii Moldova va fi reprezentat de către 22 de delegaţi.
Şedinţa în plen a Guvernelor Republicii Moldova şi României va începe la ora 11:15, după care va urma ceremonia de semnare a unor documente bilaterale de către cei doi premieri, precum şi de membrii celor două Cabinete. Pentru ora 13:35 este planificată o conferinţă de presă comună a celor doi premieri cu privire la rezultatele şedinţei comune a Guvernelor Republicii Moldova şi României. Ședința comună a Guvernelor va avea loc în incinta Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite