BLOCAJ Fără acordul Gazprom nu pot fi realizate proiecte de alternativă de asigurare cu gaze a Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigantul rus se opune realizării proiectelor de modernizare a reţelelor de transport a gazelor din ţara noastră, astfel încât acestea să funcţioneze în ambele direcţii

Ucraina examinează posibilitatea modernizării conductelor magistrale prin care gazul rusesc este transportat spre ţările din Europa. Astfel, Kievul intenţionează să poată importa gaze şi din alte surse decât din Rusia.

În cazul statelor-membre ale UE şi a Turciei, nu există probleme de coordonare şi de acceptare, constată săptămânalul ucrainean „Zerkalo Nedeli". „Reprezentanţii Ucrainei au avut discuţii cu oficiali din Turcia şi Bulgaria în privinţa folosirii reţelei şi în flux invers, pentru livrarea de metan de la un terminal de gaze lichefiat. Atât Turcia, cât şi Bulgaria nu au avut nimic împotrivă. Nici cu România nu ar trebui să apară probleme tehnice ", susţine publicaţia.

Cele mai multe probleme, în Moldova

Potrivit jurnaliştilor de la „Zerkalo Nedeli", problemele cele mai mari pentru Ucraina sunt în Republica Moldova. „Aici 50% din reţeaua de transport a gazelor aparţine Gazprom, iar Naftogaz (n.r. - compania de petrol şi gaze din Ucraina) nu are nicio şansă", se spune în articolul citat.

Cărbunele ne va scăpa de Gazprom

Ilarion Popa, viceministrul Economiei, a declarat pentru „Adevărul" că ştie despre această intenţie a Kievului, dar că până la o soluţie finală mai este încă mult. „Teoretic, dar şi din punct de vedere tehnic, acest lucru este posibil. Deocamdată însă nu am discutat acest lucru cu reprezentanţii Gazprom, astfel încât ei să accepte ca reţeaua de transport din ţara noastră să poată fi folosită în ambele direcţii pentru livrarea de gaze", a declarat Ilarion Popa.

Acordul Gazprom, indispensabil

În opinia viceministrului, în condiţiile în care gigantul rus deţine oficial 50%, iar neoficial peste 63%, din capitalul Moldovagaz, pentru realizarea proiectului este necesar şi acordul Gazprom.

Ion Munteanu, expert în securitatea energetică, susţine că sunt puţine şanse ca ruşii să facă cedări în cazul acestei iniţiative. „Felul cum decurg negocierile privind semnarea unui nou contract de livrare a gazelor denotă că asemenea probleme nu pot fi soluţionate prin negocieri bilaterale cu cei de la Gazprom", a precizat specialistul. „Toate statele din regiune au probleme în relaţia cu concernul rus. Este necesară o coordonare a eforturilor pentru ca Gazprom să accepte să facă cedări în chestiuni precum preţul sau accesul liber pentru toţi la reţeaua de transport de gaze", a afirmat Ion Munteanu.

INCREDIBIL Fără acordul Gazprom-ului Moldova nu poate să se conecteze la reţeaua de gaze a României

De notat că şi realizarea proiectului Iaşi-Ungheni prin care se poate face intercoexiunea reţelelor de gaze ale României cu cele ale Republicii Moldova a fost blocată de Gazprom.

De ce România este obligată să construiască conducta de gaze Iaşi-Ungheni

PROMISIUNE Până la sfârşitul acestui an, ar putea fi finalizată construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, susţine premierul Vlad Filat

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite