Din „autobuzul groazei“, în spital de Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Şeptelici este îngrijită acum de soţul său, Ruslan
Elena Şeptelici este îngrijită acum de soţul său, Ruslan

TRAUME Zeci de persoane rănite joia trecută la Criuleni vor rămâne în spital de Revelion. Angajaţi de la Spitalul de Urgenţe din Chişinău spun că vor organiza de Revelion şi de Crăciun o serbare pentru pacienţi.

Persoanele accidentate săptămâna trecută în urma răsturnării unui autobuz pe şoseaua Chişinău-Dubăsari, care s-a soldat cu moartea unui pasager şi rănirea a peste 60 de persoane, vor petrece Sărbătorile de iarnă la Spitalul de Urgenţe din Chişinău.

Ştefan Ureche (17 ani) din Hârtopul Mic, Criuleni, angajat la compania „Prometeu-T" fără contract şi fără poliţă de asigurare, este tratat acum din banii firmei. Cu un picior fracturat şi comoţie puternică la cap, medicii spun că băiatul va rămâne internat în secţia Traumatologie de la Spitalul de Urgenţe cel puţin şase săptămâni. „Alături de mine în autobuz mai era mama şi bunica. Bunica a scăpat cu bine, iar mama este şi ea internată aici, la Spitalul de Urgenţe", spune tânărul care a muncit la acestă firmă de mai bine de un an. Autobuzul care s-a răsturnat a fost închiriat de compania „Prometeu-T" pentru transportarea lucrătorilor sezonieri la decojirea nucilor.

Ştefan spune că aşteaptă să se facă bine, iar apoi va decide dacă va rămâne în continuare să presteze această muncă. Ştefan spune că în ziua accidentului autobuzul era mai plin ca niciodată.

Mai citește:

Trei orfani lăsaţi de „autobuzul groazei"

Autobuzul groazei: Un mort şi 61 de răniţi într-un accident

„M-AM TREZIT CÂND AM AUZIT ŢIPETE"

Nici Valentina Doni (21 de ani) din Hârtopul Mare şi nici Elena Şeptelici (23 de ani) din Izbeşte, internate în salonul vecin, nu vor fi externate în următoarele săptămâni. Elena ar putea să ajungă acasă pe la sfârşitul lunii ianuarie. Tânăra îşi aminteşte accidentul ca prin ceaţă. „M-am aşezat în ultimul rând de scaune din partea şoferului. Dormeam. M-am trezit când am auzit ţipetele oamenilor şi când autobuzul se prăbuşea în şanţul de la marginea drumului. Am leşinat, iar apoi m-am trezit pe zăpadă", îşi aminteşte Elena, ţintuită acum la pat şi susţinută de soţul său, Ruslan.

Medicii vor încerca să creeze o adevărată atmosferă de sărbătoare în această perioadă. „Sunt pacienţi care vor rămâne vreo şase săptămâni, poate şi mai mult. O bună parte vor fi aici şi de Revelion şi de Crăciun. Vom organiza o serbare frumoasă, bineînţeles, fără alcool. Le vom recita pacienţilor şi colinde", spune Elena Puşcaş, asistentă medicală.


ŞOFERUL CERCETAT PENAL

Nicolae Lisnic, şoferul autobuzului ticsit cu oameni care s-a răsturnat, este în prezent cercetat penal. „Şoferul este responsabil de accident şi de moartea unei persoane. Faptele acestuia întrunesc semne vădite ale unei infracţiuni", a declarat Gheorghe Botnariuc, şef Direcţie Poliţie Rutieră.

Oficialul mai spune că acest accident a servit drept un imbold pentru agenţii de circulaţie să verifice mai des autobuzele prea aglomerate, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. „Vom face controale sistematice", dă asigurări Gheorghe Botnariuc.

Tudor Slănină, directorul firmei „Prometeu - T", care a închiriat autocarul, a declarat că potrivit listelor întreprinderii, în Criuleni nu sunt mai mult de 55 de angajaţi.

„Am început deja să plătim despăgubiri oamenii răniţi în accident în funcţie de gravitatea traumelor. În firma noastră toţi erau angajaţi oficial", declară Tudor Slănină. Pe de altă parte acesta refuză să comenteze afirmaţiile Poliţiei Rutiere care imediat după accident a declarat că în autobuz s-ar fi aflat aproximativ 80 de pasageri, cu mult peste cele 50 de locuri regulamentare.

Poliţia de la Criuleni continuă să investigheze cazul. Dumitru Rusu, comisar de Criuleni, a declarat că subordonaţii săi examinează circumstanţe care ar fi provocat accidentul, inclusiv faptul că autobuzul ar fi fost supraaglomerat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite