„Autobuzul groazei“ a lăsat trei orfani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NENOROCIRE Ludmila Ciobanu, mama lor, și-a pierdut viața după 25 de zile de internare și două operații suferite la Spitalul de Urgențe. Rămaşi fără mamă, cei trei copii din satul Hârtopul Mic sunt acum în grija concubinului victimei, care le-ar putea deveni tutore cu acte în regulă.

Ludmila Ciobanu avea 38 de ani şi este a doua persoană decedată în urma unui accident produs pe 23 decembrie 2010, pe şoseaua Chişinau-Dubăsari, între satele Zaicana şi Hruşova. Atunci, un autobus arhiplin s-a răsturnat. Ca urmare, o femeie a decedat în drum spre spital, iar alte 61 de persone, grav accidentate, au fost internate la spitalele din Chişinău şi Criuleni.

Mai citește:

Autobuzul groazei: Un mort şi 61 de răniţi într-un accident

Din „autobuzul groazei", în spital de Sărbători

Cei trei copii îndureraţi ai defunctei locuiesc împreună cu concubinul femeii într-o casă modestă din satul Hârtopul Mic, raionul Criuleni. „Am fost şi am văzut-o pe mama după a doua operaţie. Mergea singură şi putea să vorbească. I-am dus de mâncare şi i-am schimbat hainele. Nimeni nu a venit să ne ajute sau să ne întrebe ce facem acolo", a spus Alexandru, băiatul cel mai mare al femeii defuncte.

Are 17 ani şi doi fraţi mai mici: Petru, de 15 ani şi Nicu, de 13. Toţi trei învaţă la liceul din Hârtopul Mare. Băieţii au singuri grijă de casa cu geamuri acoperite în celofan şi cele câteva găini pe care le ţin prin ogradă.

„Spăl şi fac de mâncare pentru toţi. Mă mai ajută şi Nicu. Alexandru aduce lemne pentru foc, din pădure", a povestit Petru despre munca lui şi a celor doi fraţi din modesta gospodărie.

Datorită situaţiei speciale pe care o au, copiii au fost ajutaţi de oamenii din sat să-şi îngroape mama după rânduiala creştinească. „Am vrut să-i mai lăsăm până îşi revin după acest moment tragic. Vom sta de vorbă cu ei şi îi vom ajuta cu bani, după cum putem", a declarat Mariana Castraveţ, asistentul social de la Primăria comunei Hârtopul Mare, care a adăugat că suma cea mai mare pe care a alocat-o pentru asemenea cazuri a fost de 2.000 de lei.

„Decesul femeii atrage atenţia asupra riscurilor la care se expun oamenii dispuşi să facă naveta în condiţii mizere, pentru a câştiga un ban cinstit în Republica Moldova", spune femeia.


A MURIT CU ZILE, SUB OCHIII CADRELOR MEDICALE

Decesul Ludmilei Ciobanu după cele două intervenţii chirurgicale stârneşte suspiciuni alarmante, dacă ne luăm după spusele lui Vitalie Pavlov, concubinul femeii defuncte şi totodată omul care are cele mai mari şanse de a obţine tutela legală a celor trei băieţi orfani, în schimbul unei alocaţii lunare de 1.500 de lei. Suma este calculată câte 500 de lei pentru fiecare dintre copiii orfani.

„Liuda a trecut prin două operaţii. M-am dus la doctorul Vlad Ion cu găină, cu raţă, cu mandarine, cu rodii şi mi-a spus că e totul în ordine. Am dat 1.000 de lei la anestezist. După a doua operaţie, doctorul mi-a zis «eu ţi-am salvat femeia. Acum vezi şi tu cum ne înţelegem». I-am dat 5.500 de lei. Cu o zi înainte s-a fracturat la picior şi de faţă cu mine a sunat pe altcineva şi mi-a zis că se rezolvă. Nu s-a rezolvat nimic. Liuda mea avea buzele vineţii. M-a rugat să-i aduc nişte apă, că nu se putea ridica. A băut un pahar. L-a băut pe al doilea şi s-a înecat. Asta a fost tot", a spus concubinul femeii.

El a adăugat că, a doua zi de la cumplitul accident, primise de la firma Prometeu SRL despăgubiri în valoare de 11.127 de lei, bani pe care i-a cheltuit aproape în totalitate la Spitalul de Urgenţă din Chişinău. Cu restul rămas şi-a înmormântat partenera de viaţă.

Contactat de ziarul „Adevărul", Petru Craveţ, purtător de cuvânt al Spitalului de Urgenţă din Chişinău, ne-a declarat: „Medicul Vlad Ion lucrează la noi, la secţia Chirurgie 2. Putem începe o anchetă pe numele lui, doar dacă avem înregistrată o cerere în acest sens".


DESPĂGUBIRI PENTRU VICTIME

Potrivit inspectorului de muncă Gheorghe Doftomie, care cercetează cazul accidentului de la Criuleni, ancheta este în plină desfăşurare.

„Potrivit Legii Securităţii şi Sănătăţii în Muncă numărul 186/2008, victimele pot primi o indemnizaţie echivalentă cu salariul mediu pe economie înmulţit cu numărul de luni rămase până la pensionare. Dar mai întâi victimele trebuie să-l acţioneze în judecată pe angajator", a mai spus el.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite